• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Βιβλική κακοκαιρία στη Λήμνο: Πάνω από 100 τόνοι νερού σε 8 ώρες - Ακατάλληλο το νερό, σε επιφυλακή οι ΑρχέςΠάτρα: Σύγκρουση τρένου με ΙΧ - Ακυρώσεις δρομολογίωνΣκάνδαλο ΟΠΕΚΑ: Έπαιρναν επιδόματα χωρίς να έχουν κλείσει καν τα 67 - Task Force «ξεσκονίζει» 372 φακέλουςΤραγωδία στην Κρήτη: Τρεις οι νεκροί μετανάστες από το ναυάγιο στο Ηράκλειο - Το χρονικό
δημοφιλές τώρα: Μετρό Αθήνας: «Σπάει» το δρομολόγιο του Αεροδρομίου στη Γραμμή 3 για να αντέξει την πίεση - Πού θα...
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   02.06.2022 08:50 
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Τι υποστήριξαν οι δικηγόροι της ΔΕΗ📌 Τι λέει η πλευρά των καταναλωτών

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Σήμερα η απόφαση για διακοπή ρεύματος σε όσους δεν την πληρώνουν

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Λογαριασμός της ΔΕΗ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Λογαριασμός της ΔΕΗ, ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση για το αν θα δώσει το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών προσωρινή διαταγή προστασίας των καταναλωτών από τις διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ. Το δικαστήριο καλείται να μετρήσει τους κινδύνους για τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές και να αποφασίσει ποιον θα πρέπει να προστατέψει.

Αν και οι συλλογικές αγωγές των ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ, που θα δικάζονταν την Τετάρτη, αναβλήθηκαν για τις 6 Ιουλίου ενόψει της ακρόασης στον Άρειο Πάγο του αιτήματος της ΔΕΗ για πραγματοποίηση πιλοτικής δίκης, η προσωρινή διαταγή συζητήθηκε.

Πραγματοποιήθηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων, αλλά η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα, οπότε και αναμένεται η απόφαση, σύμφωνα με την «Ημερησία».

Η προσωρινή διαταγή αφορά την απαγόρευση αποκοπών ρεύματος από τη ΔΕΗ στους καταναλωτές που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, μέχρι την εκδίκαση των συλλογικών αγωγών των ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ, στις 6 Ιουλίου.

Οι μάρτυρες των δύο πλευρών περιέγραψαν τους κινδύνους και τις βλάβες που θα δημιουργούσε μια προσωρινή διαταγή για τη ΔΕΗ και αντίστοιχα τους κινδύνους για τους καταναλωτές αν δεν δοθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οικονομία | 02.06.2022 07:20
«Γονατίζουν» από το αυξημένο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών τα μικρά ζαχαροπλαστεία
Οικονομία | 01.06.2022 16:58
Bloomberg: Πολύ μεγάλο το κόστος του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο για τη Δύση – Γιατί θα αυξηθούν τα έσοδα της Ρωσίας
Οικονομία | 01.06.2022 17:38
«Ή πληρώνετε ή δημοσιοποιούμε τα στοιχεία σας» - Τελεσίγραφο στους μεγαλοοφειλέτες δίνει η ΑΑΔΕ

Η ουσία της υπόθεσης, αν δηλαδή η ρήτρα είναι παράνομη και καταχρηστική, δεν συζητήθηκε.

Τι υποστήριξαν οι δικηγόροι της ΔΕΗ

Οι δικηγόροι της ΔΕΗ υποστήριξαν ότι η εκδίκαση της προσφυγής πρέπει να αναβληθεί, καθώς ήδη έχουν αιτηθεί στον Άρειο Πάγο να κριθεί σε μία πιλοτική δίκη από το Ανώτατο Δικαστήριο η νομιμότητα της ρήτρας ώστε να μην κρίνονται ξεχωριστά ανάλογες προσφυγές σε διάφορα δικαστήρια της χώρας. Επίσης, υπογράμμισαν τους κινδύνους που δημιουργούνται για τη ΔΕΗ αν δοθεί η προσωρινή διαταγή και οι καταναλωτές πάψουν να πληρώνουν τη ρήτρα.

Σημείωσαν πως οι καταναλωτές ήδη επιδοτούνται για το μεγαλύτερο μέρος της ρήτρας και ότι οι ευάλωτες ομάδες μπορούν να μπουν στο κοινωνικό τιμολόγιο, όπως και ότι δεν κόβεται το ρεύμα σε όσους χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ενώ για όσους κόβεται το ρεύμα υπάρχει η καθολική υπηρεσία. Επίσης, είπαν ότι αν δοθεί η προσωρινή διαταγή θα προστατευτούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στον κίνδυνο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και δημιουργίας συνθηκών ντόμινο.

Τι λέει η πλευρά των καταναλωτών

Υπέρ των εναγόντων μάρτυρας ήταν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος τόνισε ότι στηρίζει τη συλλογική αγωγή του ΙΝΚΑ υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων της ΔΕΗ. Όπως είπε, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ προπηλακίζονται όταν πρέπει να κάνουν τις αποκοπές ρεύματος και επίσης ότι δεν μπορούν να εξηγήσουν στους ωρυόμενους καταναλωτές τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σημείωσε πως οι καταναλωτές δεν προστατεύονται και ότι το ρεύμα κόβεται και στα κοινωνικά τιμολόγια αλλά και σε όσους έχουν μηχανική υποστήριξη, αν δεν είναι στο όνομά τους το ρεύμα. Τέλος, είπε ότι τους τελευταίους μήνες αυξάνονται οι διακοπές ρεύματος γιατί πέφτουν και οι διακανονισμοί και είπε ότι γίνονται 1.200 διακοπές ρεύματος την ημέρα σε όλη την Ελλάδα, από τις οποίες 500 στην Αθήνα και 300 από τη ΔΕΗ.

Διαβάστε ακόμη

Νέα εμπορική «βόμβα» Τραμπ: Αυξάνει στο 15% τους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές παγκοσμίως

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΑ: Έπαιρναν επιδόματα χωρίς να έχουν κλείσει καν τα 67 - Task Force «ξεσκονίζει» 372 φακέλους

Από το λούτρινο στην πραγματική οικογένεια: Η συγκινητική «ενηλικίωση» του Παντς, του μακάκου που λατρέψαμε όλοι

Seedance 2.0: Τι είναι το νέο AI που ξεπερνάει το ChatGPT και εξοργίζει το Χόλιγουντ

επόμενο άρθρο  
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr