Στο «μπλοκ 2» η ExxonMobil: Επεσαν οι υπογραφές με Energean και Helleniq Energy για τους υδρογονάνθρακες
Η ExxonMobil αποκτά ποσοστό 60% στην κοινοπραξία με την Energean και τη HELLENiQ Energy, η οποία διαχειρίζεται τα δικαιώματα έρευνας υδρογονανθράκων στο «οικόπεδο 2» του Βορειοδυτικού Ιονίου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Μια ιστορική συμφωνία που σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας στις ερευνητικές γεωτρήσεις μετά από τέσσερις δεκαετίες υπεγράφη στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια (P-TEC). Η ExxonMobil αποκτά ποσοστό 60% στην κοινοπραξία με την Energean και τη HELLENiQ Energy, η οποία διαχειρίζεται τα δικαιώματα έρευνας υδρογονανθράκων στο «οικόπεδο 2» του Βορειοδυτικού Ιονίου.
Η υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε παρουσία κορυφαίων αξιωματούχων από Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, ανάμεσά τους οι υπουργοί Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και Chris Wright, ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Doug Burgum, καθώς και η πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Kimberly Guilfoyle. Από πλευράς εταιρειών, υπέγραψαν ο Dr. John Ardill (ExxonMobil), ο Μαθιός Ρήγας (Energean) και ο Ανδρέας Σιάμισιης (HELLENiQ Energy).
Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, John Ardill, υπογράμμισε ότι η εταιρεία «επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο» και τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης εγχώριων πηγών ενέργειας για τη μείωση του κόστους και την ασφάλεια εφοδιασμού. Από την πλευρά του, ο Μαθιός Ρήγας εξέφρασε υπερηφάνεια για τη συμμετοχή της αμερικανικής εταιρείας, επισημαίνοντας ότι «η πρώτη γεώτρηση μετά από 40 χρόνια» προγραμματίζεται για την περίοδο 2026–2027, με στόχο να κάνει την Ελλάδα «ενεργειακά ανεξάρτητη».
Ο Ανδρέας Σιάμισιης χαρακτήρισε το «οικόπεδο 2» ως το πιο ώριμο έργο εξερεύνησης στην ελληνική επικράτεια, έτοιμο να περάσει στη φάση της γεώτρησης, ενώ έκανε λόγο για ένα «μεγάλο βήμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά».
Από κυβερνητικής πλευράς, ο Σταύρος Παπασταύρου σημείωσε ότι η συμφωνία «ενισχύει τη θέση της Ελλάδας και τη σταθερότητα στην περιοχή», τονίζοντας πως η ανάπτυξη του τομέα upstream αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Chris Wright ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως «πύλης εισόδου για το φυσικό αέριο που θα αντικαταστήσει τις ρωσικές ροές στην Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι «κάθε κυβικό μέτρο ρωσικού φυσικού αερίου που δεν φτάνει στη Δύση σημαίνει λιγότερη χρηματοδότηση για την πολεμική μηχανή του Πούτιν».
Περισσότερα στο imerisia.gr.
Τραγωδία στη Ροδόπη: Νεκρό 7χρονο παιδί από φωτιά στο σπίτι του - Στο νοσοκομείο το αδελφάκι του
Το πιο δυνατό μήνυμα ανθρωπιάς: Χάρισαν ζωή ανήμερα των Χριστουγέννων - Το συγκινητικό «ευχαριστώ» των γιατρών
Τραγωδία στο Τέξας: Οικογένεια ξεκληρίστηκε όταν μεθυσμένη οδηγός έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό τους - Επέζησε μόνο το 3χρονο παιδί τους
Νέο αμήχανο περιστατικό στη σκηνή για την Ιουλία Καλλιμάνη - Θαμώνας της πέταξε λουλούδια με νερό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
δημοφιλές τώρα: 



