• Magazine
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Magazine
BREAKING NEWS:
Φρίκη στη Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 42χρονος για ασέλγεια ανηλίκου σε δημόσιο χώροΣυναγερμός στο αεροδρόμιο Σαρλερουά των Βρυξελλών μετά από απειλή για βόμβα - «Πάγωσαν» οι πτήσειςΛάρισα: Σοκάρει ο ξάδερφος του μητροκτόνου - «Μου είπε ότι θα μεταφέρουμε μπάζα με το πάπλωμα»Διπλωματία σε αναμονή: Ακυρώνεται ή αναβάλλεται; Στον «αέρα» η συνάντηση κορυφής της 15ης Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη
δημοφιλές τώρα: Καρυστιανού για πόρισμα Καρώνη: «Τολμά αδίστακτα με υποθετικές αναφορές, να διαψεύδει πολλούς...
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   06.10.2020 21:48
Newsroom
Newsroom

Τηλεργασία: Ανησυχία εργαζομένων- Το 73% θεωρεί ότι κινδυνεύουν εργασιακά δικαιώματα

Μεγάλη επιφύλαξη των εργαζομένων καταγράφεται απέναντι στην ανάπτυξη της τηλεργασίας σύμφωνα με την ΓΣΕΕ

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Τηλεργασία/pexels.com
Τηλεργασία/pexels.com

Πάνω από 7 στους 10 εργαζόμενους θεωρούν ότι η πανδημία του κορονοϊού θα αποτελέσει αφορμή για διακινδύνευση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ αρνητικά αξιολογείται η ραγδαία ανάπτυξη της τηλεργασίας.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας κοινής γνώμης, η οποία απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα για την καταγραφή, μέτρηση και συγκριτική αποτίμηση δεικτών κλίματος αναφορικά με την αισιοδοξία, την εξέλιξη των αμοιβών και την ασφάλεια της θέσης εργασίας, που δίνουν στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Ινστιτούτο Εργασίας.

Στοχεύοντας στη διεξοδική διερεύνηση των συνθηκών απασχόλησης και την παρακολούθηση των μεσοπρόθεσμων τάσεων και εξελίξεων στην αγορά εργασίας και σε συνέχεια ανάλογης έρευνας τον Ιούνιο του 2020, καταγράφονται οι επιπτώσεις της δύσκολης οικονομικής επανεκκίνησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και της επισφάλειας που προκαλείται από ένα πιθανό δεύτερο επιδημικό κύμα. Παράλληλα, διερευνήθηκαν οι απόψεις των εργαζομένων σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας σε θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, καθώς και η αξιολόγησή τους επί των πιθανών επιπτώσεων της ταχείας ανάπτυξης της τηλεργασίας ως προς την ποιότητα των σχέσεων εργασίας, της επαγγελματικής και προσωπικής εξέλιξής τους.

Στα βασικά ευρήματα συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

  • Το 73% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα θεωρεί ότι η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή να κινδυνεύσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.
  • Μεγάλη επιφύλαξη των εργαζομένων καταγράφεται απέναντι στην ανάπτυξη της τηλεργασίας ως προς μία σειρά παραμέτρων:

Το 67% των ερωτηθέντων την αξιολογεί αρνητικά ως προς την εξέλιξη των εργασιακών δικαιωμάτων του.

Το 61% την θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς τις ώρες εργασίας του.

Το 60% την θεωρεί αρνητική εξέλιξη ως προς την εξέλιξη της αμοιβής του.

Το 52% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την προσωπική ζωή του και το 45% την αξιολογεί αρνητικά ως προς την επαγγελματική εξέλιξή του.

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες απόψεις με αυτήν του Ιουνίου του 2020.

Συγκεκριμένα:

  • Το 32% των εργαζομένων δήλωσε ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας τους, μετά την πανδημία.
  • Το 20% των εργαζομένων δήλωσε ότι, μετά την πανδημία, συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία και το 12% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.
  • Ο δείκτης αισιοδοξίας παρουσιάζει μείωση: 52% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας (+2% σε σχέση με τον Ιούνιο), ενώ απαισιοδοξία εκφράζεται και στο θέμα της εξέλιξης των αμοιβών, με το ποσοστό όσων δηλώνουν αισιόδοξοι για το μισθό τους να παρουσιάζει πτώση 3 ποσοστιαίων μονάδων και να διαμορφώνεται στο 32%.
  • Αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στο δείκτη ασφάλειας της απασχόλησης, με το 54% των εργαζομένων να δηλώνουν αισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης τους στην αγορά εργασίας (-2% σε σχέση με τον Ιούνιο).

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η έρευνα αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο την ένταση του κλίματος επισφάλειας και τον αυξανόμενο προβληματισμό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα για τις αλλαγές που φέρνει η περίοδος της πανδημίας και τις πιθανές επιπτώσεις της στις εργασιακές σχέσεις.

Ήδη, από τον Ιούνιο, είχε επισημανθεί η ανάγκη ανάπτυξης ουσιαστικού θεσμικού πλαισίου ρύθμισης της τηλεργασίας, μετά από εξειδικευμένο κοινωνικό διάλογο, με στόχο την ανάδειξη των θετικών και των "γκρίζων" περιοχών της. Τρεις μήνες μετά, έχουμε πλέον τη σαφή αποτύπωση αυτών των προβληματισμών και η ανάγκη πλήρους θεσμικής παρέμβασης μοιάζει επιτακτική.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε πως, όσο η εργασία και οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν την υποστήριξη και την ενδυνάμωση που τους αναλογεί, οι σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας θα εντείνονται. Σε αυτήν τη δύσκολη - από κάθε άποψη - συγκυρία, η πλήρης επαναφορά και ενεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί περισσότερο από ποτέ πλέον επιβεβλημένη κοινωνική αναγκαιότητα».

* Δείτε εδώ την παρουσίαση των δεικτών της έρευνας κοινής γνώμης που διενήργησε η ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.

Διαβάστε ακόμη

Το πόρισμα του ΕΜΠ για τα Τέμπη σήκωσε «θύελλα»: «Πόλεμος» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης - «Καταρρέει το αφήγημα»

«Όχι» των φαρμακοποιών σε παράδοση ακριβών φαρμάκων από courier στο σπίτι - Γιατί διαφωνούν

Φρίκη στη Νέα Ιωνία: Συνελήφθη 42χρονος για ασέλγεια ανηλίκου σε δημόσιο χώρο

Διπλωματία σε αναμονή: Ακυρώνεται ή αναβάλλεται; Στον «αέρα» η συνάντηση κορυφής της 15ης Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Κορονοϊός
  • τηλεργασία
  • εργαζόμενοι
  • ΓΣΕΕ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr