• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Απίστευτη εικόνα στη Λέσβο: Αεροσκάφος «καρφώθηκε» με τη μύτη στον αεροδιάδρομοΗ ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια στο 2,25% για πρώτη φορά μετά το 2023Νέα ευθεία απειλή Τραμπ για Ιράν: «Σήμερα θα τους χτυπήσουμε πολύ σκληρά - Θα καταλάβουμε το νησί Χαργκ, θα γίνει όπως στη Βενεζουέλα»Κοκαΐνη σε 14χρονη, στρατολόγηση μαθητών και διακίνηση σε σχολεία - Πώς δρούσε το κύκλωμα των Βορείων Προαστίων
δημοφιλές τώρα: Δολοφονία Δασκαλάκη: Εμπλεκόμενος στον θάνατο Γιακουμάκη ο ένας εκ των συλληφθέντων
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   16.10.2020 20:18
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Πρότεινε ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός για τα 12 ναυτικά μίλια - Πώς εξήγησε το αίτημά του να τεθεί ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

(copyright: Eurokinissi)
(copyright: Eurokinissi)
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής. «Είναι η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή». Αυτό δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ουσιαστικά, με αυτή του την αναφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδειξε» Γερμανία και την πώληση των υποβρυχίων στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας τι έγινε με τα πολεμικά αεροσκάφη F-35. «Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το αν η κόκκινη γραμμή της χώρας μας στην επιχειρησιακή δράση του Oruc Reis είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Είναι γνωστό ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασης να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο από 6 στα 12 μίλια. Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα κυριαρχίας. Σκληρής κυριαρχίας. Όπως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δρομολόγησε και ολοκλήρωσε συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό θαλασσίων ζωνών όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της σε θάλασσα και αέρα όπου ο εθνικός μας εναέριος χώρος είναι 10 μίλια και οποιαδήποτε παραβίασή του αντιμετωπίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά είναι γνωστά. Όλη η αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, όπως την άκουσα να εκφράζεται δημόσια από την αντιπολίτευση, θεωρώ δεν μπορεί να γίνεται στα ΜΜΕ».

Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει όποτε και όπως το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια προσθέτοντας ότι «γνωρίζουν όλοι γιατί στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμη». Και κατέληξε: «Είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο»

Σε ερώτηση για το εάν έως ο Δεκέμβριος είναι εύλογο διάστημα για να ληφθεί απόφαση για την Τουρκία, ή μήπως είναι αργά, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα το δούμε αυτό. Το χρονοδιάγραμμα ήταν πολύ σαφές. Το αν θέλαμε κάτι νωρίτερα μπορεί να είναι μια θεωρητική συζήτηση, αλλά για να φτάσουμε σε συμπεράσματα απαιτείται ομοφωνία, ούτε καν πλειοψηφία».

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη φωτιά σε τουριστικά σκάφη στους Παξούς - Βίντεο από το σημείο

ΣΤΑΣΥ: Η Ελλάδα του 2026 φοβάται ακόμη τα χρώματα του ουράνιου τόξου

Απίστευτη εικόνα στη Λέσβο: Αεροσκάφος «καρφώθηκε» με τη μύτη στον αεροδιάδρομο

Κοκαΐνη σε 14χρονη, στρατολόγηση μαθητών και διακίνηση σε σχολεία - Πώς δρούσε το κύκλωμα των Βορείων Προαστίων

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • εμπάργκο όπλων
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • 12 ναυτικά μίλια
  • κρίση στη Μεσόγειο
  • Σύνοδος Κορυφής
  • Τουρκία
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr