• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνησηΚακοκαιρία Byron: Πλημμύρες και 112 σε Μάνδρα και Μέγαρα – Απίστευτες εικόνες κατέγραψε το ethnos.grΚακοκαιρία Byron: Κλειστή η Αθηνών - Κορίνθου - Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορίαΚακοκαιρία Byron: Κλειστά όλα τα σχολεία στην Αττική - Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   29.10.2021 07:06
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολιτικό ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού📌 Οι κινήσεις Ερντογάν και το νέο .. πρόσωπο Τσαβούσογλου📌 Επιταχύνονται οι διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία

Το τετ α τετ Μητσοτάκη- Μέρκελ, ο προκλητικός Τσαβούσογλου και το γερμανικό «Φανάρι»

Υψηλού συμβολισμού η επίσκεψη Μέρκελ, λένε από την κυβέρνηση

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η ώρα του… απολογισμού φτάνει για την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, που από χθες πραγματοποιεί αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Αθήνα. Η ατζέντα των συζητήσεων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  περιλαμβάνει τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, τις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο αλλά και την οικονομία.

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού

Η Γερμανίδα Καγκελάριος έφτασε χθες λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ στην Αθήνα και στη συνέχεια μετέβη στο σπίτι του πρωθυπουργού για δείπνο (που κράτησε δύο ώρες και έγινε χωρίς την παρουσία άλλων προσώπων). Σήμερα θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και θα συνομιλήσει με νέους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιλούν για μία επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων. Άλλωστε η Αν. Μέρκελ διανύει τα τελευταία χιλιόμετρα της 16ετούς διαδρομής της στην Καγκελαρία και ετοιμάζεται να παραδώσει την εξουσία. Η κυβέρνηση «Φανάρι»  - ονομάζεται έτσι  από τα χρώματα των  Σοσιαλδημοκρατών  (SPD),  των  Πρασίνων   και των Φιλελευθέρων- είναι προ των πυλών.

Ανγκελα Μέρκελ - Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ28.10.2021 22:39
Μέρκελ - Μητσοτάκης: Δείπνο με θέα την Ακρόπολη
Μέρκελ - Μητσοτάκης: Δείπνο με θέα την Ακρόπολη

Όπως είναι αναμενόμενο κεντρική θέση στο τετ α τετ Μητσοτάκη - Μέρκελ θα έχουν οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.  Να σημειωθεί πως στις 16  του μήνα η Αν. Μέρκελ είχε επισκεφθεί την Τουρκία και είχε συνομιλήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Έχει επομένως ενδιαφέρον το πως θα τοποθετηθεί πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς είναι γνωστό πως το Βερολίνο επιδιώκει να μην κοπούν τελείως οι σχέσεις με την Άγκυρα (καθώς υπάρχει και το μεταναστευτικό).

Στο «μενού» της συζήτησης θα είναι και η  οικονομία, καθώς η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξεκινήσει η συζήτηση για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Αυτή η συζήτηση θα γίνει βέβαια από την νέα γερμανική  κυβέρνηση, ενώ να σημειωθεί εδώ υπάρχει και το θέμα των γαλλικών εκλογών το 2022. Πάντως όλα δείχνουν πως στο θέμα αυτό θα υπάρξει μια νέα αντιπαράθεση του ευρωπαϊκού Νότου που επιδιώκει μεγαλύτερη ευελιξία και του σκληροπυρηνικού Βορρά που εμμένει σε μια σφιχτή δημοσιονομική πολιτική.

Το τρίτο θέμα στην ατζέντα είναι το ενεργειακό, καθώς το ράλι αυξήσεων απασχολεί εντόνως  τα ευρωπαϊκά κράτη που αναζητούν κοινό πεδίο δράσης. Ο  πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στη γεωπολιτική διάσταση του θέματος , εστιάζοντας παράλληλα στην πρόσφατη συμφωνία  για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας.

Οι κινήσεις Ερντογάν και το νέο .. πρόσωπο Τσαβούσογλου

Συντηρεί την ένταση η  Άγκυρα, που δεν κρύβει τον εκνευρισμό της για τις διπλωματικές κινήσεις  της Αθήνας. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου- που πρόσφατα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για  τεταμένες σχέσεις με τον κ. Ερντογάν - ανέφερε προκλητικά: «στην Ανατολική Μεσόγειο δε θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας».

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως «ο  Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συμπεριφέρεται σα μικρό παιδί, αν δεν κλαφτεί πέντε φορές την ημέρα και δεν παραπονεθεί για την Τουρκία, δεν μπορεί να σταματήσει. Αυτό δείχνει κόμπλεξ κατωτερότητας και φόβο». Να σημειωθεί πως συνήθως ο κ. Τσαβούσογλου δεν χρησιμοποιεί ανάλογο ύφος και η ρητορική αυτή ενδεχομένως να συνδέεται με τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ28.10.2021 14:56
Προκλητικός Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας κλαίγεται σαν μικρό παιδί επειδή του χαλάμε τα σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο
Προκλητικός Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας κλαίγεται σαν μικρό παιδί επειδή του χαλάμε τα σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τους κλυδωνισμούς της οικονομίας και τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Με τις κινήσεις που κάνει - πρόσφατα ήθελε να κηρύξει persona non grata 10 πρεσβευτές δυτικών χωρών- δεν μπορεί να βελτιώσει το « προφίλ»  του στη διεθνή σκηνή.  Τώρα ποντάρει στη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Γλασκώβη, όπου τις δύο πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου θα γίνει διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

Επιταχύνονται οι διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει σχηματιστεί εκτός απροόπτου  η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία. Οι συζητήσεις ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινους και Φιλελεύθερους έχουν προχωρήσει, ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχει το ποια πρόσωπα θα αναλάβουν κομβικά υπουργεία.

Πάντως έχει ενδιαφέρον πως στη Σύνοδο των G20 αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη  θα είναι και ο Όλαφ Σολτς , πιθανός διάδοχος της Αν. Μέρκελ. Μάλιστα  η Αν Μέρκελ κάλεσε τον Όλ. Σολτς να συμμετάσχει στις διμερείς συνομιλίες με άλλους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας στο περιθώριο της Συνόδου .

Όλες οι ειδήσεις

Facebook: Αλλάζει όνομα και γίνεται Meta

Καπραβέλος για Θεσσαλονίκη: Αρχίζουμε να βιώνουμε τον εφιάλτη του περσινού Νοεμβρίου

Καιρός: 13 μήνες μετά τον «Ιανό», έρχεται ο «Νέαρχος» - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

28η Οκτωβρίου - Πάτρα: Μαθήτρια παρέλασε ξυπόλυτη με τις γόβες στο χέρι

28η Οκτωβρίου - Ο καστρόπυργος της Αττικής που γοήτευσε τους Γερμανούς: Άθικτα μέχρι σήμερα κράνη, ασύρματοι και ημερολόγιο του Χίτλερ

«Ήρωες» 1940-2021- Το Εθνος tv στο Αλβανικό μέτωπο

Διαβάστε ακόμη

Ο αντίκτυπος της ομιλίας Τσίπρα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η απάντηση Φάμελλου για τα περί ιδιοτέλειας και ο υπερ-γουρλής Μαγειρίας που πήρε δώρο μια Ferrari

Από το Καστέλι μέχρι τον ΒΟΑΚ και το μετρό: Αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ απειλούν μέχρι και να διπλασιάσουν το κόστος των μεγάλων έργων

Κακοκαιρία Byron: «Βροχή» τα 112 όλη τη νύχτα - Πώς θα κινηθούν οι καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα - Ποιες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Γερμανία
  • Μεβλούτ Τσαβούσογλου
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
  • Άνγκελα Μέρκελ
  • Τουρκία
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr