• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου«Το Κίεβο θέλει πραγματική ειρήνη: Συνομιλία Ζελένσκι με Γουίτκοφ και Κούσνερ - Τα επόμενα βήματα για την ειρήνηΜουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
δημοφιλές τώρα: Μποφίλιου - Χαρούλης: Κανονικά η περιοδεία σε όλο τον κόσμο - Αλλαγή ονόματος και καμία αναφορά...
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   08.09.2020 20:41
Newsroom
Newsroom

Ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου: Γιατί ο Ερντογάν εστιάζει στο Καστελόριζο

Εάν δεν υπήρχε το σύμπλεγμα του Καστελόριζου η Ελλάδα δεν θα είχε ΑΟΖ με την Κύπρο, κάτι που είναι κρίσιμο όχι μόνο για στρατηγικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς λόγους, αναφέρει, μεταξυ άλλων ο ανταποκριτής του Open Tv

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Το Καστελόριζο από ψηλά (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Το Καστελόριζο από ψηλά (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στο Καστελόριζο εστιάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εντείνοντας έτσι την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς εσφαλμένα πιστεύει ότι είναι ένα νησί που θα έπρεπε να ανήκει στην Τουρκία -το ίδιο πιστεύει και για άλλα ελληνικά νησιά- σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσινγκτoν Μιχάλη Ιγνατίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου «ο Ερντογάν πιστεύει πολλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει δίκιο. Το ευτύχημα είναι ότι η τουρκική προπαγάνδα δεν περνά στο εξωτερικό και αυτό φαίνεται σε πολλά δημοσιεύματα των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης. Σε λίγες μόνο περιπτώσεις ο διεθνής Τύπος δίνει σημασία στο αφήγημά του ότι το Καστελόριζο βρίσκεται πιο κοντά στην Τουρκία απ’ ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα».

Ωστόσο όπως τόνισε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, «το αφήγημα του Τούρκου προέδρου ισοπεδώθηκε με την δημόσια αμερικανική δήλωση ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

Δείτε την ανάλυση του στο Open

«Η μόνη επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να αποκρούσει κάθε προσπάθεια προσβολής της Ελληνικής κυριαρχίας. Δεν είναι υπερβολή ότι η λέξη Καστελόριζο αυτή τη στιγμή στα κέντρα αποφάσεων είναι το ίδιο γνωστή με τη λέξη Αθήνα. Ακόμα και έγκριτοι ξένοι δημοσιογράφοι μέσα στην αφέλεια τους ρωτούν στα κείμενά τους “Μα καλά θα γίνει πόλεμος για μερικά μέτρα γης;”. Το ίδιο δηλαδή, που είχε πει και ο Μπιλ Κλίντον για τα Ίμια, αναφέρει ο κ. Ιγνατίου και συνεχίζει, «βεβαίως κάνουν τεράστιο λάθος καθώς μιλάμε για την κυριαρχία μιας χώρας, της Ελλάδας στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εάν δεν υπήρχε το σύμπλεγμα του Καστελόριζου η Ελλάδα δεν θα είχε ΑΟΖ με την Κύπρο. Είναι κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα η σύνδεση της ΑΟΖ της με την ΑΟΖ της Κύπρου, όχι μόνο για στρατηγικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς λόγους. 

«Υπενθυμίζουμε ότι ο παλιός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντιν Άτσεσον, είχε εκπονήσει το σχέδιό του για την Κύπρο το οποίο έμεινε στην ιστορία. Προέβλεπε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα αλλά έδινε το Καστελόριζο στην Τουρκία. Σημαντικοί καθηγητές υποστηρίζουν ότι εάν η Ελλάδα το δεχόταν αυτό “θα έκοβε τα δάχτυλά της”. Ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου δεν το δέχτηκε διότι ναι μεν η Ελλάδα θα έπαιρνε την Κύπρο, αλλά έχανε ελληνικό έδαφος. Σήμερα, όλοι αναγνωρίζουν την αξία του νησιού και γενικότερα του συμπλέγματος του Καστελόριζου, υπογραμμίζει ο Μιχάλης Ιγνατίου, τονίζοντας ότι «ο Ερντογάν δεν στοχοποιεί τυχαία το Καστελόριζο, αλλά θέλει να ακρωτηριάσει την Ελλάδα». Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε όλες τις συζητήσεις του υπογραμμίζει πάντα ότι το Καστελόριζο είναι Ελλάδα».

Διαβάστε ακόμη

«Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές

«Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου

«Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ

Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
  • ΑΟΖ
  • Καστελόριζο
  • Τουρκία
  • κρίση στη Μεσόγειο
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr