Τουρκία κατά Spotify: Έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό - Το κατηγορούν για στόχευση της Εμινέ Ερντογάν
Η Τουρκική Αρχή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την έναρξη επίσημης έρευνας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Το Spotify βρίσκεται στη μέση μιας πολυσύνθετης αντιπαράθεσης στην Τουρκία, όπου η οικονομική ρύθμιση συναντά την πολιτιστική ευαισθησία και τις κυβερνητικές γραμμές.
Η Τουρκική Αρχή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την έναρξη επίσημης έρευνας κατά της πλατφόρμας Spotify.
Την ίδια ημέρα με την ανακοίνωση της έρευνας, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Μπατουχάν Μουμτζού, εξαπέλυσε διαδικτυακή επίθεση κατά του Spotify, κατηγορώντας την εταιρεία για «ύπουλο και προκλητικό περιεχόμενο» με σαφή στόχευση στην πρώτη κυρία Εμινέ Ερντογάν. Ο Μουμτζού ανέφερε ότι η πλατφόρμα αγνοεί τις «ευαισθησίες της κοινωνίας μας», υπονοώντας πολιτική σκοπιμότητα στη φιλοξενία συγκεκριμένων λιστών αναπαραγωγής.
Συνομιλίες με τον κλάδο: Αιτήματα για διαφάνεια
Η Ένωση Ιδιοκτητών Μουσικών Έργων (MSG), αμέσως μετά την ανακοίνωση της έρευνας, συναντήθηκε με εκπροσώπους του Spotify στο πλαίσιο του «Εργαστηρίου Ψηφιακών Μουσικών Πλατφορμών» που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Οι βασικές απαιτήσεις της MSG προς το Spotify ήταν:
- Διαφάνεια στις playlists: Ζητήθηκε αποσαφήνιση των κριτηρίων σύνταξης των λιστών αναπαραγωγής, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για χειραγώγηση μέσω bot ή εμπορικών προτεραιοτήτων.
- Πολιτική τιμολόγησης: Προτάθηκε επανεξέταση της τιμολόγησης των συνδρομών στην Τουρκία, προκειμένου να αντανακλάται το επίπεδο εισοδήματος και το κόστος χρήσης.
- Προβολή ντόπιων καλλιτεχνών: Αιτήθηκε αύξηση της παρουσίας και προώθησης Τούρκων δημιουργών στην αρχική σελίδα και τις επιμελημένες λίστες της πλατφόρμας.
Αόριστες αναφορές για προσβλητικό περιεχόμενο
Παρά τις βαριές κατηγορίες, καμία κρατική ή θεσμική πηγή δεν έδωσε στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία για τις playlists που θεωρήθηκαν προσβλητικές. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, μπορούν να εντοπιστούν λίστες με το όνομα της Εμινέ Ερντογάν στο Spotify.
Το οικονομικό υπόβαθρο της έρευνας παραμένει σοβαρό, ωστόσο η παρέμβαση της κυβέρνησης με πολιτικό πρόσημο ενδέχεται να δημιουργήσει υποψίες για την εικόνα της ελευθερίας στην αγορά ψηφιακής μουσικής στην Τουρκία.
Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για γιαούρτι»
Δύσκολες ώρες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ - Ακρωτηριάστηκε το πόδι του και νοσηλεύεται στην εντατική
Κλήρωση Μουντιάλ 2026: Οι 12 όμιλοι για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού
«Η Τουρκία εγκαταλείπει τα S-400 και ξεκινάει να προμηθεύεται F-35», λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



