• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Σεισμός τώρα: 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και ΑντικύθηραΕΛΑΣ: Εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που «ξάφριζε» κατοικίες σε όλη τη χώρα - 12 συλλήψειςΜαζική κλιμάκωση από τους αγρότες: Ένταση σε αεροδρόμια και τελωνεία - Νέα μπλόκα από Δευτέρα και κυβέρνηση σε… σκληρή γραμμήΆνω Λιόσια: Εγκατέλειψε τη 2χρονη ανιψιά του σε κλεμμένο ΙΧ ενώ τον καταδίωκε η ΕΛΑΣ
δημοφιλές τώρα: Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για...
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   04.08.2023 14:11
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Το απόγευμα η αξιολόγηση από τον οίκο Scope Ratings

Η Ελλάδα διεκδικεί άλλα 5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης - Σήμερα η αξιολόγηση από τον οίκο Scope για την επενδυτική βαθμίδα

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Σύνταγμα (Eurokinissi)
Σύνταγμα (Eurokinissi)

Επιπλέον 5 δισ. ευρώ  διεκδικεί η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να χορηγηθούν περισσότερα χαμηλότοκα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για να χρηματοδοτηθούν πράσινες επενδύσεις. Το σχετικό κείμενο είναι σε δημόσια διαβούλευση. Εντός της ημέρας αναμένεται μάλιστα και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, από τον γερμανικό οίκο Scope Ratings.

Στόχος της αναθεώρησης του ελληνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη, το γνωστό «Ελλάδα 2. 0» είναι να πέσει ρευστότητα στην αγορά. Ρευστότητα βέβαια στοχευμένη σε δράσεις που θα συμφωνήσουμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά ρευστότητα η οποία θα είναι φθηνή. Θα είναι δηλαδή χαμηλότοκα δάνεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οικονομία | 04.08.2023 13:14
DBRS: Το «κλειδί» για την επενδυτική βαθμίδα

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η αναθεώρηση κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη παράμετρος είναι ότι μπαίνει ένα ειδικό κεφάλαιο REpowerEU, το οποίο προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,6 δισ. εκ των οποίων τα 795, δηλαδή ουσιαστικά τα μισά χρήματα θα έρθουν από τον μηχανισμό. Όπως το λέει και η λέξη, το Repower δηλαδή, είναι επενδύσεις οι οποίες είναι στον τομέα της ενέργειας και είναι στοχευμένες στην εξοικονόμηση ενέργειας από νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και το δημόσιο, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και στην ταχύτερη εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών των ΑΠΕ, με έμφαση στην παραγωγή βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου, φωτοβολταϊκά στις στέγες, αλλά μαζί με μπαταρίες για να μπορεί να γίνει αποθήκευση της ενέργειας και τέλος επέκταση του προγράμματος για ηλιακούς θερμοσίφωνες από όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά.

Στη δεύτερη κατεύθυνση της αναθεώρησης του Ελλάδα 2 0, η οποία αφορά στο σχέδιο ανάκαμψης. Εδώ, αν και μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί για τη χώρα μας 12,7 δισ. η ελληνική πρόταση είναι να ζητήσουμε επιπλέον δάνεια 5 δισ., δηλαδή να ανέβουν να ανέβουμε κοντά στα 17,7 δισ. Τα επιπλέον δάνεια, αυτό το οποίο δηλαδή θα γράψουμε στην αναθεωρημένη πρόταση, είναι για τους εξής τομείς. Για να χρηματοδοτηθούν δηλαδή ιδιωτικές επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην καινοτομία, στην έρευνα και ανάπτυξη, στην εξωστρέφεια, στις εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Η ελληνική πρόταση υπόκειται σε αναθεώρηση, αυτό τουλάχιστον λέει η ελληνική πλευρά, διότι έχουν αλλάξει αρκετές παράμετροι και κυρίως βέβαια και το ενεργειακό κόστος αλλά και οι πληθωριστικές πιέσεις, τα επιτόκια που έχουν ανέβει και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όλα αυτά θα προσμετρηθούν προκειμένου να πάρουμε, όπως ελπίζουν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, την έγκριση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το απόγευμα η αξιολόγηση από τον οίκο Scope Ratings

Ο γερμανικός οίκος Scope φιλοδοξεί να γίνει ίσως ο πιο σημαντικός ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης αυτή τη στιγμή. Βέβαια, δεν είναι μέσα στη λίστα που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπου είναι οι γνωστοί τέσσερις μεγάλοι οίκοι Fitch, Moody’s, Standard & Poor’s και DBRS οι οποίοι θα μας αξιολογήσουν από τον Σεπτέμβρη και μετά.

Κάποια στιγμή το απόγευμα ή μέχρι αργά το βράδυ, αναμένεται η αξιολόγηση του οίκου Scope που παρά το γεγονός ότι δεν τον αναγνωρίζει η Φρανκφούρτη είναι σημαντική διότι αν έρθει και επαναλάβει αυτό το οποίο έκανε ο ιαπωνικός οίκος στις αρχές της εβδομάδας, τότε θα έχουμε δύο οίκους που θα μας έχουν δώσει την επενδυτική βαθμίδα.

Ο ιαπωνικός οίκος R& I έβαλε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα την προηγούμενη Δευτέρα κι αν το κάνει απόψε και ο οίκος Scope θα είναι μία αναβάθμιση του κλίματος που έτσι και αλλιώς είναι θετικό. Και όλα αυτά με στόχο στις τέσσερις αξιολογήσεις που θα γίνουν -δύο τον Σεπτέμβρη, μία τον Οκτώβριο και μία τον Δεκέμβριο – από τους τέσσερις μεγάλους οίκους, να πάρουμε και εκεί την αναβάθμιση.

Διαβάστε ακόμη

Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για γιαούρτι»

Δύσκολες ώρες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ - Ακρωτηριάστηκε το πόδι του και νοσηλεύεται στην εντατική

Κλήρωση Μουντιάλ 2026: Οι 12 όμιλοι για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού

«Η Τουρκία εγκαταλείπει τα S-400 και ξεκινάει να προμηθεύεται F-35», λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • αξιολόγηση
  • επενδύσεις
  • ειδήσεις τώρα
  • οίκος αξιολόγησης
  • Ταμείο Ανάκαμψης
  • χρηματοδότηση
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr