• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Νέα νύχτα έντασης στη Γαλλία: 1.000 συλλήψεις, χημικά και αύρες κατά των διαδηλωτώνΒίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στην Καλλιθέα: Πώς συνέβη, η στιγμή της πρόσκρουσηςΣφίγγει ο κλοιός και για άλλους διαιτητές για το σκάνδαλο στο μπάσκετ - Ποιοι μπαίνουν στο «μικροσκόπιο»Σοκαριστικό βίντεο έξω από κλαμπ: Η στιγμή που άνδρες ανταλλάσσουν πυροβολισμούς μετά από καβγά
δημοφιλές τώρα: Νέες προσλήψεις στα νοσοκομεία ενόψει εκλογών - Τι προβλέπει ο σχεδιασμός
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   25.07.2026 23:00
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Τι ισχύει για τις δηλώσεις📌 Η τροπολογία που θα καταθέσει ο υπουργός Μ. Σχοινάς

ΕΛΓΑ: Ξεκίνησαν οι καταγραφές ζημιών από τις χαλαζοπτώσεις - Πρόβλεψη για αποζημιώσεις στο 100%

Τροπολογία για αποζημιώσεις στο 100% και προκαταβολές στα πρότυπα Daniel αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

Χαλαζόπτωση - Ζημιές.(ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Χαλαζόπτωση - Ζημιές.(ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Ο ΕΛΓΑ έχει ήδη ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις της Παρασκευής (24/7) σε καλλιέργειες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, ενώ η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής και την επιτάχυνση των πληρωμών, κατά το πρότυπο του προγράμματος Daniel-Elias του 2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υφυπουργός Γιάννης Ανδριανός και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος κινητοποίησαν άμεσα τις υπηρεσίες του Οργανισμού, προκειμένου να προχωρήσουν η οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και η καταγραφή των ζημιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελλάδα | 21.07.2026 16:02
Λέσβος: Στον «πάγο» αποζημιώσεις εκατομμυρίων για τον αφθώδη πυρετό - Στο «μικροσκόπιο» εικονικά κοπάδια
Ελλάδα | 23.07.2026 06:55
Γραμμή 4: Δεσμεύσεις Ταχιάου για αποζημιώσεις στην Κυψέλη, αλλά «μπλόκο» στα χαμένα ενοίκια - Στα δικαστήρια οι ιδιοκτήτες

Ήδη από σήμερα Σάββατο (25/7) συνεργεία του ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν αυτοψίες στους δήμους Λαμιέων, Μακρακώμης και Αμφίκλειας-Ελάτειας, όπου καταγράφηκαν εκτεταμένες ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπελώνες, κηπευτικά και αροτραίες καλλιέργειες όπως μηδική, αραβόσιτος, βαμβάκι, βιομηχανική τομάτα, καπνός και κρεμμύδια. Παράλληλα, κλιμάκια επισκέφθηκαν περιοχές των δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας, όπου επλήγησαν κυρίως αχλαδιές, ροδακινιές, νεκταρινιές, αμυγδαλιές, αμπελώνες, καθώς και καλλιέργειες αραβόσιτου, μηδικής και καπνού.

Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν τη Δευτέρα (27/7) στη Βοιωτία, με επισκέψεις στον Δήμο Ορχομενού, στις κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ, καθώς και στη Βόρεια Εύβοια, όπου γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα προχωρήσουν στην οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και των καλλιεργειών, μεταξύ των οποίων και οι συκεώνες. Την ίδια ημέρα, θα ανοίξουν στα αρμόδια υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ οι αναγγελίες ζημιών, ώστε οι παραγωγοί να υποβάλουν δηλώσεις έως και τις 10 Αυγούστου 2026, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Τι ισχύει για τις δηλώσεις

Όπως επισημαίνεται, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της μη ολοκλήρωσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2026, ο ΕΛΓΑ θα χρησιμοποιήσει για τις δενδρώδεις καλλιέργειες τα στοιχεία των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2025, ενώ για τις ετήσιες καλλιέργειες θα αξιοποιηθούν οι δηλώσεις του 2026 μόλις αυτές κατατεθούν.

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δηλώσεων ζημίας, ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει στην εκτίμηση του συνολικού κόστους των αποζημιώσεων. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα υποβάλει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση ειδικού (ad hoc) προγράμματος, ώστε η σχετική δαπάνη να καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό και να επιταχυνθεί η καταβολή των αποζημιώσεων.

Η τροπολογία που θα καταθέσει ο υπουργός Μ. Σχοινάς

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτης Σχοινάς αναμένεται να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, με την οποία θα προβλέπεται η αποζημίωση των πληγέντων στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής, η κατάργηση του ανώτατου ορίου αποζημίωσης, καθώς και η δυνατότητα καταβολής προκαταβολών ύψους 65% των προϋπολογιζόμενων αποζημιώσεων, ακολουθώντας το μοντέλο που εφαρμόστηκε μετά τις καταστροφές από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias.

Σε επόμενο στάδιο θα πραγματοποιηθούν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις στα αγροτεμάχια, θα συνταχθούν τα πορίσματα για κάθε παραγωγό και θα ακολουθήσει η καταβολή των τελικών αποζημιώσεων.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Νέα νύχτα έντασης στη Γαλλία: 1.000 συλλήψεις, χημικά και αύρες κατά των διαδηλωτών

Σφίγγει ο κλοιός και για άλλους διαιτητές για το σκάνδαλο στο μπάσκετ - Ποιοι μπαίνουν στο «μικροσκόπιο»

Η νέα εμφάνιση από τους «ανθρώπους τυφλοπόντικες» της Νέας Υόρκης και η ομολογία μετά τη σύλληψή τους

Τι συνέβη τελικά με το νησί που σταμάτησε τον χρόνο; Η αλήθεια πίσω από την αμφιλεγόμενη εκστρατεία

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • αποζημιώσεις
  • χαλαζοπτώσεις
  • υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
  • αποζημίωση
  • ειδήσεις τώρα
  • Μαργαρίτης Σχοινάς
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
%>