Ακρίβεια: Εφιάλτης δίχως τέλος – Απλησίαστα θα γίνουν φρούτα και λαχανικά
Τι απαντούν οι παραγωγοί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης της ακρίβειας στη χώρα μας, με τους καταναλωτές να κάθε μήνα που περνάει βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν ακριβώς τα ίδια προϊόντα.
Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση 11,2% στα νερά και αναψυκτικά, 7,46% στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, 6,78% σε μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη, 6,67% σε ξηρούς καρπούς και σνακ, ενώ οι τιμές των τυροκομικών υποχώρησαν κατά 3,70%, των γαλακτοκομικών κατά 3,39% και των χαρτικών κατά 1,22%.
Προβληματισμός για τον ρυθμό αύξησης των τιμών σε φρούτα και λαχανικά
Προβληματισμό δημιουργούν οι ανατιμήσεις σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς ο ρυθμός αύξησης των τιμών στις κατηγορίες αυτές είναι πολλαπλάσιος συγκριτικά με την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές των λαχανικών στην Ελλάδα τρέχουν με 6,5% τη στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι στο 0,6%. Στα φρέσκα φρούτα, πάλι ο ρυθμός αύξησής των τιμών στη χώρα μας είναι στο 12,2% τη στιγμή πού στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσής είναι στο 6,3%.
Τι απαντούν οι παραγωγοί
Οι παραγωγοί αποδίδουν τις ανατιμήσεις στην αύξηση του κόστους παραγωγής και υποστηρίζουν ότι κάνουν ότι μπορούν για να συγκρατήσουν τις τιμές. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε παραγωγική διαδικασία για τις καινούριες σπορές και οι πρώτες ύλες έχουν τριπλασιαστεί», τόνισε ο παραγωγός Ανέστης Καρυπίδης.
Πρωταθλητής των ανατιμήσεων παγκοσμίως είναι το κακάο. Η τιμή του, λόγω της κακής συγκομιδής στη Δυτική Αφρική υπερδιπλασιάστηκε αγγίζοντας το 129%, ενώ μόνο τον Μάρτιο κατέγραψε αύξηση 60%.
Τι πραγματικά κερδίζει ο Πούτιν από τη συμφωνία με τον Τραμπ και πώς η Ουκρανία μένει εκτεθειμένη
Ποιος χάκαρε ψυγεία και καταψύκτες σούπερ μάρκετ σε όλη τη Γαλλία και γιατί;
Πρέσβεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα: Κάποτε έδιναν χαστούκια σε υπουργούς, τώρα ένα βράδυ στα μπουζούκια και δρόμο…
Το φαινόμενο της Ρουάντας: Πώς μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου επενδύει εκατομμύρια στον παγκόσμιο αθλητισμό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr




