• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Δραματικές ώρες στη Λακωνία: Γυναίκα ανεβαίνει σε ταράτσα για να δώσει φαγητό στην εγκλωβισμένη μητέρα τηςΧαλάνδρι: Ξήλωσαν κορδέλες για να παρκάρουν κοντά σε ποτάμι με κίνδυνο υπερχείλισηςΈκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Πού θα χτυπήσει η «Byron» τις επόμενες ώρες - Έως πότε τα έντονα φαινόμεναΚακοκαιρία Byron: Ποιες περιοχές τίθενται σε κατάσταση «Red Code» - Έκτακτη ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας
δημοφιλές τώρα: ΟΠΕΚΕΠΕ: «Κέρδισα 7-8 φορές στο Τζόκερ, η Ferrari είναι δώρο της μητέρας μου» - Τι κατέθεσε ο...
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   15.11.2020 17:57
Μαρία Ζαχαράκη
Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Συνεχίζουμε τις έρευνες μέχρι να επιτευχθεί «δίκαιη συμφωνία»📌 Αιχμές Ερντογάν προς Ακιντζί

Ερντογάν στα Βαρώσια: Θέλει «λύση» 2 κρατών - Σφράγισε την αλλαγή στροφής στο Κυπριακό

Στα Βαρώσια βρέθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη φιέστα του Ερσίν Τατάρ στα Κατεχόμενα

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Turkish Presidency via AP, Pool)
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Turkish Presidency via AP, Pool)

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε το μεσημέρι της Κυριακής στα κατεχόμενα, ανήμερα της επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, μετά και την απόφαση για το άνοιγμα στο Βαρώσια. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «δεν είναι δυνατή καμία συνεργασία με τους Έλληνες στην Κύπρο» και πρόσθεσε ότι «αυτή χάλασε πρώτα με την ισχύ των όπλων το 1963 και έπειτα με το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας το 1974». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας «μόνο ένας είναι το θύμα στο Κυπριακό» και αυτοί είναι «οι Τουρκοκύπριοι που αγνοούνται εδώ και χρόνια και των οποίων τα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί». 

Tα τουρκικά ΜΜΕ κάλυψαν σε ζωντανή σύνδεση τη μετάβαση και το κάθε βήμα του Τούρκου πρόεδρου στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη για την «επέτειο σύστασης» του ψευδοκράτους. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε με το προεδρικό αεροσκάφος «Κωνσταντινούπολη» στις 12.30 (ώρα Κύπρου) κι έγινε δεκτός με μία πανηγυρική τελετή από τον Τ/Κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Κατά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία «ως εγγυήτρια χώρα, ούτε εμείς αλλά ούτε και η ΤΔΒΚ θα ανεχτούμε πλέον άλλα διπλωματικά παιχνίδια». Αναφερόμενος στο άνοιγμα στην Αμμόχωστο, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι «στόχος του βήματος με τα Βαρώσια δεν είναι για να δημιουργήσει νέα θύματα, αλλά για να εξαλείψει την υπάρχουσα κατάσταση της θυματοποίησης» και σημείωσε ότι «μια νέα εποχή, επωφελής για όλους, θα ξεκινήσει στα Βαρώσια». 

«Υποστηρίζουμε ότι η Μεσόγειος πρέπει να γίνει ξανά μία λεκάνη ειρήνης, αλλά οι προσπάθειές μας καλής θέλησης δεν ανταμείφθηκαν», σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Καμία εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να παράξει ειρήνη και σταθερότητα, αν σε αυτή δεν συμμετέχει με δίκαιο τρόπο η χώρα μας και η ΤΔΒΚ», είπε και επανέλαβε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην Aνατολική Μεσόγειο».

«Πρωταρχική μας επιλογή είναι να επιλύουμε τις διαφορές μέσω διαλόγου», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δεν δίνουμε κανένα χέρι σε κανέναν. Προσπαθούμε απλώς να αποτρέψουμε το ελληνοκυπριακό δίδυμο να σφετεριστεί τα δικαιώματά μας».«Η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να μας φέρει σε ένα κοινό επίπεδο», ανέφερε, δηλώνοντας παράλληλα: «Επιθυμία μας είναι η ΕΕ να μην αφήσει το χέρι μας».

Συνεχίζουμε τις έρευνες μέχρι να επιτευχθεί «δίκαιη συμφωνία»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εξελίξεις για τις έρευνες που διεξάγει η Τουρκία. «Πιστεύουμε ότι θα λάβουμε καλά νέα από τις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και στη Μαύρη Θάλασσα. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο έως ότου επιτευχθεί μία δίκαιη συμφωνία».

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «σήμερα υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων στη βάση της κυριαρχικής ισότητας». Πρόσθεσε δε, ότι «δεν θα αφήσουμε ποτέ τη Βόρεια Κύπρο μόνη μας. Δόξα τον Αλλάχ, οι Τουρκοκύπριοι ζουν στη χώρα τους με αξιοπρέπεια και ελευθερία, παρά τις αμέτρητες επιθέσεις ενάντια στην ύπαρξή τους».

«Παρά τις βαναυσότητες, τα βασανιστήρια και τις προδοσίες, το έμβλημα του αγώνα μας ήταν πάντα ψηλά», ανέφερε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Κερδίζαμε πάντα επικές μάχες με τους μουτζαχεντίν μας και τους στρατιώτες μας. Ελπίζουμε να οικοδομήσουμε μαζί ένα ειρηνικό μέλλον μαζί χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος έχει περάσει από μια περίοδο αβεβαιότητας τον τελευταίο 1,5 αιώνα» και «τα πολιτικά παιχνίδια στην Κύπρο, τα οποία διακόπηκαν με την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974, συνεχίζονται».

«Προτεραιότητά μας είναι να υπάρξει μια δίκαιη βιώσιμη λύση στον Τουρκοκύπριο λαό με τρόπο που να διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλειά του. Η προσπάθεια μόνο μιας πλευράς δεν είναι αρκετή για να ξεκλειδώσει τη λύση. Το 2017, η ελληνοκυπριακή πλευρά στην Ελβετία σηκώθηκε ξανά από το τραπέζι, λέγοντας ότι δεν μοιράζεται ούτε την πολιτική εξουσία, ούτε την ευημερία, ούτε καν τα νοσοκομεία της με τους Τουρκοκύπριους», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε: «Η ΕΕ έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της;», για να δώσει την απάντηση: «Όχι. Δεν έδωσαν την υποστήριξη που θα έπρεπε να είχαν δώσει στη βόρεια Κύπρο».

Αιχμές Ερντογάν προς Ακιντζί

«Εάν νομίζουν κάποιοι στη βόρεια Κύπρο ότι θα διαμαρτύρονται για τον πρόεδρό τους στους λεγόμενους ηγέτες της νότιας Κύπρου και ότι θα μπορέσουν να ανακτήσουν την εξουσία με τη νότια Κύπρο απατώνται οικτρά», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «φωτογραφίζοντας» τον Μουσταφά Ακιντζί και πρόσθεσε: «Οι ρακένδυτοι που διαμαρτύρονται για τον πρόεδρό τους στον λεγόμενο πρόεδρο της νότιας Κύπρου, αγαπητά μου αδέλφια, ξέρουν πολύ καλά τι θα πάθουν».

Διαβάστε ακόμη

Δραματικές ώρες στη Λακωνία: Γυναίκα ανεβαίνει σε ταράτσα για να δώσει φαγητό στην εγκλωβισμένη μητέρα της

Κακοκαιρία Byron: Τι θα γίνει με τον μισθό όσων δεν μπόρεσαν να πάνε στη δουλειά τους

Πανικός στη αεροσκάφος: Φωτιά σε διάδρομο απογείωσης γέμισε με καπνούς Airbus A320 με 180 επιβαίνοντες

Mega deal στα σκαριά στον τομέα της ψυχαγωγίας: Η Netflix κοντά στην αγορά της Warner Bros!

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Βαρώσια
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
  • Αμμόχωστος
  • Κατεχόμενα
  • Κύπρος
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr