• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Το πρώτο κύμα των εξοδούχων: Πάνω από 90.000 επιβάτες στα πλοία το τριήμερο - Στο «κόκκινο» λιμάνια και εθνικές οδοίΗ εκλογή της Δούρου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η απόσυρση του Πολάκη και το μαζικό κύμα φυγήςΗ Σάκκαρη νίκησε την Παρκς και βλέπει τελικό στο Athens Open - Δίπλα της η οικογένεια ΜητσοτάκηΗ υπόθεση που δίχασε την Ιταλία: Ηλικιωμένος χρυσοχόος παίρνει στο κυνήγι ληστές, τους πυροβολεί και τους σκοτώνει
δημοφιλές τώρα: Νέα «παγίδα» χρεώσεων από την Εθνική Τράπεζα - Τι καταγγέλλει η ΕΚΠΟΙΖΩ
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   07.04.2022 10:15
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Μειωμένοι συντελεστές σε περισσότερα προϊόντα📌 Η σημασία για την Ελλάδα

ΦΠΑ: Μείωση συντελεστών στα νησιά – Νέα οδηγία ΕΕ – Τι αλλάζει

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

Έως και 30% χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας από το 2025 (Eurokinissi)
Έως και 30% χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας από το 2025 (Eurokinissi)
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Μετά τη δημοσίευση της νέας Οδηγίας της ΕΕ που παρέχει τη σχετική ευελιξία, ο δρόμος ανοίγει για μόνιμους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου από το 2025.

Σύμφωνα με την Οδηγία, στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στα νησιά της Θάσου, των Βορείων Σποράδων, της Σαμοθράκης και της Σκύρου, η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει συντελεστές έως 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική χώρα.

Σήμερα, πέντε νησιά του Αιγαίου τα οποία συνδέονται με τις προσφυγικές ροές έχουν μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ. Πρόκειται για τη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέσβο.

Σύμφωνα με την Οδηγία, αφενός η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση διασφαλίζει τη δυνατότητα να διατηρήσει τις εκπτώσεις στα πέντε νησιά χωρίς σύνδεση με το προσφυγικό, αφετέρου σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει το καθεστώς των εκπτώσεων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, πλην Κρήτης, όπως ίσχυε πριν από την κατάργηση της έκπτωσης που επιβλήθηκε την εποχή των μνημονίων. 

Σύμφωνα με το imerisia.gr, για να εφαρμοστεί η σχετική ρύθμιση πρέπει η νέα Οδηγία να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, αφού βρεθεί και ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οικονομία | 07.04.2022 07:10
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Όσα πρέπει να ξέρετε μέσα από 44 ερωτήσεις-απαντήσεις
Οικονομία | 07.04.2022 08:30
Δώρο Πάσχα 2022: Πώς υπολογίζεται - Πότε θα πληρωθεί
Οικονομία | 06.04.2022 16:38
Επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ: Πότε θα διακόπτεται - Με ποια κριτήρια θα χάνουν οι άνεργοι τις παροχές
Οικονομία | 06.04.2022 19:32
«Εμφύλιος» στον τουρισμό: Η κόντρα ξενοδόχων και εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης

Μειωμένοι συντελεστές σε περισσότερα προϊόντα

Όλα τα κράτη - μέλη θα μπορούν να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε περισσότερα προϊόντα.

Στα νέα προϊόντα και υπηρεσίες που προστίθενται στον κατάλογο περιλαμβάνονται εκείνα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία, είναι επωφελή για το περιβάλλον και στηρίζουν την ψηφιακή μετάβαση. Μόλις τεθούν σε ισχύ οι κανόνες, τα κράτη-μέλη θα μπορούν επίσης για πρώτη φορά να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες που θεωρείται ότι καλύπτουν βασικές ανάγκες.

Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες - μέλη θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν ως κανονικό έναν συντελεστή ΦΠΑ υψηλότερο από το 15% αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν δύο μειωμένους συντελεστές, με τον χαμηλότερο στο 5%, σε αγαθά και υπηρεσίες και θα μπορούν ακόμη να εφαρμόζουν έναν πολύ μειωμένο συντελεστή, χαμηλότερο από 5%, και έναν μηδενικό συντελεστή για έως επτά κατηγορίες της λίστας που καλύπτουν βασικές ανάγκες, π.χ. τρόφιμα, φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα.

Η λίστα περιλαμβάνει:

  • Ψηφιακές υπηρεσίες που πριν δεν μπορούσαν να υπαχθούν σε χαμηλούς συντελεστές, όπως η πρόσβαση στο internet και το live streaming πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.
  • Προϊόντα που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και είναι κρίσιμα εργαλεία στη μάχη κατά της COVID-19 που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα σε μελλοντικές κρίσεις, όπως προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός, μάσκες και ορισμένος ιατρικός εξοπλισμός, καθώς και περισσότερα είδη που αποτελούν σημαντική βοήθεια για τα ΑμεΑ.
  • Συγκεκριμένα προϊόντα, όπως ποδήλατα, συστήματα πράσινης θέρμανσης και ηλιακά πάνελ σε κατοικίες και δημόσια κτίρια.
  • Διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες που θεωρούνται κατάλληλα και χρήσιμα για τις χώρες, τα οποία καθοδηγούνται από το γενικό συμφέρον των στόχων της δημόσιας πολιτικής.
  • Επίσης έως το 2030 καταργείται η δυνατότητα των κρατών-μελών να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές και απαλλαγές σε αγαθά και υπηρεσίες που θεωρούνται επιζήμια για το περιβάλλον και τους στόχους της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.

Η σημασία για την Ελλάδα

Η Οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ περιλαμβάνει ειδικά μέτρα που αφορούν κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση των αγροτών και της αγοράς ακινήτων, η στήριξη των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας, μέσω της στήριξης των νησιών του Αιγαίου, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, μέσω των ειδικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών.

Παράλληλα, διασφαλίζει κεκτημένα ελληνικά δικαιώματα, ενώ διευρύνει τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε κρίσιμους τομείς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ, με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού φορολογικού συστήματος και της οικονομίας

Διαβάστε ακόμη

Όταν τα όπλα «σιωπούν» μόνο στα χαρτιά: Το διεθνές διπλωματικό θρίλερ πίσω από τις εκεχειρίες-φάντασμα

Αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο καύσωνα: Σε ποιες πόλεις θα «χτυπήσουν» τα 40αρια - Πότε και πού θα δροσίσει

Η υπόθεση που δίχασε την Ιταλία: Ηλικιωμένος χρυσοχόος παίρνει στο κυνήγι ληστές, τους πυροβολεί και τους σκοτώνει

Απίστευτο βίντεο: Σκύλος ενεργοποιεί φρυγανιέρα και καίει σπίτι - Νεκρά τρία κατοικίδια

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Ευρωπαϊκή Οδηγία
  • συντελεστές
  • μείωση ΦΠΑ
  • ειδήσεις τώρα
  • νησιά
  • ΦΠΑ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr