• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Ανείπωτη τραγωδία στην Ηλιούπολη: Νεκρή η μία 17χρονη, σε κρίσιμη κατάσταση η δεύτερη - Συγκλονίζουν μάρτυρεςΑθώοι οι τρεις κατηγορούμενοι για την τραμπούκικη επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ - Το σκεπτικό του δικαστηρίουΤα τουρκικά ΜΜΕ βλέπουν πόλεμο με την Ελλάδα τον Οκτώβριο - «Ίσως πρέπει να βυθιστεί ελληνικό σκάφος»Δένδιας: Ουκρανικό το drone στη Λευκάδα - Είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα
δημοφιλές τώρα: Τα τουρκικά ΜΜΕ βλέπουν πόλεμο με την Ελλάδα τον Οκτώβριο - «Ίσως πρέπει να βυθιστεί ελληνικό...
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   28.07.2020 20:10
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Ποια θέματα έθεσε η Τουρκία

Μιχάλης Ιγνατίου: Περισσότερο «τελεσίγραφο» παρά πρόταση για διάλογο από την Τουρκία

Ο ανταποκριτής του OPEN TV και του Εθνους στην Ουάσινγκτον αναλύει τι κρύβεται πίσω από την πρόταση της Τουρκίας για διάλογο με την Αθήνα

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Τουρκικά πλοία (copyright: APImages/file)
Τουρκικά πλοία (copyright: APImages/file)

Για την «αναδίπλωση» της Τουρκίας και το θέμα του διαλόγου που έριξε στο τραπέζι η Αγκυρα, μίλησε ο ανταποκριτής του OPEN TV στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο διάλογος είναι πάντα μια πολύ καλή εξέλιξη και αυτό πρέπει να μην το ξεχάσουμε. Άλλωστε, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν επιδίωξαν ποτέ τον πόλεμο, η Τουρκία τον επέβαλε, η Τουρκία κατέχει το 40% της Κύπρου και απειλεί και το Αιγαίο. Εάν βεβαίως η Τουρκία εννοεί αυτά που λέει είναι καλό να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη».

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στην επικοινωνία του με την Μέρκελ ορισμένα ζητήματα, όμως δεν έχει γίνει γνωστό αν στις συζητήσεις τέθηκε και το θέμα της Κύπρου. «Ο κ. Μητσοτάκης μαθαίνουμε ζήτησε κάποια πράγματα από την κυρία Μέρκελ. Κάποια βασικά πράγματα. Το ένα ήταν η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και επιστροφή τους στην Τουρκία. Άκουσα ότι ζήτησε την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από την κυπριακή ΑΟΖ -δεν ξέρω αν ισχύει- γιατί αν το ζήτησε και οι Τούρκοι ανακοινώνουν σήμερα NAVTEX, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο. Αν δεν συμπεριέλαβε στους όρους του την Κύπρο τότε το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο».

ΚΟΣΜΟΣ 28.07.2020 18:32
Η Τουρκία αποσύρει το Ορούτς Ρέις - Navtex για το Μπαρμπαρός στην Κυπριακή ΑΟΖ
Η Τουρκία αποσύρει το Ορούτς Ρέις - Navtex για το Μπαρμπαρός στην Κυπριακή ΑΟΖ

«Το βασικό είναι σε τι είδους διάλογο συμφώνησε η Αθήνα και τι θα περιλαμβάνει αυτός. Ο πρωθυπουργός δέχεται μόνο συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα και γενικά για τις θαλάσσιες ζώνες. Είναι πάγια ελληνική θέση από το 74'», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος του OPEN TV.

Ποια θέματα έθεσε η Τουρκία

«Πληροφορούμαστε ότι ο εκπρόσωπος της Τουρκίας μεταφέροντας τις εντολές του Ερντογάν, έθεσε στους Γερμανούς όλα τα θέματα για τον διάλογο με την Αθήνα. Αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, προσβάλλοντας έτσι την ελληνική κυριαρχία, μέχρι το ανύπαρκτο θέμα των Μουφτήδων, τα τζαμιά κτλ. Είναι η γνωστή ατζέντα της Τουρκίας. Για να συμφωνηθεί η ατζέντα αυτού του διαλόγου - Ελλάδας-Τουρκίας - φοβάμαι ότι θα τους πάρει και έξι μήνες, εκτός αν η Τουρκία κάνει την έκπληξη και δεχθεί μόνο τη συζήτηση της υφαλοκρηπίδα, ή εκτός αν η Ελλάδα κάνει πίσω και συζητήσει και τα υπόλοιπα θέματα», ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του OPEN TV το κάλεσμα της Τουρκίας για διάλογο μοιάζει περισσότερο ως τελεσίγραφο και λιγότερο ως πρόταση, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία ίσως προσπαθεί να σπάσει το μέτωπο της Ελλάδας και της Κύπρου. «Ο κ. Καλίν ουσιαστικά λέει πως σας δίνουμε ένα μήνα να αποφασίσετε. Εμένα μου μοιάζει σαν τελεσίγραφο. Όχι πρόταση για διάλογο. Επίσης με προβλημάτισε ότι η Τουρκία, παγώνει τις έρευνες στο Αιγαίο, στο Καστελόριζο, αλλά ταυτόχρονα ανακοινώνει NAVTEX και αποστολή του "Μπαρμπαρός" στην κυπριακή ΑΟΖ. Βλέπω μια προσπάθεια της Τουρκίας να σπάσει το μέτωπο Ελλάδας - Κύπρου».

Διαβάστε ακόμη

Ανείπωτη τραγωδία στην Ηλιούπολη: Νεκρή η μία 17χρονη, σε κρίσιμη κατάσταση η δεύτερη - Συγκλονίζουν μάρτυρες

Κλείνει το ιστορικό πολυκατάστημα Notos στη Σταδίου - Στον «αέρα» 300 εργαζόμενοι

Αθώοι οι τρεις κατηγορούμενοι για την τραμπούκικη επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ - Το σκεπτικό του δικαστηρίου

«Eurojourney: Πάμε Βιέννη;» - Οι 35 χώρες του 70ού επετειακού διαγωνισμού (ep.15)

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • τουρκικές προκλήσεις
  • Αιγαίο
  • NAVTEX
  • Τουρκία
  • Μπαρμπαρός
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr