• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Πυρά» Σαμαρά στην κυβέρνηση: Αυτούς τους πήρε το ποτάμι και δεν θα μπορούν ούτε να το μπαζώσουνΜητσοτάκης: Ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για τους πληγέντες στην Κρήτη και την ενεργειακή κρίση - «Προσπαθούμε να δώσουμε μια πραγματική ανάσα»«27 χρόνια είστε πάντα δίπλα μας», το μήνυμα του ΠΑΟΚ για τα «αετόπουλα» των ΤεμπώνΜεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία στην Κρήτη: Νέο 112 στην Ιεράπετρα - Οκτώ εγκλωβισμένοι στο Φαράγγι της Σαμαριάς
δημοφιλές τώρα: Δεν θα τη βάζαμε ούτε στο top-10 του: Η σειρά που ο Μπέζος θεωρεί παραδόξως την πιο επιτυχημένη του
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   16.12.2019 14:26
Ελευθερία Αρλαπάνου
Ελευθερία Αρλαπάνου

«Τρέχει» με υπεραπόδοση ο φετινός προϋπολογισμός - 7 δισ. ευρώ πλεόνασμα

Προσεγγίζει τα 7 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2019, καταγράφοντας σημαντική υπέρβαση σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

(Eurokinissi/αρχείο)
(Eurokinissi/αρχείο)
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Στα 6,94 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, υπερβαίνοντας αισθητά τον στόχο που είχε τεθεί, με όχημα τα υψηλότερα έσοδα και τις χαμηλότερες δαπάνες. Ο στόχος αφορούσε πρωτογενές πλεόνασμα 4,71 δισ. ευρώ, δηλαδή στο ενδεκάμηνο καταγράφηκε υπέρβαση 2,23 δισ. ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί πως το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού είναι ενδεικτικό και όχι άμεσα συγκρίσιμο με τον μεταμνημονιακό στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, στον οποίο έχει δεσμευτεί η Ελλάδα έναντι των επίσημων δανειστών της. Στο ενδεκάμηνο η υπέρβαση των εσόδων ανήλθε στα 380 εκατ. ευρώ ενώ οι δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 1,9 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με το στόχο εξαιτίας, κυρίως, της υποεκτέλεσης στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο προϋπολογισμός συνεχίζει να εκτελείται με πλεόνασμα μεγαλύτερο των προβλέψεων καθώς σε σχέση με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού είχαμε υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 117 εκατ. ευρώ. Σχετικά με το ΠΔΕ σημείωσε την αξιόλογη βελτίωση στα έσοδα αν και ακόμη δεν έχει αναταχθεί η υποεκτέλεση στις δαπάνες που παρουσιάστηκε από τις αρχές του 2019.

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Οικονομικών διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο μικρής αύξησης στο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μικρή αύξηση κατά 5 – 10 εκατ. ευρώ κάτι που θα φανεί από την πορεία των αιτήσεων που έχουν ξεπεράσει ήδη τις 500.000. Με βάση το σχεδιασμό η πλατφόρμα αναμένεται να κλείσει στις 20 Δεκεμβρίου, με στόχο να γίνουν οι πληρωμές μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.

Το οικονομικό επιτελείο στις αρχές του Ιανουαρίου θα δει ξανά το ζήτημα και εάν υπάρχει περιθώριο για επιπλέον καταβολές θα αποφασιστεί τότε. Σύμφωνα με ανώτερη πηγή του οικονομικού επιτελείου είναι σημαντική η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ και εκτιμάται πως θα έχουμε επιπλέον έσοδα 150 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τις εκτιμήσεις ενώ πολύ καλή είναι η πορεία των εισπράξεων από ΦΠΑ. 

Διαβάστε ακόμη

Τα ΚΤΕΛ ψάχνουν οδηγούς σε... Ινδία και Αίγυπτο - Λείπουν 500 από την Ελλάδα

Τσίπρας στο Άγιο Όρος: Η επιστροφή που ξύπνησε παλιές εικόνες

Αιματηρό επεισόδιο στο Μενίδι: Άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινήτου, τραυματίστηκε σοβαρά 26χρονος

Τα νέα σενάρια για τον χρόνο των εκλογών: Ποιες προτάσεις είναι στο τραπέζι - Τι θα κρίνει την τελική απόφαση

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Θεόδωρος Σκυλακάκης
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
%>