• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Ηλιοφάνεια με τοπικές βροχές σήμερα - Πέφτει λίγο η θερμοκρασίαG7: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ενίσχυση της στρατιωτικής στήριξης προς την ΟυκρανίαΡάμα για τις αντιδράσεις για το θέρετρο του γαμπρού του Τραμπ: «Δεν έχει κλειστεί καμιά συμφωνία»Πανελλήνιες 2026: Συνεχίζονται οι εξετάσεις με Ελεύθερο Σχέδιο
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   05.08.2020 15:46
Newsroom
Newsroom

Ελληνικές startups κατευθείαν για το Διάστημα

Στόχος της επερχόμενης θερμοκοιτίδας είναι η στήριξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που το αντικείμενό τους είναι η ανάπτυξη υπηρεσιών για το Διάστημα

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

(ΑΠΕ)
(ΑΠΕ)
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) ο διαγωνισμός για την επιλογή του φορέα που θα διαχειριστεί την πρώτη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα με αντικείμενο τις τεχνολογίες του Διαστήματος.

Η λειτουργία της θερμοκοιτίδας για τις ελληνικές startups, με την ονομασία ESA Business Incubation Centre (ESA BIC), προχωράει με βάση τον σχεδιασμό της γενικής γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Στρατηγική.

Στόχος της θερμοκοιτίδας ESA BIC είναι κατ' αρχάς η στήριξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που το αντικείμενό τους είναι η ανάπτυξη λύσεων και υπηρεσιών για το Διάστημα, αλλά και η εν γένει ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Επιπλέον, όμως, προτεραιότητα του κέντρου θα είναι η μεταφορά της τεχνογνωσίας από τις εφαρμογές του Διαστήματος σε εφαρμογές που βελτιώνουν την καθημερινότητα.

Ο φορέας που θα αναλάβει την λειτουργία του πρώτου ελληνικού ESA BIC, θα κληθεί να συνεργαστεί στενά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος προκειμένου να υποστηρίξει έως και 25 ελληνικές startups που δραστηριοποιούνται στις τεχνολογίες του Διαστήματος. Μάλιστα στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του, ο φορέας θα πρέπει να παρέχει στέγαση και νομικές και τεχνικές συμβουλές στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν υπό την ομπρέλα του.

Μεταξύ των στόχων του ESA BIC είναι ακόμα η δημιουργία συστάδων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (clusters) στις οποίες θα μετέχουν ελληνικές startups με αντικείμενο τις τεχνολογίες του Διαστήματος αλλά και η ενεργή συμμετοχή νεοφυών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη καινοτομιών που συνεπακόλουθα θα οδηγήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενθάρρυνση επενδύσεων. Στο πλαίσιο λειτουργίας της, η θερμοκοιτίδα θα ενθαρρύνει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από και προς τον τομέα του Διαστήματος.

πρόταση γάμου
ΕΛΛΑΔΑ10.05.2019 11:57
Weddin: Πώς από μια ιστορία γάμου «γεννήθηκε» μια πετυχημένη start up
Weddin: Πώς από μια ιστορία γάμου «γεννήθηκε» μια πετυχημένη start up

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την εθνική συνδρομή, στα προαιρετικά προγράμματα της ESA, που αποφασίστηκε στην Σύνοδο του Συμβουλίου της ESA σε υπουργικό επίπεδο (Space19+) τον Νοέμβριο του 2019, έχουν τεθεί από ελληνικής πλευράς οι εξής στόχοι:

  • Η παροχή υποστήριξης στην ανάπτυξη, υλοποίηση και παρακολούθηση τομεακών πολιτικών όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, η διαχείριση κρίσεων, ο έλεγχος των συνόρων, η ασφάλεια και η άμυνα.
  • Η χρήση εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
  • Η αποδοτική χρήση της ελληνικής συνδρομής στην ESA μέσω δίκαιων και διαφανών διαδικασιών.
  • Η δημιουργία συνεργειών με τη βιομηχανία άλλων κρατών που συμμετέχουν στα προγράμματα της ESA.
  • Η ανάπτυξη, χρήση και αναβάθμιση εθνικών υπαρχουσών υποδομών.
  • Η ανάπτυξη συμπληρωματικών συνεργειών στο πλαίσιο άλλων ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εγκαινίασε τον θεσμό των κέντρων επώασης επιχειρήσεων το 2003 και πλέον λειτουργούν 20 ESA BICs σε όλη την Ευρώπη. Περίπου 180 startups επιλέγονται κάθε χρόνο για ένταξη στις θερμοκοιτίδες ESA BICs, ενώ μέχρι σήμερα ο θεσμός έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, περισσότερες από 700 επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης πανευρωπαϊκά.

Διαβάστε ακόμη

Ξαναζεσταίνεται το «φλερτ» της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη: Τι θα μπει στο καλάθι της ΔΕΘ

Η μεγάλη σύγχυση με τον χρόνο των εκλογών, τα ντέρμπι στα ψηφοδέλτια και ένα comeback στην Α΄Αθηνών

Ξεκινούν νέο... χορό κινητοποιήσεων οι αγρότες - Ορατό το ενδεχόμενο για «θερμό» καλοκαίρι

Το «δώρο» που έκανε άθελά του ο Τραμπ στο Ιράν: «Τους δώσαμε ένα όπλο πιο ισχυρό από οποιαδήποτε πυρηνική βόμβα»

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος
  • διάστημα
  • startup
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr