• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Νότια Αφρική: Μακελειό μετά από ένοπλη επίθεση σε χόστελ - Τρίχρονο παιδί μεταξύ των 11 νεκρώνΌπλα το σκοτάδι και το κρύο: Η νέα φάση της επίθεσης της Ρωσίας - «Ίσως ήρθε η ώρα να φύγουμε», λένε οι ΟυκρανοίΚακοκαιρία Byron: Πού καταγράφηκε το μεγαλύτερο ύψος βροχής - Οι πέντε περιοχές που ξεπέρασαν τα 200 χιλιοστάΦίλαθλοι του Πανιωνίου κρατούνται σε νοσοκομείο της Τουρκίας - Τους έχουν πάρει κινητά και διαβατήρια
δημοφιλές τώρα: Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για...
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   13.12.2019 12:58
Ελευθερία Αρλαπάνου
Ελευθερία Αρλαπάνου

Με έσοδα από ANFA & SMPs η χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ

Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης είναι στα υποψήφια υπό χρηματοδότηση έργα που εξετάζονται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της αλλαγής χρήσης των εσόδων από ANFA & SMPs για επενδυτικούς σκοπούς, μετά και την τελευταία απόφαση του Eurogroup.

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Κρήτη/Eurokinissi
Κρήτη/Eurokinissi

O Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης είναι στα έργα που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με τα κέρδη από ομόλογα τα οποία έχουν στην κατοχή τους κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και τα οποία επιστρέφονται στην Ελλάδα (SMPs & ANFA), σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων Μανούσου-Κωνσταντίνου Βολουδάκη.

Για τα συγκεκριμένα κέρδη αξιολογείται σε επίπεδο θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης το πως θα καταστεί δυνατό να αξιοποιούνται από την Ελλάδα για την υλοποίηση επενδυτικών έργων προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται σειρά έργων υποδομής που θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν με τη χρήση τέτοιων κεφαλαίων και όπως φαίνεται ένα τέτοιο έργο είναι του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την επικύρωση της από το Eurogroup στην Ελλάδα αναμένεται να εκταμιευθεί στις αρχές του 2020 το ποσό των 770 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε κέρδη από ANFA & SMPs. Μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 αναμένεται να προχωρήσουν και οι συζητήσεις των ελληνικών αρχών με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το που θα κατευθυνθούν αυτά τα χρήματα και με ποιο τρόπο και κριτήρια θα αξιοποιηθούν για συγκεκριμένα επενδυτικά έργα που θα προτείνει η ελληνική πλευρά. Πρέπει να σημειωθεί πως το σύνολο των κερδών ANFA & SMPs ανέρχεται περίπου σε 5,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό είχε συμφωνηθεί καταρχήν  να δίνεται στην Ελλάδα, ανά εξάμηνο, σε ισόποσες δόσεις από το Δεκέμβριο του 2018 και μέχρι το Μάιο του 2022 σε 8 δόσεις.

Έχει γίνει μια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στο τελευταίο Eurogroup αποφασίστηκε η εκταμίευση της δεύτερης. Η αλλαγή χρήσης των συγκεκριμένων εσόδων για επενδυτικούς σκοπούς και όχι για την αποπληρωμή του χρέους είναι στις κεντρικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και μετά το τελευταίο Eurogroup ξεκίνησε να δρομολογείται σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Διαβάστε ακόμη

Η σφαίρα που πήρε την αθωότητα μιας γενιάς: 17 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη και η μνήμη δεν σβήνει

Αυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον Ιανουάριο

Ανατροπή στη δολοφονία Καρυώτη: «Μου δώσανε φράγκα για να ομολογήσω, να μείνει μεταξύ μας»

Δώρο Χριστουγέννων για όλους; Παλιά ιστορία που πονάει – Πώς καθιερώθηκε

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Χρήστος Σταϊκούρας
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr