• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Το πρώτο κύμα των εξοδούχων: Πάνω από 90.000 επιβάτες στα πλοία το τριήμερο - Στο «κόκκινο» λιμάνια και εθνικές οδοίΗ εκλογή της Δούρου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η απόσυρση του Πολάκη και το μαζικό κύμα φυγήςΗ Σάκκαρη νίκησε την Παρκς και βλέπει τελικό στο Athens Open - Δίπλα της η οικογένεια ΜητσοτάκηΗ υπόθεση που δίχασε την Ιταλία: Ηλικιωμένος χρυσοχόος παίρνει στο κυνήγι ληστές, τους πυροβολεί και τους σκοτώνει
δημοφιλές τώρα: Ελεεινός καβγατζής, βίαιος, επικίνδυνος εγκληματίας, αλλά έμεινε στην Ιστορία ως σπουδαίος...
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   24.12.2019 16:40
Ελευθερία Αρλαπάνου
Ελευθερία Αρλαπάνου

Στα 4 – 8 δισ. ευρώ ο δανεισμός της Ελλάδας από τις αγορές το 2020

Με ολοκληρωμένη στρατηγική και δύο σενάρια για δανεισμό 4 ή 8 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο «κατεβαίνει» το ελληνικό δημόσιο στις αγορές τον επόμενο χρόνο με στόχο την εμπροσθοβαρή υλοποίηση του προγράμματος δανεισμού μέσα στους πρώτους μήνες του έτους εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος
Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Ποσό από 4 έως 8 δισ. ευρώ θα δανειστεί η Ελλάδα από τις διεθνείς αγορές το 2020 ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις διεθνείς χρηματαγορές σύμφωνα με το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα του ελληνικού Δημοσίου που δημοσιοποίησε πριν λίγο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ο δημόσιος δανεισμός τον επόμενο χρόνο θα κινηθεί βάσει δύο σεναρίων, για 4 ή 8 δισ. ευρώ και θα επικεντρωθεί στη συνεχιζόμενη παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους, σε συνδυασμό με τη μείωση του στοκ του χρέους, διατηρώντας παράλληλα τα υφιστάμενα επίπεδα ταμειακών διαθεσίμων», που διαμορφώνονται περίπου σε 32 δισ. ευρώ.

Όπως έχει γράψει το ethnos.gr, οι δανειακές κινήσεις φέτος θα είναι κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το προφίλ αποπληρωμής του χρέους και τις συνθήκες στην ελληνική αγορά ομολόγων, προκειμένου αυτή να αποκτήσει περισσσότερο βάθος και ρευστότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς το φετινό δανειακό πρόγραμμα θα είναι εμπροσθοβαρές δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος αυτού θα υλοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2020, εφόσον είναι κατάλληλες οι συνθήκες στις αγορές.

Πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση που επιδεινωθούν δραματικά οι συνθήκες στις αγορές και το Δημόσιο δεν μπορεί να προσφύγει για δανεισμό, είναι απολύτως σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες τον επόμενο χρόνο. Με τα σημερινά δεδομένα, η πρώτη έκδοση είναι ιδιαίτερα πιθανό να συμβεί ίσως και μέσα στο πρώτο μήνα του έτους και θα ήταν μιας ιδιαίτερης σημειολογίας κίνηση το ενδεχόμενο αυτή να είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, ίσως και 15ετίας.  

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, το πρώτο σενάριο (για τα 4 δις. ευρώ) δίνει έμφαση στη μείωση της έκθεσης του ελληνικού δημοσίου σε έντοκα γραμμάτια – μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο – μέσω νέων εκδόσεων ομολόγων ενώ το δεύτερο σενάριο ενσωματώνει δανεισμό για ενδεχόμενες πρόωρες αποπληρωμές χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου ή του ιδιωτικού τομέα, που  θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές το 2020. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης βρίσκεται και μια πρόσθετη αποπληρωμή ακριβού χρέους προς το ΔΝΤ, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές ειναι ευνοϊκές. 

Διαβάστε ακόμη

Όταν τα όπλα «σιωπούν» μόνο στα χαρτιά: Το διεθνές διπλωματικό θρίλερ πίσω από τις εκεχειρίες-φάντασμα

Αντίστροφη μέτρηση για τον πρώτο καύσωνα: Σε ποιες πόλεις θα «χτυπήσουν» τα 40αρια - Πότε και πού θα δροσίσει

Η υπόθεση που δίχασε την Ιταλία: Ηλικιωμένος χρυσοχόος παίρνει στο κυνήγι ληστές, τους πυροβολεί και τους σκοτώνει

Απίστευτο βίντεο: Σκύλος ενεργοποιεί φρυγανιέρα και καίει σπίτι - Νεκρά τρία κατοικίδια

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • δανεισμός
  • διεθνείς αγορές
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr