Νέο ασφαλιστικό: Τι αλλάζει στις συντάξεις με το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης
Τι είπε ο υφυπουργός Εργασίας για ενδεχόμενη μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022, εφόσον το επιτρέψει η πορεία της οικονομίας, άφησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου.
Πρόσθεσε ότι περισσότερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι φέτος θα καταγραφεί τόσο αύξηση του ΑΕΠ όσο της παραγωγικότητας της εργασίας, που επέτρεψε στην κυβέρνηση να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Ερωτηθείς δε αν το 2022 θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά ο κατώτατος μισθός, απάντησε θετικά, ανάλογα βέβαια με την πορεία της οικονομίας.
«Μπαίνουμε σε ένα καινούριο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, το οποίο είναι κεφαλαιοποιητικό. Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων μπαίνουν σε έναν ατομικό κουμπαρά, επενδύονται και όταν φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησής τους, λαμβάνουν τη σύνταξη, η οποία βασίζεται στις εισφορές που έχουν καταβάλλει και στην απόδοση των επενδύσεων τους. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των επενδύσεων πρόκειται να επενδυθεί μέσα στην ελληνική οικονομία. Ουσιαστικά είναι σαν να λέμε ότι αυξάνονται οι αποταμιεύσεις, δηλαδή αυξάνεται το κεφάλαιο που είναι διαθέσιμο για επενδύσεις μέσα στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι κάτι το οποίο σπρώχνει προς τα πάνω τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ψηλότερη παραγωγικότητα, δηλαδή υψηλότερους μισθούς και μεγαλύτερη απασχόληση», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Μάλιστα, είπε ότι το σύστημα αυτό εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες και οι αποδόσεις τους είναι πολύ υψηλότερες από αυτές τις αποδόσεις που έχουν τα διανεμητικά συστήματα, όπως είναι το τωρινό και ειδικά τα συστήματα των γερασμένων οικονομιών. «Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων θα είναι αισθητά υψηλότερες από αυτές που θα ελάμβαναν με βάση το υπάρχον σύστημα», υπογράμμισε ο υφυπουργός εργασίας.
Πρόσθεσε δε ότι οι επικουρικές συντάξεις θα είναι διασφαλισμένες, γιατί θα υπάρχει κρατική εγγύηση, η οποία λέει ότι όχι μόνο θα πάρουν τις εισφορές τους πίσω, αλλά θα τις πάρουν σε πραγματική αξία. Τέλος, ανέφερε ότι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του νέου συστήματος είναι ότι δίνει ισχυρά αντικίνητρα για ανασφάλιστη εργασία.
Πώς οδηγήθηκαν στα άκρα οι σχέσεις Τραμπ και Ζελένσκι - Το χρονικό της ρήξης
Θάνατος Μαζωνάκη: Το μήνυμα-φωτιά της Γάκα στην αναισθησιολόγο για τη μιδαζολάμη
«Μια μέρα, όλοι εμείς που βρισκόμαστε εδώ θα πεθάνουμε»: Τα τελευταία λόγια του ιερέα που καταπλακώθηκε από σταυρό
«Μικρές διαστημικές πατάτες»: Γιατί είναι σημαντική η νέα αποστολή εξερεύνησης των δορυφόρων του Άρη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



