• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Ηλιοφάνεια με τοπικές βροχές σήμερα - Πέφτει λίγο η θερμοκρασίαG7: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ενίσχυση της στρατιωτικής στήριξης προς την ΟυκρανίαΡάμα για τις αντιδράσεις για το θέρετρο του γαμπρού του Τραμπ: «Δεν έχει κλειστεί καμιά συμφωνία»Πανελλήνιες 2026: Συνεχίζονται οι εξετάσεις με Ελεύθερο Σχέδιο
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   28.08.2020 19:48
Μαρία Ζαχαράκη
Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα - Η Ευρώπη να μην μιλά

Ποια ήταν η αντίδραση της τουρκικής πλευράς μετά το τέλος της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

(Turkish Presidency via AP, Pool)
(Turkish Presidency via AP, Pool)
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Την αντίδρασή του στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας ότι η Ευρώπη υπερβαίνει τα όρια και τις αρμοδιότητές της καλώντας την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά και ειδικά το Καστελόριζο δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η αιτία της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, με τις μαξιμαλιστικές και κατά του διεθνούς δικαίου ενέργειες και απαιτήσεις τους. Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, με το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σε αυτούς τους δύο, που προσπαθούν να αγνοήσουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει την ένταση.

Η Ε.Ε. υπερβαίνει τα όριά της με το να επικρίνει τις δραστηριότητες για έρευνα υδρογονανθράκων της χώρας μας στην υφαλοκρηπίδα μας και με το να απαιτεί να τις σταματήσουμε. H Ε.Ε. δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε αυτό το θέμα, σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτή η απαίτηση αντιβαίνει τόσο στο κεκτημένο της Ε.Ε. όσο και στο διεθνές δίκαιο.

Καλούμε την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να μην υποστηρίζουν τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας ενάντια στο διεθνές δίκαιο, με το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ζοζέπ Μπορέλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ28.08.2020 15:55
Μπορέλ: Η Τουρκία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες - Η λίστα με τις κυρώσεις
Μπορέλ: Η Τουρκία να αποφύγει μονομερείς ενέργειες - Η λίστα με τις κυρώσεις

Η Ελλάδα δεν είναι ένα κράτος αρχιπέλαγος. Δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία τα ελληνικά νησιά, και ειδικά το Καστελόριζο, να έχουν υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία δίνει πάντα έμφαση στο διάλογο και τη διπλωματία, αλλά όταν η Ε.Ε. προσφεύγει στη γλώσσα των κυρώσεων δεν βοηθά στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, ίσα ίσα αυξάνει την αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η Τουρκία, παρά το ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με παράνομες συμμαχίες, θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικά της συμφέροντα και των Τουρκοκυπρίων.

Εάν υπάρχει βούληση για μια ειλικρινή λύση, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να προχωρήσει και ότι όσοι βρίσκονται πίσω από αυτούς δεν πρέπει να κάνουν λάθος υπολογισμούς. Κατά συνέπεια, εάν η Ε.Ε. θέλει λύση στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να γίνει ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής». 

Διαβάστε ακόμη

Ξαναζεσταίνεται το «φλερτ» της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη: Τι θα μπει στο καλάθι της ΔΕΘ

Η μεγάλη σύγχυση με τον χρόνο των εκλογών, τα ντέρμπι στα ψηφοδέλτια και ένα comeback στην Α΄Αθηνών

Ξεκινούν νέο... χορό κινητοποιήσεων οι αγρότες - Ορατό το ενδεχόμενο για «θερμό» καλοκαίρι

Το «δώρο» που έκανε άθελά του ο Τραμπ στο Ιράν: «Τους δώσαμε ένα όπλο πιο ισχυρό από οποιαδήποτε πυρηνική βόμβα»

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • υφαλοκρηπίδα
  • Καστελόριζο
  • Ανατολική Μεσόγειος
  • τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr