Πολιτική|24.09.2020 14:34

Πέτσας για lockdown στην Αττική: Περισσότερα λεωφορεία, τηλεργασία και κυλιόμενο ωράριο

Newsroom

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όπως αναμενόταν περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα λόγω κορονοϊού στη σημερινή (24/09) ενημέρωση των κυβερνητικών των συντακτών. Από τα λεγόμενά του είναι ξεκάθαρο ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει συζήτηση για την επιβολή lockdown, ωστόσο τόνισε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούμε τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή μας. Ετσι προστατεύουμε τη δουλειά μας και τους συνανθρώπους μας και τους δικούς μας. Εχουμε πει ότι τα μέτρα πρέπει να είναι απλά και να μπορούν να εφαρμοστούν, οι τοπικοί περιορισμοί δεν αποκλείονται».

Παράλληλα ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «η στρατηγική μας είναι δυναμική και καθορίζεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Παίρνουμε μέτρα τοπικά ή οριζόντια» και ανέφερε στο τρίπτυχο που ακολουθούν οι Αρχές προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα. «Προκειμένου να αποφύγουμε σκληρότερα μέτρα που θα κοστίσουν στην οικονομία πρέπει να τηρήσουμε σχολαστικά τα μέτρα» και για το φλέγον θέμα των ΜΜΜ ανέφερε.

«Η κυβέρνηση επιβάλλει το τρίπτυχο περισσότερα λεωφορεία, τηλεργασία και κυλιόμενο ωράριο. Ειδικά για τα λεωφορεία η πληρότητα  του 65%, δεν ξεπερνά το 5,5%. Στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούν πάνω από 1.100 λεωφορεία. Στα μέσα Οκτωβρίου θα γίνει η πρώτη παράδοση νέων λεωφορείων», επεσήμανε ακόμη.

Εν τω μεταξύ περιγράφοντας μία πιο γενική εικόνα της πανδημίας του κορονοϊού ανέφερε τα εξής: «Ας δούμε τα παραδείγματα άλλων χωρών. Στη Γαλλία πάνω 10.000 κρούσματα ημερησίως. Αναλογικά η Ελλάδα θα ξεπερνούσε τα 1.000, όμως έχουμε σταθεροποιηθεί σε 300 ημερησίως. Η σύγκριση δείχνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο».

Για ανατολική Μεσόγειο

Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές ο κ. Πέτσας είπε στην ενημέρωση των κυβερνητικών των συντακτών: «Όπως ήδη έχουμε πει, η Συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αποτελεί ένα θετικό βήμα. Χρειάζεται βέβαια - όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ε.Λ.Κ. - συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά. Η Συμφωνία αποδεικνύει ότι η προσέγγιση της Κυβέρνησης σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο απέδωσε. Γιατί από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμη για διάλογο, όχι, όμως, υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών». Παράλληλα διευκρίνισε ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. «Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές ενώ έχει ήδη υπογράψει τις διεθνώς νόμιμες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, όπου επιβεβαιώνεται το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ο Πρωθυπουργός σε όλες τις διεθνείς επαφές του  ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος που αγγίζει ζωτικά ευρωπαϊκά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε και κατέληξε: «υπάρχει πλέον ένας έτοιμος κατάλογος κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες».

Για το μεταναστευτικό

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Τα κείμενα που παρουσιάστηκαν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων στη διάρκεια των οποίων θα υποστηρίξουμε ενεργά και αποφασιστικά τις θεμελιώδεις θέσεις μας. Για το σκοπό αυτό, έχει ήδη συγκροτηθεί διυπουργική ομάδα εργασίας με συμμετοχή των Υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, καθώς και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία θα συνεργάζεται στενά με την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΜΜΜΚορονοϊόςΣτέλιος Πέτσαςκρούσματατηλεργασίαlockdown