• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Ποιες ευρωπαϊκές χώρες απειλούνται με χτύπημα από το Ιράν; Πού φτάνουν οι πύραυλοί του;WSJ: Ο ιρανικός πύραυλος που κατέρριψαν οι ΗΠΑ στόχευε την τουρκική βάση ΙντζιρλίκΔιάγγελμα Χριστοδουλίδη: Η Κύπρος δεν συμμετέχει, και ούτε προτίθεται, σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρησηΚαμία υποχώρηση στον πόλεμο με το Ιράν: Ο Τραμπ βλέπει «τεράστια πρόοδο» - «Finish the job» από τον Κόλπο
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   05.03.2026 07:07
Newsroom
Newsroom

ΔΝΤ: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα δοκιμάσει την παγκόσμια οικονομία

Ερχονται «νέα σοκ σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη»

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο
η επικεφαλής του ΔΝΤ/AP
η επικεφαλής του ΔΝΤ/AP

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας και προειδοποίησε ότι θα συνεχίσουν να έρχονται «νέα σοκ σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη».

Υπογραμμίζοντας την ανησυχία του ΔΝΤ για τις απώλειες ζωών από την κρίση στη Μέση Ανατολή, η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι μια παρατεταμένη σύγκρουση θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές ενέργειας, το κλίμα στην αγοράς, την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό «θέτοντας νέα βάρη στους ώμους των υπευθύνων χάραξης πολιτικής παντού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οικονομία | 04.03.2026 18:28
Τα πρώτα πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων από την έναρξη του πολέμου - «Εντοπίστηκαν αποκλίσεις στις τιμές»

«Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο με πιο συχνά, πιο απροσδόκητα σοκ», ανέφερε μεταξύ άλλων στο Συνέδριο «Η Ασία το 2050» στην Μπανγκόκ, για να προσθέσει ότι «τις περισσότερες φορές, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι ακριβώς θα είναι. Αλλά πάντα, μπορούμε να προσπαθήσουμε να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτές (τις προκλήσεις)».

Τα αντίποινα του Ιράν στις επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ έχουν ήδη διαταράξει τα ταξίδια, τον τουρισμό και τη ροή πετρελαίου μέσω του Πορθμού του Ορμούζ.

Οι αγορές παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, «κινούνται σαν το τρενάκι του τρόμου σε λούνα παρκ τις τελευταίες ημέρες», σχολίασε η κ. Γκεοργκίεβα. «Όσο πιο γρήγορα τερματιστεί αυτή η καταστροφή τόσο καλύτερα θα είναι για όλο τον κόσμο», πρόσθεσε, αναφερόμενη σε περίοδο όπου τα πράγματα θα είναι ρευστά, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε δυνητικά να είναι παρατεταμένη.

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στην αναταραχή στους δασμούς, για την οποία η κ. Γκεοργκίεβα προειδοποίησε τον Φεβρουάριο ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει μια κατά τα άλλα «ακμάζουσα» οικονομία των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ μόλις τον Ιανουάριο αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη ελαφρώς υψηλότερο σε 3,3% για το 2026 και 3,2% για το 2027. Πλέον παρακολουθεί στενά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και θα ενσωματώσει τα ευρήματά του στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που θα δημοσιευτούν τον Απρίλιο, δήλωσε η κ. Γκεοργκίεβα.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Η Σούδα που συνιστά κίνδυνο για την Ελλάδα, η οργή του νομικού κόσμου για τον Γεραπετρίτη και ο Τσίπρας που «ψαρεύει» σε πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Πόλεμος στο Ιράν: Ο Τραμπ ενώπιον των αντιφάσεων του 

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στη Βουλή: Τι είπε για οικονομία, άμυνα και μεταναστευτικό - Οι αιχμηρές αναφορές στους… πατριώτες της φακής

Το «αύριο» της κρίσης: Γιατί η επιχείρηση ΗΠΑ-Ισραήλ μπορεί να γεννήσει νέους κύκλους αίματος

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ΔΝΤ
  • ειδήσεις τώρα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr