• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στη Μαρινέλλα - Οι άγνωστες πλευρές της γυναίκας που σημάδεψε το ελληνικό τραγούδιΘρίλερ στον Εύοσμο: Η 59χρονη άνοιξε η ίδια την πόρτα στον δολοφόνο τηςΣε λαϊκό προσκύνημα η σορός της Μαρινέλλας - Παρόντες από νωρίς οικογένεια και στενοί συνεργάτεςΗ Τρίτη «στρώνει» το χαλί στην κακοκαιρία: Τις επόμενες ώρες «χαλάει» ο καιρός - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   29.12.2022 15:42
Newsroom
Newsroom

Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι: Σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι - «Θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές»

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (Pixabay)
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (Pixabay)

Για τις αυξήσεις που βλέπουμε στο εορταστικό τραπέζι μίλησε ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

«Δυστυχώς σε σχέση με πέρυσι υπάρχει σημαντική αύξηση των τιμών εξαιτίας των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων που υπάρχουν περίπου από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, οπότε και ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε επίπεδο έτους σε σχέση με πέρσι τέτοια εποχή στο σύνολο των διατροφικών προϊόντων η αύξηση η μεσοσταθμική που δηλώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ είναι 15%» ανέφερε στην ΕΡΤ.

Ερωτηθείς για την πορεία των τιμών στην επόμενη χρονιά, ο κ. Αναγνωστόπουλος, δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ήδη οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υψηλές σε σχέση με πέρυσι και «το να κάνει κάποιος μια παρακινδυνευμένη εκτίμηση το τι θα γίνει στις τιμές στους επόμενους μήνες, προφανώς θα ήταν κάτι το οποίο αφορά ίσως την επιστήμη της μελλοντολογίας».

Τουλάχιστον όσο αφορά στο πιο άμεσο μέλλον, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, εξέφρασε την εκτίμησή του, ότι «βραχυπρόθεσμα, ακριβώς επειδή έχουμε την αύξηση των επιτοκίων, των κεντρικών τραπεζών – και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας- οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, άρα θα έχουμε ένα χαμηλότερο αλλά θετικό πληθωρισμό».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν σε κάποιο βαθμό, αλλά με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από το παρελθόν, άρα φαίνεται ότι θα υπάρξει μια σταθεροποίηση σιγά σιγά των τιμών, κάτι που θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τυχαία γεγονότα που αφορούν κυρίως στις διεθνείς τιμές των καυσίμων. Πάντως, ήδη, σημείωσε, τα υγρά καύσιμα, το αργό πετρέλαιο και τα διυλισμένα προϊόντα του πετρελαίου έχουν αρχίσει και χαμηλώνουν πάρα πολύ τις τιμές τους τελευταίους μήνες ακριβώς εν αναμονή αυτής της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και της ζήτησης.

Μετά την παρέλευση του πρώτου εξαμήνου, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του κ. Αναγνωστόπουλου, σε κάποιο ποσοστό θα υπάρχει αντιστροφή των τιμών, ωστόσο «δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στις τιμές του παρελθόντος, σε ό,τι συνέβαινε πριν από το 2020, τότε που ξεκίνησε ουσιαστικά και η περιπέτεια με τον κορονοϊό».

«Σε κάθε περίπτωση, ένα κομμάτι των ανατιμήσεων που έρχεται στην οικονομία παραμένει και παραμένει διότι πέρα από τις τιμές στην οικονομία, αλλάζουν και άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα αυξάνουν οι μισθοί, αυξάνει η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, δηλαδή ουσιαστικά τα χρήματα που έχουν στην τσέπη τους και αυτό είναι μια μόνιμη αλλαγή, άρα η μόνιμη αυτή αλλαγή αλλάζει ουσιαστικά και το επίπεδο των τιμών» συμπλήρωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Το ΥΠΕΞ απαντά στην πρόκληση Τσαβούσογλου για τα 12 μίλια: Ωμή και πρωτόγνωρη απειλή βίας – Θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματά μας
  • Παγκόσμιος συναγερμός για την έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα: Φόβοι για νέες, μεταδοτικότερες μεταλλάξεις
  • Συγκλονιστικό βίντεο από την Κύπρο: Η δραματική διάσωση 2 κοριτσιών από πηγάδι 40 μέτρων
  • Απίστευτη περιπέτεια για 18χρονο στην Αυστραλία: Κατάπιε μπλε μέδουσα ενώ κολυμπούσε!
  • Πετρέλαιο με το σταγονόμετρο από τη νέα χρονιά - Μουδιάζουν οι προβλέψεις για τις τιμές
  • 5 πράγματα που με ενέπνευσαν μέσα στο 2022 και αξίζει να διαβάσεις σήμερα
Διαβάστε ακόμη

Το τελευταίο χειροκρότημα στη σπουδαία Μαρινέλλα: Συγκίνηση και δάκρυα στο λαϊκό προσκύνημα - Στις 14:00 η κηδεία

Εφιάλτης με εξωσωματικές στα Κατεχόμενα: Κλινικές έδιναν λάθος σπέρμα - Η ιστορία της Λόρα και της Μπεθ

Φράουλες και σοκολάτα - Τέσσερα σπιτικά γλυκά για το πασχαλινό και ανοιξιάτικο τραπέζι

Πέταξαν στον Μαζωνάκη πανέρι με λουλούδια και τον πέτυχε εκεί που δεν έπρεπε

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • χριστουγεννιάτικο τραπέζι
  • πληθωρισμός
  • ειδήσεις τώρα
  • Πρωτοχρονιά
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr