• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου«Το Κίεβο θέλει πραγματική ειρήνη: Συνομιλία Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ - Τα επόμενα βήματα για την ειρήνηΜουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   01.11.2019 16:29
Εύρης Τσουμής
Εύρης Τσουμής

Αρχή του τέλους για τον λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία

Κλείνουν το επόμενο διάστημα οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου και χάνονται περίπου 3.000 θέσεις εργασίας από όλη την περιοχή

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο

Τίτλοι τέλους πέφτουν στο λιγνιτικό πεδίο της Δυτικής Μακεδονίας, μετά την ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη πως το επόμενο διάστημα θα κλείσουν οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου. Με το «λουκέτο» τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας μέχρι το 2028, όπως είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ΑΗΣ είχε εγκαινιαστεί και τεθεί σε λειτουργία το 1987 από τον Ανδρέα Παπανδρέου και αποτέλεσε επί 32 χρόνια -μαζί με το ορυχείο που υπήρχε στην περιοχή- κεντρικό κομμάτι της τροφοδοσίας της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.

Ο σταθμός ήταν προγραμματισμένο να σταματήσει τη λειτουργία του τον Νοέμβριο του 2018, αλλά πήρε παράταση δύο χρόνια, με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα μονάδα της ΔΕΗ, η Πτολεμαΐδα 5, προκειμένου να μη μείνει χωρίς υποστήριξη το σύστημα τηλεθέρμανσης όλης της περιοχής.

Ο ΑΗΣ Αμυνταίου εμφανίζει υψηλά ποσοστά εκπομπών ρύπων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι δύο μονάδες εκπέμπουν κατά μέσο όρο 8,4 φορές πάνω από το όριο διοξείδιο του θείου, ενώ σημαντικές είναι και οι υπερβάσεις σε ό,τι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ30.09.2019 10:47
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Δυτική Μακεδονία μετά τις εξαγγελίες για τη ΔΕΗ
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Δυτική Μακεδονία μετά τις εξαγγελίες για τη ΔΕΗ

Η ανακοίνωση του κ. Χατζηδάκη έθεσε σε συναγερμό όλη την τοπική κοινωνία. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για περίπου χίλιες άμεσες θέσεις εργασίας μόνιμων και συμβασιούχων που θα χαθούν στον ΑΗΣ και στο ορυχείο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις εξαιτίας του λουκέτου και στις δύο μονάδες του ΑΗΣ θα χαθούν συνολικά περίπου 3.000 θέσεις εργασίας και από παρεμφερής επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Το πλήγμα είναι μεγάλο για όλη την τοπική κοινωνία» τόνισε στο ethnos.gr ο Mόσχος Μόσχου πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στη ΔΕΗ στη δυτική Μακεδονία «Σπάρτακος».

Όπως είπε ο κ. Μόσχου, «ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να κλείσει το Μάιο του 2021 ο σταθμός ενώ ταυτόχρονα γίνονταν κινήσεις προκειμένου να βρεθεί επενδυτής για την αναβάθμισή του έτσι ώστε να μη χρειαστεί να αναστείλει τη λειτουργία του. Στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι είχαμε δεχτεί ακόμα και να πάμε σε ένα κοινοπρακτικό σχήμα και μάλιστα με αναλογία 51-49 υπέρ του επενδυτή, προκειμένου να μην υπάρχουν εμπόδια στην προσπάθεια. Όλα αυτά, όμως, ναυάγησαν όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το εσπευσμένο κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028».

Οι εργαζόμενοι από το επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσουν έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων ενάντια στο βίαιο κλείσιμο όλων των μονάδων. «Κατά τη γνώμη μας, μπορεί να υπάρξουν και ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας, ενώ για τη Δυτική Μακεδονία θα είναι ένας αργός θάνατος, αφού όλη η οικονομία της περιοχής βασίζεται στο λιγνίτη» πρόσθεσε ο κ. Μόσχου.

ΕΛΛΑΔΑ02.09.2019 23:01
Μετρούν πληγές στα χωριά του λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία
Μετρούν πληγές στα χωριά του λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία

Προβληματισμένος είναι και ο δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης. «Περιμένουμε πως το κλείσιμο των δύο μονάδων του ΑΗΣ θα γίνει την άνοιξη του 2020, και όχι νωρίτερα. Τότε θα μπορεί να υποστηριχθεί το σύστημα της τηλεθέρμανσης για την περιοχή από άλλες πηγές» τόνισε στο ethnos.gr.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τον Μάρτιο του 2020 αναμένεται να είναι έτοιμες οι μονάδες μεικτής καύσης λιγνίτη-πέλετ 30MW, οι οποίες θα μπορούν να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης στον ΑΗΣ Αμυνταίου.

Το έργο, όμως, ακολουθεί τους γνωστούς αργούς ρυθμούς της ελληνικής πραγματικότητας στις κατασκευές. Οι σχετικοί σχεδιασμοί και διαδικασίες ξεκίνησαν το 2015. Μετά την οριστικοποίηση των μελετών, την εξασφάλιση των περιβαλλοντικών όρων και όλων των αδειοδοτήσεων, το έργο δημοπρατήθηκε στα τέλη του 2017 και η σύμβαση κατασκευής του υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2018, με ορίζοντα ολοκλήρωσης την άνοιξη του 2020.

Προβλήματα υπήρξαν στη χρηματοδότηση του έργου, με αποτέλεσμα τοπικοί παράγοντες να φοβούνται πως μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις. Έτσι, η τηλεθέρμανση νοικοκυριών και επιχειρήσεων να μένει στον αέρα. Οι μονάδες θα εγκατασταθούν σε χώρο 17 στρεμμάτων, τον οποίο παραχώρησε η ΔΕΗ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 15,5 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές

«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου

«Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ

Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • λιγνιτικές μονάδες
  • Αμύνταιο
  • λιγνίτης
  • ΔΕΗ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr