Κορονοϊός-μέτρα: Εξετάζεται αναστολή δόσεων δανείων για επιχειρήσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πολύ συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν αναστολή δόσεων δανείων μόνο για επιχειρήσεις, συγκεκριμένων κλάδων, οι οποίες πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού -και είναι συνεπείς και ενήμερες- θα ληφθούν ως στήριξη των δανειοληπτών από τις τράπεζες.
Το μέτρο της αναστολής καταβολής δόσεων το πιο πιθανό είναι ότι θα αφορά στο τμήμα του οφειλόμενου κεφαλαίου –δηλαδή, όχι τους τόκους- και σχεδιάζεται για επιχειρήσεις του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης και του λιανεμπορίου, ενώ η περίοδος αναστολής θα έχει διάρκεια -ίσως- 4 μηνών.

Βέβαια, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και εποπτικών αρχών στις κατευθυντήριες γραμμές που υπάρχουν -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να γίνουν οι ανακοινώσεις το συντομότερο δυνατό για τα εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών. Η συζήτηση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διεξάγεται επί συγκεκριμένων προτάσεων που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί από τις τράπεζες στην ελληνική κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, στον σχεδιασμό υπάρχει ότι αυτά τα μέτρα δεν θα πρέπει να αφορούν επιχειρήσεις που είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές ή εταιρείες–«ζόμπι».
Το βέβαιο είναι πως οι όποιες κινήσεις θα συνοδευθούν από πρωτοβουλίες στήριξης ρευστότητας των επιχειρήσεων που έχουν κτυπηθεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την κρίση, με ερώτημα τις ρήτρες διαφύλαξης των θέσεων εργασίας. Η παροχή ρευστότητας θα έχει ως όχημα κονδύλια του ΕΣΠΑ και διευκολύνσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το πρώτο κύμα μέτρων στήριξης από τον τραπεζικό κλάδο φαίνεται πως επιδιώκεται να περιοριστεί αποκλειστικά στο επιχειρηματικό πεδίο και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτό που μένει, είναι το τι θα γίνει με τη στήριξη των νοικοκυριών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η παράταση του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας, για κάποιους μήνες, φαίνεται πως βρίσκεται στο τραπέζι, ενώ το υφιστάμενο πλαίσιο λήγει στις 30 Απριλίου.
Διαβάστε ακόμη
Κλείνουν τα εμπορικά καταστήματα - Νέα μέτρα από την κυβέρνηση
Σε καραντίνα τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά
Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος: Πολλά τα κρούσματα κορονοϊού, δεν ανακοινώνονται
- Νέο βίντεο από τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα: Καρέ-καρέ η δράση των τρομοκρατών - Σε εξέλιξη οι έρευνες
- Ο 74χρονος στον Άγιο Παντελεήμονα φώναζε πως θα σκοτώσει τα παιδιά - «Ήταν μεθυσμένος, έριξε εν ψυχρώ» κατέθεσε η σύζυγος του 50χρονου που κατέληξε
- Νεκρή η 70χρονη που παρασύρθηκε από αρματοφόρο στον Ωρωπό - Τι αναφέρουν μάρτυρες της τραγωδίας
- Χρέη στην ΑΑΔΕ: Αυξάνονται οι μεγαλοοφειλέτες και μειώνεται η... μαρίδα
- Γ. Μασούτης: Μας αρέσουν οι εξαγορές, δεν μας ενδιαφέρει να πουλήσουμε - Στο €1,1 δισ. ο φετινός τζίρος
- Έγκλημα αν δεν το δεις πριν φύγει: Το Netflix ετοιμάζεται ν’ αποσύρει την πιο «εθιστική» ταινία του… (Vid)
- Με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο: Αυτός είναι ο πιο εκνευριστικός τύπος του ελληνικού Instagram (Pics)

Gowise.gr, Κάνε σύγκριση ανμέσα απο 27 ασφαλιστικές εταιρίεςΑκολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr