• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Πώς δρούσαν οι 6 συλληφθέντες της ΜΚΟ για τα 2,8 εκατ. ευρώ: Οι διπλές φωτογραφίες και οι εικονικές νοσηλείεςΠυροβολισμοί κοντά στην πανεπιστημιούπολη του Ντέλαγουερ - Βίντεο από τη στιγμήΘρίλερ στην Κύπρο: Τη χτύπησε στο κεφάλι και την έριξε σε πηγάδι - Οι 70.000 ευρώ και η φωτογραφία που τον «έκαψε»Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 80χρονη στο σπίτι της - Συνελήφθη ο 90χρονος σύζυγός της
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   15.01.2022 16:42
Μαρία Ζαχαράκη
Μαρία Ζαχαράκη

Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ενότητες στο άρθρο: 📌 «Κυπριακό: ένα ζήτημα στο ψυγείο»

EastMes - Σύμβουλος Ομπάμα: Δεν βλέπω γιατί να τον στηρίξουν οι ΗΠΑ - Τι είπε για Κυπριακό

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

Σε οικονομικούς λόγους απέδωσε τη στροφή των ΗΠΑ απέναντι στον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Amos Hochstein, σε εκπομπή της αγγλόφωνης κρατικής τηλεόρασης TRT World. Ο Amos Hochstein υποστήριξε στην εκπομπή The Pipe Dream ότι ο αγωγός EastMed είναι ένα πολύ ακριβό και πολύπλοκο έργο χωρίς οικονομική βιωσιμότητα.

Όπως ανέφερε, «από το 2016 δεν έχει παρουσιαστεί καμία μελέτη που να δικαιολογεί από οικονομικής απόψεως τη σκοπιμότητα της κατασκευής του EastMed.

Υποστήριξε μάλιστα ότι τα τελευταία 5 χρόνια, το μόνο που είχε γίνει ήταν να υπογραφούν χάρτες και μνημόνια, ενώ ούτε κι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ποτέ υιοθετήσει το σχέδιο, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι υπουργοί μιλούσαν για υποστήριξη της ΕΕ».

Ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε μάλιστα ότι «έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα πρέπει να σχεδιάζονται βάσει οικονομικής βιωσιμότητας και όχι πολιτικών κινήτρων. Καμία τράπεζα ή διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν θα χρηματοδοτήσει τον αγωγό EastMed. Ο αγωγός δεν μπορεί να υλοποιηθεί, γιατί είναι πολύ περίπλοκος και πολύ ακριβός».

«Μπορείς να έχεις έναν αγωγό πολύ πιο φτηνά να πάει από το Ισραήλ μέσω Κύπρου στην Τουρκία. Και η Τουρκία είναι ήδη συνδεδεμένη με την Ευρώπη και όλους τους γείτονές της κι επομένως έχει νόημα. Όσο ήμουν ειδικός σύμβουλος επί Ομπάμα είχαμε ανοιχτό διάλογο με την Τουρκία. Με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον τότε υπουργό Ενέργειας. Το θέμα της ενέργειας ήταν σε πολλές συζητήσεις μεταξύ του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του προέδρου Ερντογάν», πρόσθεσε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

«Κυπριακό: ένα ζήτημα στο ψυγείο»

Ο Amos Hochstein αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα θέμα που έχει μπει «στο ψυγείο».

«Πολλοί προσπάθησαν να φέρουν λύση στο Κυπριακό, αλλά είναι μια διαμάχη που έχει μπει στο ψυγείο. Όλα είναι ψυχρά και παγωμένα, το μόνο πράγμα που αλλάζει στην περιοχή είναι η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων γύρω από Κύπρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

«Πολιτικό τοπίο σε μια εύθραυστη σταθερότητα»: Τα κρίσιμα ερωτήματα του Νοεμβρίου

Pizza Fan: Νέοι διάλογοι για το κύκλωμα μαύρου χρήματος - Παραμένει η αβεβαιότητα για 2.500 εργαζομένους

Γεωπολιτικό πόκερ σε εξέλιξη: Το ενεργειακό «χαρτί» της Αθήνας, οι κινήσεις της Άγκυρας και οι ισορροπίες στην περιοχή

Μπορούν οι αναμνήσεις να... μεταφερθούν; Το αμφιλεγόμενο πείραμα της δεκαετίας του 1960

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Τουρκία
  • ειδήσεις τώρα
  • EastMed
  • ΗΠΑ
  • Κύπρος
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
%>