• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Σοκ στον Χολαργό: Άγρια επίθεση σε 14χρονο με επτά μαχαιριές - Είχε κλείσει ραντεβού με 20χρονη κοπέλαΕπιμένουν οι αγρότες της Κρήτης παρά τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση - Κλείνουν ξανά το αεροδρόμιο ΗρακλείουΣυναγερμός από ΕΦΕΤ: Ανακαλεί κατεψυγμένο μπιφτέκι λόγω σαλμονέλαςΤσουνάμι ύψους 40 εκατοστών «χτύπησε» Αομόρι και Χοκαίντο - Τρομακτικά βίντεο μετά τον σεισμό 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
δημοφιλές τώρα: Αυτοκινητιστής έχασε τη δουλειά του επειδή το υπουργείο Μεταφορών ξέμεινε από ταχογράφους
Homepage ┋   Οικονομία   ┋   07.12.2018 14:32
Γιάννης Φώσκολος
Γιάννης Φώσκολος

Διευθυντής του imerisia.gr

ΕΦΚΑ: Εξόφληση έξτρα εισφορών 2017 σε 5 δόσεις

Ενώ για τη μεγάλη μάζα των μη μισθωτών ο συμψηφισμός έχει ολοκληρωθεί από τον Μάιο, εκκρεμούσε η εκκαθάριση για 342.000 μπλοκάκια

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
(Εurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)
(Εurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος)

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εργάζονται παράλληλα ως μισθωτοί και έλαβαν χρεωστικό «ραβασάκι» από τον ΕΦΚΑ θα κληθούν να αποπληρώσουν τις έξτρα εισφορές του 2017 σε 5 δόσεις. Αντιθέτως, όσοι διαπίστωσαν πως έχουν πιστωτικό υπόλοιπο επειδή κατέβαλαν επιπλέον ποσό θα λάβουν πίσω αυτόματα αυτό το ποσό εντός διμήνου, εκτός εάν υποβάλουν αίτημα για να μείνει το ποσό ως πιστωτικό υπόλοιπο στον ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, αν πρόκειται για ποσό από 50,01 ευρώ και άνω, μπορεί να παραμείνει στον λογαριασμό του ασφαλισμένου προκειμένου να συμψηφιστεί με εισφορές επόμενων μηνών. Αν πρόκειται για πιστωτικό υπόλοιπο έως 50 ευρώ, θα συμψηφιστεί με επόμενη τρέχουσα εισφορά. Εάν υπάρχουν καθυστερούμενες εισφορές του 2018, αυτές εξοφλούνται από το πιστωτικό υπόλοιπο.

Ενώ για τη μεγάλη μάζα των μη μισθωτών ο συμψηφισμός έχει ολοκληρωθεί από τον Μάιο, εκκρεμούσε η εκκαθάριση για 342.000 ασφαλισμένους μη μισθωτούς με παράλληλη μισθωτή απασχόληση και μπλοκάκια που ασφαλίζονται ως οιονεί μισθωτοί (άρθρο 39 παρ. 9). Πρόκειται κυρίως για μισθωτούς που έχουν παράλληλα δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) ή δηλώνουν εισόδημα από αγροτικές δραστηριότητες.

Από αυτούς, οι 162.000 έχουν χρεωστικά ειδοποιητήρια, ενώ οι 69.600 θα λάβουν επιστροφές, καθώς έχουν πιστωτικά ειδοποιητήρια (το 2016 είχαν χαμηλότερο εισόδημα απ’ ό,τι το 2015). Αλλοι 110.000 έχουν μηδενικά εκκαθαριστικά, καθώς δεν υπήρξε μεταβολή στο εισόδημά τους.

Στο μεταξύ, σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, διευκρινίζονται λεπτομέρειες για την εκκαθάριση των εισφορών στα μπλοκάκια που ασφαλίζονται ως οιονεί μισθωτοί (άρθρο 39 παρ. 9) και στους παραλλήλως απασχολούμενους (μισθωτοί που εργάζονται και ως ελεύθεροι επαγγελματίες).

Ειδικά για τα μπλοκάκια του άρθρου 39 παρ. 9 ξεκαθαρίζεται πως, παρά τον επιμερισμό των εισφορών, εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και ως εκ τούτου εφαρμόζονται γι’ αυτούς οι αντίστοιχες προβλέψεις ως προς το ανώτατο και το κατώτατο πλαφόν μηνιαίου εισοδήματος.

Συνεπώς: Για τα μπλοκάκια του άρθρου 39 παρ. 9  

Ελέγχεται αν υπάρχει υπέρβαση του ανώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος, που είναι 5.860 ευρώ τον μήνα.

Αν έχουν καταβληθεί εισφορές επί υψηλότερου εισοδήματος, το επιπλέον ποσό επιστρέφεται.

Αν έχουν καταβάλει χαμηλότερη εισφορά από την προβλεπόμενη ελάχιστη (με πλαφόν εισοδήματος τα 586 ευρώ για πάνω από 5ετία και 410 ευρώ για κάτω από 5ετία), η διαφορά πρέπει να καταβληθεί από τον ασφαλισμένο στον ΕΦΚΑ.

Επίσης, πρέπει να εισπραχθεί η εισφορά των 10 ευρώ για τον Λογαριασμό Ανεργίας Ανεξάρτητα Απασχολουμένων. Η οφειλή εξοφλείται σε 5 δόσεις.

Για μήνες που δεν έχουν υποβληθεί ΑΠΔ ο ασφαλισμένος καταβάλλει εισφορές ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

Για τους παραλλήλως απασχολούμενους

Ελέγχεται σε μηνιαία βάση εάν ασκήθηκε ταυτόχρονα μισθωτή και μη μισθωτή απασχόληση, ανεξάρτητα εάν τα ένσημα είναι 25 τον μήνα.
Λαμβάνονται υπόψη οι μηνιαίες ΑΠΔ του 2017 και το εισόδημα από άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας το 2016.

Εισφορά ανεργίας εισπράττεται μόνο από τη μισθωτή απασχόληση.

Αν υπάρχει εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα μικρότερο των 4.923,12 ευρώ ετησίως, δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής εισφορών.

Η εισφορά για ΛΑΕ δεν καταβάλλεται, εφόσον έχει καταβληθεί εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ

Διαβάστε ακόμη

Για εγκληματική οργάνωση παραπέμπουν τους αγρότες της Κρήτης μετά τα επεισόδια στα αεροδρόμια

Έχασε μέσα σε μια στιγμή 530 πρόβατα από την ευλογιά - «Ζούμε έναν εφιάλτη, δεν έχουμε μέλλον σε αυτή τη χώρα»

Φρίκη στο Τέξας: 22χρονη γυναίκα βρέθηκε κλειδωμένη σε κλουβί σκύλου - Την «φυλάκισαν» για τιμωρία

ΚΑΝΑΜΕ SUPERMARKET HAUL | Δύο τύποι από σπίτι (EP8)

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • ΕΦΚΑ
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr