• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Κακοκαιρία Byron: Βροχές και καταιγίδες και σήμερα - Κεντρική Μακεδονία και Δωδεκάνησα στο επίκεντροΏρα αποφάσεων για το έργο «φάντασμα» Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα - «Αγκάθι» η χρηματοδότησηΑυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον ΙανουάριοΚλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες με 6.000 τρακτέρ στους δρόμους - Πώς απαντά η κυβέρνηση
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   01.12.2018 10:51
Newsroom
Newsroom

Ντάισελμπλουμ: Εάν η Ελλάδα αποχωρούσε η Ευρώπη θα ήταν σε χάος

Mιλώντας στο Der Spiegel για τις συνομιλίες που είχε με την ελληνική κυβέρνηση το 2015 είπε πως το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ήταν απαραίτητο προκειμένου να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της Ευρωζώνης

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Γερούν Ντάισελμπλουμ (AP Photo/Olivier Matthys)
Γερούν Ντάισελμπλουμ (AP Photo/Olivier Matthys)

Ακόμη ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup υποστηρίζει ότι αν είχε επιτραπεί μία ή περισσότερες χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ, «η Ευρωζώνη θα βυθιζόταν σε ένα χάος πέρα από κάθε φαντασία». Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως το ευρώ δεν σώθηκε με τη δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι θα στηρίξει το νόμισμα ανεξαρτήτως κόστους, αλλά με την απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ να συμπορευτεί σε αυτή την γραμμή.

«Μπορεί κανείς να επιχειρηματολογήσει ότι η Ευρωζώνη θα βυθιζόταν σε ένα χάος πέρα από κάθε φαντασία, αν είχαμε επιτρέψει να φύγει μια χώρα ή περισσότερες». Από τις συζητήσεις του με διεθνείς επενδυτές έχει αντιληφθεί ότι για αυτούς, το ζήτημα της «διάσωσης» της οικονομίας της Ελλάδας δεν ήταν «τίποτα λιγότερο από το μέλλον του κοινού νομίσματος», με την έννοια: «Αν δεν μπορείτε να διευθετήσετε τα προβλήματα με μια τόσο μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, πώς θέλετε τότε να διατηρήσετε την νομισματική σας ένωση;», όπως τόνιζαν οι επενδυτές, επεσήμανε.

Ο τέως επικεφαλής του Eurogroup τονίζει ακόμη ότι ακριβώς επειδή τότε αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα με την Ελλάδα, υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να απομονωθεί το πρόβλημα της Ιταλίας. «Αν είχαμε αφήσει την Ελλάδα να φύγει, θα ρωτούσαν όλοι, ποιος είναι ο επόμενος. Ίσως η Πορτογαλία, ίσως η Ολλανδία. Ολόκληρη η Ευρωζώνη θα ήταν πιο εύθραυστη», εκτιμά και επισημαίνει ότι στο τέλος είναι πάντα ζήτημα αξιοπιστίας. «Ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, είπε μεν ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σώσει το ευρώ, όσο και αν κοστίσει, δεν ήταν όμως αυτό το αποφασιστικό σημείο», αλλά η στάση της Άγγελα Μέρκελ: «Μόνο όταν η γερμανίδα Καγκελάριος, λίγες μέρες μετά την δήλωση του Ντράγκι, κατέστησε σαφές ότι θα στηρίξει την γραμμή του Προέδρου της ΕΚΤ, οι αγορές πίστεψαν την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ καλεί τους Ευρωπαίους να μην επιτρέψουν στην ιταλική κυβέρνηση να τους εκβιάσει. «Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι σαφές. Δεν επιτρέπουμε να μας εκβιάσει η ιταλική κυβέρνηση», δηλώνει και προσθέτει ότι αν η Ιταλία χάσει την πρόσβασή της στις αγορές, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αναλάβει την επίλυση του προβλήματος της εξυπηρέτησης του κρατικού της χρέους. «Η Ευρωζώνη πρέπει να στείλει το σαφές μήνυμα, ότι οι αγοραστές ιταλικών ομολόγων δεν θα πάρουν πίσω όλα τα χρήματά τους. Θα πρέπει να περιμένουν μια παραίτηση από τα δικαιώματά τους, διότι θα υπάρξει αναπόφευκτα κούρεμα χρέους. Το μήνυμα προς τις αγορές για όλες τις μελλοντικές περιπτώσεις κρίσης πρέπει να είναι σαφές: αντίθετα από ό,τι συνέβη στο παρελθόν, δεν θα αγοράζουμε πλέον (σ.σ.: κρατικά χρέη). Για αυτό χρειάζεται η νομισματική ένωση επειγόντως μια διαδικασία χρεοκοπίας για τα κράτη», υποστηρίζει.

Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την εξέλιξη της Ευρωζώνης, ο ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών λέει χαρακτηριστικά: «Κάποιες από τις προτάσεις του είναι σημαντικές, κάποιες άλλες τυπικές γαλλικές, ενώ κάποιες άλλες δεν τις καταλαβαίνω».

«Καμία κατανόηση» δεν πρέπει να υπάρχει για την στάση της Ιταλίας, δήλωσε από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και υποψήφια για την ηγεσία του Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και τάχθηκε εναντίον κάθε ενδεχομένου εξαιρέσεων από τους κανόνες της ΕΕ για τους εθνικούς προϋπολογισμούς. «Είμαστε μια κοινότητα που βασίζεται στο δίκαιο και στους κανόνες και αυτοί οι κανόνες πρέπει να τηρούνται», δήλωσε κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου.

Διαβάστε ακόμη

Η σφαίρα που πήρε την αθωότητα μιας γενιάς: 17 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη και η μνήμη δεν σβήνει

Αυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον Ιανουάριο

Ανατροπή στη δολοφονία Καρυώτη: «Μου δώσανε φράγκα για να ομολογήσω, να μείνει μεταξύ μας»

Δώρο Χριστουγέννων για όλους; Παλιά ιστορία που πονάει – Πώς καθιερώθηκε

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ευρώ
  • ευρωζώνη
  • Γερούν Ντάισελμπλουμ
  • Ελλάδα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr