• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Μαρουσάκης: Χριστούγεννα με καταιγίδες και Πρωτοχρονιά με χιονοπτώσεις - Νέο κύμα κακοκαιρία από σήμερα το βράδυΜπλόκα: Οι λωρίδες που ανοίγουν οι αγρότες για να διευκολύνουν τους εκδρομείς - Τι ζητά η ΕΛΑΣ, πού υπάρχουν προβλήματαΙλίσια: Πώς έγινε το τρομακτικό ατύχημα στο ασανσέρ του σούπερ μάρκετ - Σε κρίσιμη κατάσταση ο συντηρητήςΑμύνταιο: Μαθητές αποχώρησαν χωρίς να πουν τα κάλαντα στον Γεωργιάδη - Θερμά χειροκροτήματα από τους διαδηλωτές
δημοφιλές τώρα: ΔΕΔΔΗΕ: Δικαίωση για καταναλώτρια που της ζητούσαν 27.500 ευρώ για ρευματοκλοπή - Η επιστολή που...
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   23.11.2018 22:36
Newsroom
Newsroom

Μαύρη... Black Friday στη Γαλλία: Αντί για αγορές... «κίτρινα γιλέκα»

Οι διαδηλώσεις και η αποχή των Γάλλων από την κατανάλωση έχει προκαλέσει την ελεύθερη πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Πεσμένη η κίνηση στα καταστήματα της Γαλλίας (Josh Reynolds/AP Images for BJ's Wholesale Club)
Πεσμένη η κίνηση στα καταστήματα της Γαλλίας (Josh Reynolds/AP Images for BJ's Wholesale Club)

Οι καταστηματάρχες στη Γαλλία προειδοποίησαν σήμερα, έπειτα από αρκετές ημέρες κινητοποιήσεων για τους φόρους στα καύσιμα, ότι οι παρατεταμένες διαδηλώσεις θα επηρεάσουν την αγοραστική κίνηση την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και κατά συνέπεια θα απειληθούν θέσεις εργασίας.

Όλα αυτά, την ώρα που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν δείχνει καμιά πρόθεση υποχώρησης.

Επί μια εβδομάδα, διαδηλωτές ντυμένοι με φωσφορίζοντα κίτρινα γιλέκα έχουν αποκλείσει κεντρικές οδικές αρτηρίες στη χώρα, καίγοντας οδοφράγματα και σχηματίζοντας αυτοκινητοπομπές με φορτηγά που κινούνται αργά για να εμποδίσουν την πρόσβαση σε δεξαμενές καυσίμων, εμπορικά κέντρα και ορισμένα εργοστάσια.

Η αναταραχή αυτή είναι ένα δίλημμα για τον Μακρόν, ο οποίος εμφανίζεται ως πρωτοστάτης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και θέλει οι Γάλλοι να στραφούν στην πράσινη ενέργεια. Ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι τώρα αντιμέτωπος και με τη μεγάλη δυσαρέσκεια των επιχειρήσεων και την προειδοποίηση των εταιριών λιανικού εμπορίου ότι οι κινητοποιήσεις βλάπτουν το εμπόριο και την οικονομία γενικότερα.

Το ημερήσιο εισόδημα των λιανοπωλητών μειώθηκε κατά 35% το περασμένο Σάββατο, την πρώτη ημέρα των διαμαρτυριών των "κίτρινων γιλέκων" όπως αποκαλούνται, στις οποίες μετείχαν σχεδόν 300.000 διαδηλωτές.

"Έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα καθώς μερικά καταστήματα έμειναν κλειστά για μια εβδομάδα εξαιτίας των αποκλεισμών. Μια εβδομάδα χωρίς έσοδα είναι δραματική για την εταιρία", δήλωσε ο Ζακ Κρεϊσέλ, επικεφαλής της Γαλλικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου (FCD). Η FCD εκπροσωπεί εταιρίες λιανικού εμπορίου, ανάμεσά τους οι Carrefour, Casino και Fnac Darty, για τις οποίες η Black Friday --μια ετήσια εκδήλωση εισαγόμενη από τις ΗΠΑ για την ημέρα που οι λιανοπωλητές κατά παράδοση αρχίζουν να αποκομίζουν κέρδη-- σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής αγοραστικής περιόδου των Χριστουγέννων. "Είναι μια κρίσιμη περίοδος για τους λιανοπωλητές. Αν οι έμποροι δεν μπορούν να εργαστούν και οι καταναλωτές δεν μπορούν να αγοράσουν, τότε είναι επόμενο να πληγεί ο τομέας της απασχόλησης", δήλωσε.

Οι κινητοποιήσεις εισέρχονται αύριο, Σάββατο, στη δεύτερη εβδομάδα, με την αστυνομία να είναι ετοιμότητα για τυχόν συγκρούσεις, παρότι ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών μειώθηκε αισθητά.

Ο τουρισμός πλήττεται επίσης: ο Πύργος του Άιφελ θα είναι κλειστός αύριο, λόγω των προγραμματισμένων διαδηλώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του πλέον δημοφιλούς τουριστικού προορισμού στο Παρίσι. Το κλίμα αναστάτωσης έχει εξαπλωθεί και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ο Όμιλος PSA αναγκάστηκε να σταματήσει προσωρινά δύο γραμμές παραγωγής την Τετάρτη στο εργοστάσιο του στο Σοσό, όπου συναρμολογεί αυτοκίνητα της Peugeot και της Citroen, γιατί δεν μπορεί να παραλάβει εξαρτήματα και άλλα προϊόντα.

Διαβάστε ακόμη

Μπλόκα: Οι λωρίδες που ανοίγουν οι αγρότες για να διευκολύνουν τους εκδρομείς - Τι ζητά η ΕΛΑΣ, πού υπάρχουν προβλήματα

Μαρουσάκης: Χριστούγεννα με καταιγίδες και Πρωτοχρονιά με χιονοπτώσεις - Νέο κύμα κακοκαιρία από σήμερα το βράδυ

Υπόθεση Επστάιν: Το σοκαριστικό γράμμα σε καταδικασμένο βιαστή - «Ο Πρόεδρος μοιράζεται την αγάπη μας για νεαρά κορίτσια»

Best of 2025: Βραβεία και πρόσωπα της χρονιάς - «Δεν θέλω ου!» (Ep13)

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Γαλλία
  • Black Friday
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr