• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Κακοκαιρία Byron: Βροχές και καταιγίδες και σήμερα - Κεντρική Μακεδονία και Δωδεκάνησα στο επίκεντροΏρα αποφάσεων για το έργο «φάντασμα» Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα - «Αγκάθι» η χρηματοδότησηΑυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον ΙανουάριοΚλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες με 6.000 τρακτέρ στους δρόμους - Πώς απαντά η κυβέρνηση
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   11.10.2019 18:27
Newsroom
Newsroom

Συντάξεις: Καμπανάκι κινδύνου από ειδικούς για αύξηση ορίων ηλικίας

Για το μέλλον των συντάξεων τοποθετήθηκαν ειδικοί και καθηγητές σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ. Τι είπαν για τις αποφάσεις του ΣτΕ και τα όρια ηλικίας.

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Συνταξιούχοι (copyright: Eurokinissi)
Συνταξιούχοι (copyright: Eurokinissi)

Οι εξελίξεις στην κοινωνική ασφάλιση και το μέλλον των συντάξεων βρέθηκαν την Πέμπτη στο επίκεντρο εκδήλωσης, που διοργάνωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με το Κοινωνικό Πολύκεντρο. Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις, η αναμενόμενη κατάθεση νέου ασφαλιστικού νόμου και το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στην επικουρική ασφάλιση κυριάρχησαν στη συζήτηση.

Οι ομιλητές επεσήμαναν την ανάγκη να διορθωθούν οι αδικίες στο συνταξιοδοτικό  και να θωρακιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος ενάντια σε οποιαδήποτε σχέδια ιδιωτικοποιήσεων. Η  Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ και ενόψει των αλλαγών στο ασφαλιστικό που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σειρά πρωτοβουλιών ενημέρωσης για τους κινδύνους που προκύπτουν για τα συνταξιοδοτικά  δικαιώματα, από το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης, αλλά και για την ανάγκη αλλαγών για να διασφαλιστεί πως  οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες ανατροπές στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. τονίζει πως παραμένει προσηλωμένη στη διαχρονική της θέση, για ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα, Δημόσιο, Αναδιανεμητικό και Αλληλέγγυο ως μοναδική πρόταση βιωσιμότητας και αξιοπρεπών συντάξεων

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δώσει τα περισσότερα στα μνημονιακά χρόνια» σημείωσε ο Πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., Γιάννης Πάιδας, επισημαίνοντας πως μέσα σε εννιά χρόνια οι περικοπές στις συντάξεις έχουν φτάσει έως και 40%. Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ζητά την πλήρη κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και την εφαρμογή ενός δίκαιου συστήματος για τη σταδιακή κάλυψη των απωλειών που είχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι στα χρόνια των μνημονίων.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), Αλέξης Μητρόπουλος, αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ αναφορικά με τις συντάξεις και τα ποσοστά αναπλήρωσης. Ιδιαίτερα εστίασε στο ότι δεν προβλέπονται αναδρομικά στις πρόσφατες αποφάσεις για τους παλαιούς συνταξιούχους, ενώ αναφέρθηκε και στη προσωπική διαφορά των συντάξεων.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε πως το ΣτΕ  ακυρώνει αποφάσεις του 2015 και παίρνει ως σύνταξη αναφοράς για τον επανυπολογισμό τη σύνταξη όπως διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο του 2014, δηλαδή μετά τις περικοπές που είχαν γίνει. Ιδιαίτερα εστίασε στην επικουρική σύνταξη (μετά και την απόφαση 1890) και στο νέο τοπίο που μπορεί να διαμορφωθεί.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ11.10.2019 17:34
Συντάξεις - αναδρομικά: Οι 39 απαντήσεις του ειδικού στους αναγνώστες του ethnos.gr
Συντάξεις - αναδρομικά: Οι 39 απαντήσεις του ειδικού στους αναγνώστες του ethnos.gr

Ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης, αναφέρθηκε στο προσδόκιμο ζωής, επισημαίνοντας πως αυτό έχει «συνδεθεί» με τα όρια ηλικίας (νόμος 4387/2016). Μάλιστα σημείωσε πως για το διάστημα από το 2020 έως το 2030 το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά ένα έτος, άρα αν δεν καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη το όριο θα πάει στα 68.

Προσέθεσε δε πως αν γίνει προβολή έως το 2060 το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά πέντε χρόνια, σημειώνοντας «δηλαδή το 2061 θα έρθει μια ελληνική διοίκηση και θα το κάνει 72;»  Κατά την εκδήλωση ο Σάββας Ρομπόλης παρουσίασε στοιχεία για τα οικονομικά του συστήματος και τη συνταξιοδοτική δαπάνη, έτσι όπως αυτή έχει μειωθεί στα χρόνια των μνημονίων.

Στην εκδήλωση παρεμβάσεις έκαναν: ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕ- ΙΚΑ, Λευτέρης Θεοχάρης, ο Πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Αντώνης Κουρούκλης και ο Πρόεδρος του ΣΥΑΤ, Τάσος Ζερβός. Επίσης τοποθετήθηκαν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., ενώ ακολούθησε εκτενής συζήτηση.

Διαβάστε ακόμη

Τσίπρας: Σχέδιο «αυτοοργάνωσης» και βολές στους πρώην υπουργούς του - Τα κρίσιμα ερωτήματα για την επόμενη μέρα

Αυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον Ιανουάριο

Ώρα αποφάσεων για το έργο «φάντασμα» Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα - «Αγκάθι» η χρηματοδότηση

Δώρο Χριστουγέννων για όλους; Παλιά ιστορία που πονάει – Πώς καθιερώθηκε

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • συντάξεις
  • όρια ηλικίας
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr