Αύξηση-ρεκόρ στα επιτόκια του ευρώ: Πόσο επηρεάζονται τα δάνεια - Παραδείγματα με τα ποσά των δόσεων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Αύξηση - ρεκόρ κατά 75 μονάδων βάσης στα επιτόκια του ευρώ, επηρεάζει και τα δάνεια. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υιοθετεί σκληρή γραμμή και ανακοίνωσε πως η κίνηση αυτή συνιστά ένα σημαντικό βήμα με το οποίο επιχειρείται η μετάβαση από το τρέχον εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων σε επίπεδα που θα εξασφαλίσουν την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ 2%.
Έως τις 14 Σεπτεμβρίου πρέπει οι τράπεζες να αναπροσαρμόσουν όλες τις δόσεις των δανείων.
Παραδείγματα, όπως τα παρουσίασε στο OPEN:
Ένα στεγαστικό 100.000 ευρώ με αρχικό επιτόκιο είχε 3% και η διάρκεια αποπληρωμής του ήταν στα 15 χρόνια, σήμερα, η μηνιαία δόση ανέρχεται σε +37 ευρώ. Δηλαδή, πρόκειται για περίπου 400 ευρώ αύξηση.
Ένα δάνειο των 200.000 ευρώ με αρχικό επιτόκιο 5,5% και διάρκεια αποπληρωμής 10 ετών, η μηνιαία δόση εκτοξεύεται κάθε μήνα κατά 76 ευρώ.
Στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών και με επιτόκιο 3%, «εκτοξεύεται» πια στα 831 ευρώ.
Με επιτόκιο 3,49% φτάνει τα 889 ευρώ τον μήνα, ενώ με επιτόκιο 4% φτάνει στα 948 ευρώ (δηλαδή αύξηση κατά 77 ευρώ).
Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να κάνουν τις αναπροσαρμογές και να ειδοποιήσουν τους πολίτες.
Τέλος, στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ αναφέρει πως εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος να πέσει στο 2% ο πληθωρισμός, ίσως να προχωρήσουμε και σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.
- Βασίλισσα Ελισάβετ: Τέλος εποχής φέρνει ο θάνατος της μακροβιότερης μονάρχη στον κόσμο
- Τι κρύβεται πίσω από το «κρυφτούλι» της Τουρκίας στον Έβρο: Η πληροφορία για εγκλωβισμένους μετανάστες σε νησίδα και η απάντηση της Αθήνας
- Ζητείται λύση στο ενεργειακό αδιέξοδο: Τι προτείνει η ελληνική πλευρά και γιατί διχάζει το πλαφόν
- Όταν πέθανε ο τελευταίος Βασιλιάς της Βρετανίας - Η κηδεία του Γεωργίου ΣΤ
Ο αντίκτυπος της ομιλίας Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Φάμελλου για τα περί ιδιοτέλειας και ο υπερ-γουρλής Μαγειρίας που πήρε δώρο μια Ferrari
Από το Καστέλι μέχρι τον ΒΟΑΚ και το μετρό: Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ απειλούν μέχρι και να διπλασιάσουν το κόστος των μεγάλων έργων
Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα - Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες
Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




