• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Αυτά είναι τα πρώτα 8 σημεία που θα μπουν οι «έξυπνες» κάμερες στους δρόμους της Αττικής«Είμαι σε απόγνωση»: Αυτοκινητιστής έχασε τη δουλειά του επειδή το υπουργείο Μεταφορών ξέμεινε από ταχογράφουςΟι αγρότες, απεγνωσμένοι, κλιμακώνουν: Σήμερα οι αποφάσεις - Ανοιχτό ακόμη και το κλείσιμο του λιμανιού ΒόλουΑπίστευτες εικόνες στον Βόλο: Σκάφος του Λιμενικού «σκαρφάλωσε» πάνω στον κυματοθραύστη
δημοφιλές τώρα: Το δόγμα Τραμπ αναδιατάσσει την Ανατολική Μεσόγειο: Πώς επηρεάζονται Αθήνα και Λευκωσία
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   13.02.2024 07:00
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Συντάκτης

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Αναγκαίο να βγουν στην αγορά τα κλειστά ακίνητα Δημοσίου και τραπεζών📌 Μέτρα για την ενίσχυση της ανοικοδόμησης

Πώς θα επηρεάζει τη στέγη η ακριβότερη Golden Visa: Θα μειωθούν τα ενοίκια;

Αναγκαίο να βγουν στην αγορά τα κλειστά ακίνητα Δημοσίου και τραπεζών

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο
Ακίνητα στη Θεσσαλονίκη (ΙΝΤΙΜΕ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
Ακίνητα στη Θεσσαλονίκη (ΙΝΤΙΜΕ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Καμία ουσιαστική συμβολή στη μείωση του ύψους των ενοικίων κατοικιών δε θα έχει το μέτρο αύξησης του χρηματικού ποσού που απαιτείται για την αγορά ακινήτου, προκειμένου να αποκτήσουν Golden Visa αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών, ακόμα κι αν αυτό φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αυτό σημειώνει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών - Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, υποστηρίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων που αγοράζονται από κατόχους Golden Visa, προσφέρονται για μακροχρόνια και όχι για βραχυχρόνια μίσθωση.

«Αυτό σημαίνει ότι δε θα προστεθούν στο απόθεμα των προσφερόμενων για μακροχρόνια μίσθωση κατοικιών, όσα σπίτια ενδεχομένως δε θα αγοράσουν αλλοδαποί, οι οποίοι δε θα μπορέσουν να αποκτήσουν την ακριβότερη Golden Visa. Από τη στιγμή, λοιπόν, που δε θα αυξηθεί η προσφορά σπιτιών για ενοικίαση, δε θα υπάρχει κανένας λόγος να πέσουν οι τιμές των μισθώσεων. Είναι μη ρεαλιστικό να λέμε ότι η Golden Visa φταίει για το ότι οι τιμές μίσθωσης των κατοικιών βρίσκονται σήμερα στα ύψη», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Ποταμιάνος.

Κατά τον ίδιο, στον αντίποδα υπάρχει ενδεχόμενο, μετά την αύξηση του χρηματικού ορίου για την απόκτηση Golden Visa, να μειωθούν λίγο οι τιμές πώλησης των ακινήτων. Αυτό διότι, όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών - Αττικής, η εφαρμογή του μέτρου της Golden Visa δημιούργησε στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα να οφείλεται σε αυτήν κάποια αύξηση των τιμών πώλησης κυρίως σε περιοχές που υπήρχε μεγαλύτερη ζήτηση από τους αλλοδαπούς.

Αναγκαίο να βγουν στην αγορά τα κλειστά ακίνητα Δημοσίου και τραπεζών

Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές ενοικίασης των ακινήτων στη χώρα, η αποτελεσματικότερη λύση είναι να βγουν στην αγορά τα εκατοντάδες χιλιάδες κλειστά σπίτια, που βρίσκονται στην κατοχή των τραπεζών και του Δημοσίου.

«Όλα τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ή υλοποιήσει η παρούσα κυβέρνηση για την αγορά ακινήτων βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά είναι επιδερμικά. Το πιο ουσιώδες είναι να βγουν στην αγορά και να αξιοποιηθούν τα κλειστά ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του Δημοσίου και στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών εδώ και πολλά χρόνια. Να προσφέρονται για ενοικίαση και ο μισθωτής να αναλάβει τη συντήρησή τους, αν επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για χαμηλό μίσθωμα», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών - Αττικής.

Σε ό,τι αφορά το αν έχει τη δυνατότητα η Πολιτεία να πιέσει τις τράπεζες, για να βγάλουν στην αγορά τα κλειστά ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, ο κ. Ποταμιάνος σημειώνει ότι «ένας μοχλός πίεσης θα μπορούσε να είναι η υψηλότερη φορολόγηση προς τις τράπεζες για τα για τα συγκεκριμένα κλειστά και μη αξιοποιήσιμα ακίνητα».

Μέτρα για την ενίσχυση της ανοικοδόμησης

Κατά τον ίδιο, ένας άλλος τρόπος για να πιεστούν προς τα κάτω οι τιμές ενοικίασης των σπιτιών, είναι η κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα για την αύξηση της ανοικοδόμησης. Αν κατασκευαστούν περισσότερες κατοικίες και προσφέρονται για μίσθωση ή για πώληση στην αγορά, είναι λογικό να μειωθούν οι ζητούμενες τιμές, αφού θα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός.

«Οι ρυθμοί ανοικοδόμησης έχουν αυξηθεί κάπως αλλά απέχουν πολύ από αυτούς που επικρατούσαν στο παρελθόν. Αρκεί να σημειωθεί ότι σήμερα η ανοικοδόμηση βρίσκεται στο 1/5 αυτής σε σύγκριση με πριν από είκοσι χρόνια. Η Πολιτεία μπορεί να δώσει κίνητρα, για να κατασκευαστούν καινούργιες κατοικίες και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά για να εξορθολογιστεί η αγορά ακινήτων», λέει ο κ. Ποταμιάνος.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Το δόγμα Τραμπ αναδιατάσσει την Ανατολική Μεσόγειο: Πώς επηρεάζονται Αθήνα και Λευκωσία

«Μυστήριο τρένο» ο σιδηρόδρομος: Ζητήματα ασφαλείας και στον σταθμό Λαρίσης εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψης

«Δεν θέλω άλλα πρόβατα, θέλω τα δικά μου»: Συγκλονίζει ο κτηνοτρόφος που χάνει το κοπάδι του λόγω ευλογιάς

Όργιο αστυνομικής βίας σε άλλη μια πορεία για τον Αλέξη - Κι όμως, κόσμος έσπασε τον αποκλεισμό και τραγούδησε στο μνημείο

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • τράπεζες
  • αλλοδαποί
  • ενοίκια
  • ανοικοδόμηση
  • ακίνητα
  • Golden Visa
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr