• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνησηΚακοκαιρία Byron: Πλημμύρες και 112 σε Μάνδρα και Μέγαρα – Απίστευτες εικόνες κατέγραψε το ethnos.grΚακοκαιρία Byron: Κλειστή η Αθηνών - Κορίνθου - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορίαΚακοκαιρία Byron: Κλειστά όλα τα σχολεία στην Αττική - Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   03.09.2025 06:55
Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Συντάκτης

Ενότητες στο άρθρο: 📌 «Ήταν λογικό να μειωθεί η τιμή του ρεύματος»📌 «Είχαμε πολύ ακριβό ρεύμα»📌 Αισιοδοξία για νέα μείωση της τιμής το 2026

Τιμές ρεύματος: «Θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη η μείωσή τους» - Τι εξηγεί ενεργειακός επιθεωρητής στο ethnos.gr

Ο Βασίλης Αργύροπουλος εκφράζει την εκτίμηση ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για νέες μειώσεις στην τιμή του ρεύματος μέσα στο 2026

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)
(ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερες οι μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αν δε χανόταν, εξαιτίας του ανεπαρκούς δικτύου, σημαντικές ποσότητες ρεύματος που παράγεται στη χώρα μας. Άλλωστε, η συνολική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν πολύ υψηλή για μία ηλεκτροπαραγωγική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα και θα έπρεπε να βρισκόταν στη μισή από αυτήν που πλήρωναν οι καταναλωτές μέχρι την εξαγγελία των μειώσεων.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο ενεργειακός επιθεωρητής και πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Αργυρόπουλος, εκφράζοντας, παράλληλα, την εκτίμηση -αν και σημειώνει ότι είναι δύσκολο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα- ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε οι καταναλωτές νέες μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με αυτό να προσδιορίζεται κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο 2026.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οικονομία | 02.09.2025 08:27
Τράπεζες: Σχέδιο για ενιαίο δίκτυο ΑΤΜ μετά την «έκρηξη» αναλήψεων μέσω ΔΙΑΣ
Οικονομία | 02.09.2025 09:42 
Μείωση στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος στο Σεπτέμβριο: Ποιοι οι λόγοι

Επίσης, ο κ. Αργυρόπουλος ζητάει από την κυβέρνηση να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών, προκειμένου να βάλουν στα σπίτια τους έξυπνους μετρητές ή έστω μπαταρίες οικιακού τύπου που να συνδέονται με τον κεντρικό ηλεκτρικό πίνακα. Αν γίνει μαζικά αυτό, θα φτάσουμε στο σημείο οι καταναλωτές να πληρώνουμε πιο φθηνά το ηλεκτρικό ρεύμα και θα υπάρχαν οφέλη και στην εθνική οικονομία, αφού θα χανόταν λιγότερο ρεύμα, το οποίο θα μπορούσε να εξαχθεί.

«Ήταν λογικό να μειωθεί η τιμή του ρεύματος»

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο, ήταν λογική εξέλιξη η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θα μπορούσε να ήταν και μεγαλύτερη σε μία χώρα που παράγει σημαντικές ποσότητες ρεύματος.

«Έχουμε σημαντική παραγωγή ρεύματος σε εθνικό επίπεδο και θα μπορούσε να μειωθεί περισσότερο η τιμή του. Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η παραγωγή, τόσο από τα φωτοβολταϊκά εξαιτίας του έντονου ήλιου όσο και από τις ανεμογεννήτριες εξαιτίας του συχνού αέρα, που, δυστυχώς, δεν μπορεί να απορροφηθεί ολόκληρη από το υπάρχον δίκτυο. Το αποτέλεσμα είναι τζάμπα να χάνεται ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο, αν το είχαμε, θα ήταν ακόμα χαμηλότερη η τιμή του», σημειώνει ο ενεργειακός επιθεωρητής.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα κατά τον ίδιο ή θα έπρεπε να γίνει ένα φαραωνικού τύπου έργο αλλαγής του υπάρχοντος δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί τα επόμενα 25-30 χρόνια ή να ενημερωθούν οι καταναλωτές, ώστε να τοποθετήσουν συσσωρευτές κυρίως στα σπίτια τους αλλά και στις επιχειρήσεις.

«Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές θα μπορέσουν να σωρεύουν ηλεκτρική ενέργεια και να τη χρησιμοποιούν το βράδυ, όταν δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή ρεύματος. Μπορούμε να βάλουμε στα σπίτια μας μπαταρίες οικιακού τύπου συνδεδεμένες με τον κεντρικό πίνακα μέσω συσκευής, η οποία θα επιλέγει, πότε θα πάρουμε ρεύμα από την μπαταρία και πότε από το δίκτυο. Έτσι θα τροφοδοτούνται με ρεύμα τα σπίτια μας, τις ώρες που δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή. Με τον τρόπο αυτό θα χάνουμε πολύ λιγότερο ή και μηδενικό παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, με συνέπεια να μειωθεί σημαντικά η τιμή του για τον καταναλωτή αλλά και να έχουμε σημαντικές θετικές συνέπειες στην εθνική οικονομία, αφού θα μπορούμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές ρεύματος», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος.

«Είχαμε πολύ ακριβό ρεύμα»

Κατά τον ίδιο ήταν πολύ ακριβό -και θα συνεχίσει να είναι έστω και σε μικρότερο βαθμό- το ρεύμα που πλήρωναν οι Έλληνες καταναλωτές, όχι τόσο σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα αποτελεί ηλεκτροπαραγωγική χώρα.

«Είναι σα να βλέπαμε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι πετρελαιοπαραγωγική χώρα, να πληρώνουν οι καταναλωτές τη βενζίνη προς 1,60 ευρώ το λίτρο. Από τη στιγμή που η χώρα μας παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, είναι πολύ ακριβή η συνολική τιμή του προς 0,20 ευρώ την κιλοβατώρα. Θα έπρεπε η συνολική τιμή του να βρίσκεται κάτω από τα 0,10 ευρώ την κιλοβατώρα», λέει ο κ. Αργυρόπουλος.

Αισιοδοξία για νέα μείωση της τιμής το 2026

Ο ενεργειακός επιθεωρητής εκφράζει την εκτίμηση ότι τα χαμόγελα  που προκάλεσε στους καταναλωτές η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο, θα διαρκέσουν και μάλιστα μπορεί να γίνουν ακόμα πιο πλατιά, αφού υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για νέες μειώσεις στο εγγύς μέλλον.

«Δεν μπορούμε να έχουμε στοιχεία γι' αυτό αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα διαρκέσουν τα χαμόγελα και θα έχουμε κι άλλες μειώσεις. Θα ήταν λογικό να έχουμε κι άλλη μείωση στην τιμή του ρεύματος μέσα στο 2026, που είναι και το πιθανότερο σενάριο, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μας εκπλήξουν και αυτή η μείωση να γίνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή ακόμα και το 2027», καταλήγει ο ενεργειακός επιθεωρητής.

Διαβάστε ακόμη

Ο αντίκτυπος της ομιλίας Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Φάμελλου για τα περί ιδιοτέλειας και ο υπερ-γουρλής Μαγειρίας που πήρε δώρο μια Ferrari

Από το Καστέλι μέχρι τον ΒΟΑΚ και το μετρό: Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ απειλούν μέχρι και να διπλασιάσουν το κόστος των μεγάλων έργων

Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα - Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • ρεύμα
  • καταναλωτές
  • τιμή
  • μείωση
  • δίκτυο
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr