• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Η μεγαλύτερη αιματοχυσία στην ιστορία του Ιράν; Τρομακτικές εκτιμήσεις για τους νεκρούςΕπίθεση από drones δέχθηκαν δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια στη Μαύρη ΘάλασσαΟΠΕΚΕΠΕ: Την κατάθεση της επιστολής παραίτησης των ορκωτών λογιστών του Οργανισμού ζήτησε το ΠΑΣΟΚ«Κλείδωσαν» οι 25 εκπρόσωποι των αγροτών που θα συναντήσουν τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου - Τα ονόματα από 14 μπλόκα
δημοφιλές τώρα: Κάθε ερώτηση δίνει από 1 έως 10: Περνάς το κουίζ γεωγραφίας που κανείς δεν έχει ξεπεράσει τους 50...
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   11.05.2022 17:55
Newsroom
Newsroom

Al Jazeera: Σε χώρα πύλης εισόδου φυσικού αερίου μετατρέπεται η Ελλάδα

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Εργαζόμενος σε ουκρανικό σταθμό αερίου / AP Photo/Pavlo Palamarchuk
Εργαζόμενος σε ουκρανικό σταθμό αερίου / AP Photo/Pavlo Palamarchuk

Την γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και τη μετατροπή της χώρας σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου σημειώνει άρθρο του Al Jazeera. Ειδικότερα, στο άρθρο αναφέρεται ότι, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, η Ελλάδα μετατρέπεται σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Σημειώνεται ακόμα ότι σε περίπου ένα μήνα η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή αγωγού που θα ενώνει τη χώρα με τη Βουλγαρία. Το έργο αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος του ρωσικού μονοπωλίου αερίου στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μέχρι να κλείσει η Ρωσία τις στρόφιγγες στη Βουλγαρία, στις 27 Απριλίου, την προμήθευε με φυσικό αέριο σε ποσοστό της τάξεως του 90%. Η παροχή σταμάτησε, όταν η Σόφια ανακοίνωσε πως δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιό της με τη Ρωσική Gazprom στο τέλος του έτους. Η Πολωνία που ανακοίνωσε την ίδια απόφαση, είχε την ίδια τύχη.

Σύμφωνα με τον Mike Myrianthis, βετεράνο της βιομηχανίας και αναλυτή, «ο Ρώσος πρόεδρος δεν ήθελε να δοθεί η εντύπωση ότι χάνει πελάτες, και αποφάσισε να τους ξεκόψει από μόνος του νωρίτερα».

Η Βουλγαρία πλέον αναμένει τον αγωγό IGB για την προμήθεια φυσικού αερίου, το οποίο θα προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και η Ελλάδα θα λαμβάνει μέσω του αγωγού Trans-Anatolian Pipeline (TANAP).

Εξαρτάται από την Ελλάδα η Βουλγαρία στο φυσικό αέριο

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, σύμβουλος ενεργειακής στρατηγικής, και επικεφαλής του think-tank Greek Energy Forum, η Βουλγαρία ήδη εξαρτάται απόλυτα από την Ελλάδα για την προμήθεια φυσικού αερίου. Μάλιστα σημειώνει πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την ενεργειακή ασφάλεια μιας άλλης χώρας.

Στις 31 Ιανουαρίου, μια κοινοπραξία εταιριών από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Ιταλία ανακοίνωσαν την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι βλέπουμε μια νέα αρχή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία,» είπε ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα εγκαίνια της κατασκευής του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Όσο περισσότερο θα εξαρτάται η Νοτιοανατολική Ευρώπη από το αέριο της Ελλάδας, καταλήγει το δημοσίευμα, τόσο θα μεγαλώνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας στα Βαλκάνια, σημειώνουν οι αναλυτές.

Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μετατρέπεται σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση από drones δέχθηκαν δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια στη Μαύρη Θάλασσα

Η μεγαλύτερη αιματοχυσία στην ιστορία του Ιράν; Τρομακτικές εκτιμήσεις για τους νεκρούς

Εξαφάνιση 16χρονης από την Πάτρα: Εμφανίστηκε ο άνδρας που συνομιλούσε μαζί της - Στου Ζωγράφου βρέθηκε η τσάντα της

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκόραρε για 25 σερί χρονιά! Δεν έχει σταματήσει να βρίσκει δίχτυα απ' το 2002!

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Βουλγαρία
  • Αζερμπαϊτζάν
  • φυσικό αέριο
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr