Πολιτική|14.06.2023 07:19

Εκλογές 2023 - ΣΥΡΙΖΑ: Τα μηνύματα της περιοδείας Τσίπρα στην Κρήτη και οι καταγγελίες για «προγραμματική απάτη» της ΝΔ

Βούλα Κεχαγιά

Η Ιεράπετρα και η Σητεία είναι οι τελευταίοι σταθμοί της περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη, στο πλαίσιο ενός τριήμερου εντατικού προγράμματος που έχει ως σκοπό την ενίσχυση του κόμματος στο νησί όπου στις προηγούμενες εκλογές κυριάρχησε σε απόλυτο βαθμό η Νέα Δημοκρατία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση θα μεταβεί εκ νέου στην Κρήτη λίγο πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου όχι μόνο για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Ξανθού στο Ρέθυμνο-όπου είναι και ο ίδιος υποψήφιος- και την ενίσχυση του ψηφοδελτίου στα τετραεδρικά Χανιά όπου απαιτείται εγρήγορση ώστε να μην διακινδυνευθεί η μία έδρα του κόμματος που εκλέγει τον Παύλο Πολάκη αλλά κυρίως διότι στην Κρήτη ρίχνει όλο του το βάρος και το ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην κρύβει ότι επιδιώκει να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τουλάχιστον στην περιφέρεια Ηρακλείου.

Εκλογές 2023: «Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ θα κάνει τα πάντα μέχρι την κάλπη»

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα κατά τη χθεσινή του ομιλία στο Ρέθυμνο υποσχόμενος ότι «θα ξανακάνουμε την προοδευτική παράταξη, κυβερνώσα παράταξη του τόπου με τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά στη διακυβέρνηση και με την Κρήτη ξανά πρωτοπόρα. Θα γίνει ξανά η Κρήτη κόκκινη, προοδευτική, δημοκρατική, αργά ή γρήγορα θα το πετύχουμε» είπε εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Από την Κρήτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απάντησε εκ νέου στις αιτιάσεις της ΝΔ για την Ροδόπη σχολιάζοντας ότι ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ θα κάνει τα πάντα μέχρι την κάλπη, όχι μόνο για να κερδίσει τις εκλογές καθώς «ένα θέμα έχουν, τον ΣΥΡΙΖΑ». Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως “έφθασαν σε σημείο να μάς πούνε μειωμένης εθνικής αντίληψης Έλληνες, να μάς πούνε μειοδότες, εμάς που κυβερνήσαμε τεσσεράμιση χρόνια βάζοντας πάντα μπροστά το πατριωτικό συμφέρον. Φθάσαν στο σημείο να μάς λένε εθνική εξαίρεση. Ποιους; εμάς που όταν βρεθήκαμε μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες πήραμε δύσκολες αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο την πατρίδα και την κοινωνία”. Για να συμπεράνει ακολούθως ότι στη ΝΔ δεν πρόκειται να διστάσουν σε τίποτα μέχρι να πετύχουν τον βασικό τους στόχο: Να κατευθύνουν την αντιδεξιά ψήφο οπουδήποτε αλλού εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ για να είναι ανενόχλητοι την επόμενη μέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε διεξοδικά και στο πρόγραμμα της ΝΔ σχολιάζοντας πως δεν έχει συμπεριλάβει ούτε μία από τις υποσχέσεις της στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αργότερα το βράδυ η Κουμουνδούρου μίλησε για προγραμματική απάτη της Νέας Δημοκρατίας παραθέτοντας τα δεδομένα σχετικά με το «πραγματικό οικονομικό πρόγραμμά της».

  • Δεδομένο 1: Το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει μόνο ένα από τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ, αυτό της μεταρρύθμισης του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου από το 2024 με κόστος 0,3%
  • Δεδομένο 2: Ο προγραμματισμός νέων προσλήψεων -δηλαδή η διαφορά προσλήψεων και αποχωρήσεων της γενικής κυβέρνησης- την τριετία 2023-2025 αθροίζεται στις 12.900. Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται όμως για 50.000 νέες προσλήψεις σε βάθος τετραετίας.
  • Δεδομένο 3: Ο δημοσιονομικός χώρος που η ΝΔ προσδιορίζει με τους δικούς της αριθμούς, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν ξεπερνά το 2026 το 0,3% του ΑΕΠ. Σειρά μέτρων που περιλαμβάνει το πρόγραμμά της παραμένουν ακοστολόγητα και δεν χωρούν στο δημοσιονομικό περιθώριο που η ίδια υπολογίζει.
  • Δεδομένο 4: Το μισθολόγιο του δημόσιου τομέα μειώνεται σε όρους αγοραστικής δύναμης των μισθωτών κατά 730 εκατομμύρια ευρώ στην τετραετία 2023-2026.
  • Δεδομένο 5: Οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου μειώνονται στην τετραετία 2023-2026 κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή κατά 10%.
  • Δεδομένο 6: Η μέση ονομαστική αμοιβή της μισθωτής εργασίας στην τετραετία 2023-2026 αυξάνεται κατά το ήμισυ της προεκλογικής υπόσχεσης της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή στο 12,8% αντί για 25%.
  • Δεδομένο 7: Η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε τον πληθωρισμό ως κρυφό φόρο συλλέγοντας περίπου 6 δισ. ευρώ και πάνω από τις προβλέψεις των προϋπολογισμών του 2022 και του 2023.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξης ΤσίπραςΚυριάκος Βελόπουλοςεκλογές 2023Κυριάκος ΜητσοτάκηςΔημήτρης ΚουτσούμπαςΕλληνική ΛύσηΝέα ΔημοκρατίαΕθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΚόμμα ΝίκηΠΑΣΟΚΝίκος ΑνδρουλάκηςΜέΡΑ 25Πλεύση ΕλευθερίαςΓιάνης ΒαρουφάκηςεκλογέςΠαύλος ΠολάκηςΖωή ΚωνσταντοπούλουΚΚΕ