• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Δραματικές ώρες στη Λακωνία: Γυναίκα ανεβαίνει σε ταράτσα για να δώσει φαγητό στην εγκλωβισμένη μητέρα τηςΧαλάνδρι: Ξήλωσαν κορδέλες για να παρκάρουν κοντά σε ποτάμι με κίνδυνο υπερχείλισηςΈκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πού θα χτυπήσει η «Byron» τις επόμενες ώρες - Έως πότε τα έντονα φαινόμεναΚακοκαιρία Byron: Ποιες περιοχές τίθενται σε κατάσταση «Red Code» - Έκτακτη ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας
δημοφιλές τώρα: Καποδίστριας: Παγκόσμια πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη και ειδική βράβευση για τον Γιάννη Σμαραγδή
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   06.04.2022 21:31
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Μήνυμα προς αγορές και οίκους αξιολόγησης📌 Οι «ουρές» της αξιολόγησης

Σφραγίζεται η έξοδος από την εποπτεία – Οι «ουρές» και το σήμα προς τις αγορές

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Ελληνική Σημαία στη Σαντορίνη / Cyclades24.gr
Ελληνική Σημαία στη Σαντορίνη / Cyclades24.gr

Mε μια διαπραγμάτευση - εξπρές σφραγίζεται σήμερα το τέλος της τετραετούς ασφυκτικής εποπτείας της Ελλάδας από τους θεσμούς και ολοκληρώνεται μια εποχή που σημαδεύτηκε από τριμηνιαίους ελέγχους και αξιολογήσεις της οικονομίας.

Η 14η και τελευταία αξιολόγηση, που πραγματοποιείται σήμερα μεταξύ οικονομικού επιτελείου και επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, έχει περισσότερο τυπικό χαρακτήρα παρά ουσιαστικό, καθώς έχει αποφασιστεί η χώρα εντός του καλοκαιριού να ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο και να λάβει το... εξιτήριο από το ειδικό καθεστώς στο οποίο βρέθηκε από το 2018, σύμφωνα με την Ημερησία.

Μήνυμα προς αγορές και οίκους αξιολόγησης

Η επιτυχής έκβαση της τελευταίας αξιολόγησης θα είναι και ένα ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει πλέον και με τη... βούλα σελίδα, χάρη στις μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική εξυγίανση που πέτυχε. Έτσι, μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς δεκανίκια και να επανακτήσει τον έλεγχο στη χάραξη και εφαρμογή της πολιτικής της.

Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας δεν σημαίνει βέβαια και το τέλος κάθε ελέγχου. Όπως προβλέπεται, η χώρα θα αξιολογείται, αλλά θα περάσει στο καθεστώς της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, όπως ισχύει με τις άλλες χώρες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα, σαν την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, έως ότου εξοφλήσει το 75% της χρηματοδοτικής βοήθειας που έλαβε.

Κάτι που προγραμματίζεται να έχει επιτευχθεί το 2059.

Η μεταπρογραμματική παρακολούθηση, που πραγματοποιείται σε πιο χαλαρό πλαίσιο, προβλέπει έλεγχο ανά εξάμηνο.

Σε αυτή την τελευταία αξιολόγηση θα συζητηθεί και ο χρόνος αποδέσμευσης των δύο τελευταίων δόσεων που εκκρεμούν από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να δρομολογηθεί και η εξόφληση των δύο δόσεων που απομένουν.

Εφόσον η αξιολόγηση είναι θετική, θα εκταμιευθεί τον Ιούνιο η επόμενη δόση των 750 εκατ. ευρώ. Θα εκκρεμεί, όμως, ακόμη μία ισόποση, που δεν δόθηκε το 2019 λόγω καθυστέρησης της αξιολόγησης και η οποία αναμένεται να δοθεί σε δεύτερο χρόνο έως το τέλος του έτους, στον έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εξαμήνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οικονομία | 06.04.2022 07:25
Συντάξεις Μαΐου: Πότε πληρώνονται - Οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία
Οικονομία | 06.04.2022 07:15
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Όσα πρέπει να ξέρετε μέσα από 44 απαντήσεις
Οικονομία | 06.04.2022 08:12
Πώς θα αποκτήσετε αυτοκίνητο από 200 ευρώ - Δείτε αναλυτικά τα μεταχειρισμένα οχήματα που είναι διαθέσιμα

Οι «ουρές» της αξιολόγησης

Στη σημερινή συζήτηση θα γίνει ένας απολογισμός της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και θα εξεταστεί η πρόοδος των προαπαιτούμενων. Θεωρείται δεδομένο ότι μια σειρά από δεσμεύσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί θα μεταφερθούν στο καθεστώς της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.

Σε αυτές θα περιλαμβάνονται:

  • η μεγάλη εκκρεμότητα της έκδοσης των συντάξεων,
  • οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες,
  • η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, αλλά και
  • η δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος θα αγοράζει τα σπίτια όσων οφειλετών έχουν στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και δεν εξυπηρετούν το δάνειό τους.

Επίσης, στα ζητήματα που θα παρακολουθούνται και θα εξετάζονται ανά εξάμηνο -όπως έχει συμβεί και στα άλλα κράτη- περιλαμβάνεται η θέσπιση του νέου Kώδικα Oργανισμού Δικαστηρίων και Kατάστασης Δικαστικών Λειτουργών που καταγράφει σημαντική καθυστέρηση.

Το θέμα συνδέεται με τον χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων και αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση σημαντικού μέρους της δέσμευσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Υπό παρακολούθηση θα μείνει και η εφαρμογή του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις αφού η εφαρμοστική νομοθεσία παραμένει σε εκκρεμότητα.

Διαβάστε ακόμη

Δραματικές ώρες στη Λακωνία: Γυναίκα ανεβαίνει σε ταράτσα για να δώσει φαγητό στην εγκλωβισμένη μητέρα της

Κακοκαιρία Byron: Τι θα γίνει με τον μισθό όσων δεν μπόρεσαν να πάνε στη δουλειά τους

Πανικός στη αεροσκάφος: Φωτιά σε διάδρομο απογείωσης γέμισε με καπνούς Airbus A320 με 180 επιβαίνοντες

Mega deal στα σκαριά στον τομέα της ψυχαγωγίας: Η Netflix κοντά στην αγορά της Warner Bros!

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • ελληνική οικονομία
  • ομόλογα
  • ελληνικά ομόλογα
  • εποπτεία
  • ειδήσεις τώρα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr