• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Μπλόκα στη μισή Ελλάδα: Πάνω από 6.000 τρακτέρ στους δρόμους και έντονη πίεση στην κυβέρνησηΟ ΕΦΕΤ ανακαλεί σοκολάτες Kinder από ράφια σούπερ μάρκετ - Η αιτίαΜάνδρα: Απεγκλωβισμοί 17 ανθρώπων, πλημμυρισμένα υπόγεια και υλικές ζημιές - Γιατί «βουλιάζει» η περιοχήΠαράνομες συνταγογραφήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ: Τρεις συλλήψεις - Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ
δημοφιλές τώρα: Βρες σε ποια χώρα βρίσκεται η πόλη: Μπορείς το 10/10 στο κουίζ γεωγραφίας που οι μισοί Έλληνες...
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   24.06.2021 17:25
Newsroom
Newsroom

Κωνσταντοπούλου για Mr Bitcoin: Να λογοδοτήσουν για την παράνομη ελληνική έκδοση

Αθώος ο Αλεξάντερ Βίνικ από το γαλλικό Εφετείο – Η δήλωση της συνηγόρου υπεράσπισής του

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Αλεξάντερ Βίνικ (Eurokinissi/αρχείο)
Αλεξάντερ Βίνικ (Eurokinissi/αρχείο)

Η απόφαση από το Εφετείο Παρισίων για τη δίκη του Αλεξάντερ Βίνικ, που έγινε γνωστός ως Mr. Bitcoin, ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, 24 Ιουνίου. Σύμφωνα με αυτήν, ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται για την πλειοψηφία των κατηγοριών εναντίον του.

Η συνήγορος υπεράσπισης του Βίνικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση: «Ο Αλεξάντερ Βίνικ, που τα ΜΜΕ ονόμασαν “Mr.Bitcoin”, ένας άνθρωπος με εξαιρετική και σπάνια τεχνογνωσία στο πεδίο των bitcoin και της τεχνολογίας blockchain, συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία πριν 4 χρόνια στη Χαλκιδική, χωρίς να γνωρίζει γιατί, ενώ έκανε διακοπές με την οικογένειά του.

Πολλές Κυβερνήσεις - κράτη ζήτησαν την έκδοσή του: Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Γαλλία. Απ’ την αρχή ήταν εμφανές ότι ΗΠΑ και Γαλλία τον ήθελαν για την τεχνογνωσία του και οι κατηγορίες ήταν ο τρόπος για να τον «αποκτήσουν» ή να τον «απενεργοποιήσουν». Η Χώρα μας, αντί να αξιοποιήσει την υπερ-πολύτιμη γνώση του, τον κράτησε παράνομα για 3 χρόνια, χωρίς δίκη και χωρίς ποινή, και στη συνέχεια τον παρέδωσε παράνομα στη Γαλλία, σαν να ήταν άψυχο αντικείμενο, υπόδικο για 20 κακουργήματα (!), με προσωπική παρέμβαση της Αικ. Σακελλαροπούλου, που λίγες μέρες μετά έγινε Πρόεδρος Δημοκρατίας. Σήμερα, με την απόφαση του Εφετείου Παρισίων, το κατηγορητήριο κατάπεσε οριστικά, μετά από την πολύμηνη δικαστική μάχη που έδωσα για να λάμψει η αλήθεια και το δίκαιο. Ο Αλεξάντερ αθωώθηκε και σε δεύτερο βαθμό για τις 19 από τις 20 κατηγορίες, όπως είχε προτείνει πριν ένα μήνα ο Γενικός Εισαγγελέας, και παρέμεινε μόνο μία μικρή πλημμεληματική ποινή, με βάση την οποία πρέπει σύντομα να απελευθερωθεί.  Είμαι περήφανη για τον αγώνα που δώσαμε με τον Αλεξάντερ και ευγνώμων στη νομική ομάδα μου, που υποστήριξε αποφασιστικά τον αγώνα αυτό. Θα συνεχίσουμε μέχρι ο Αλεξάντερ να μπορέσει να επιστρέψει στα παιδιά του, που δεν τον έχουν δει εδώ και 4 χρόνια. Για τις ελληνικές ευθύνες της παράνομης έκδοσης και παράδοσης αυτού του ανθρώπου θα λογοδοτήσει κανείς; Οι Έλληνες πολίτες βλέπουν. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακούει;».

Το ιστορικό της υπόθεσης του Αλεξάντερ Βίνικ

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017 στην Ελλάδα, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον. Οι ελληνικές αρχές κατάφεραν όχι μόνο να συλλάβουν τον 38χρονο Ρώσο στη Νέα Ρόδα Χαλκιδικής αλλά μπόρεσαν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, να επέμβουν τη στιγμή που ο άνδρας ήταν συνδεδεμένος μέσω του κινητού του με το σύστημα διαχείρισης της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, btc-e, η οποία είναι δική του, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές.

Όπως ανέφερε τότε η ανακοίνωση της ελληνικής αστυνομίας, «κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

  • λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
  • συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
  • ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση δεκαεπτά κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
  • συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,

Αναλυτικότερα, ο 38χρονος από το έτος 2011 φέρεται να διεύθυνε εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστοχώρους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα (4) δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου (7) εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων ( bitcoin ) και αναλήψεις περίπου (5,5) εκατομμυρίων bitcoin».

Όλες οι ειδήσεις

Μετάλλαξη Δέλτα κορονοϊού: Συναγερμός στην Κρήτη – Έκτακτη σύσκεψη με συμμετοχή Τσιόδρα, Χαρδαλιά

Γλυκά Νερά: Αίτημα της οικογένειας της Καρολάιν για αποκλειστική επιμέλεια της μικρής Λυδίας

«Αντεστραμμένη Τάξη»: Μάθημα στο σπίτι, ασκήσεις στην… τάξη για τους μαθητές

Μονή Πετράκη: Διατάχθηκε ο εγκλεισμός του ιερέα για την επίθεση με καυστικό υγρό

Διαβάστε ακόμη

Αυτά είναι τα πρόσωπα που αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες στη Google - «Πρωτιά» για την Klavdia

Είναι επίσημο: Η Netflix εξαγοράζει την Warner Bros για αστρονομικό ποσό

Παράνομες συνταγογραφήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ: Τρεις συλλήψεις - Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ

Έφηβος εξομολογείται πώς κατέληξε να κάνει 11 γραμμαρία κεταμίνης τη μέρα στα 13 του

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • κρυπτονομίσματα
  • Αλεξάντερ Βίνικ
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου
  • Mr BitCoin
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr