• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Forever War: Ο Τραμπ πληρώνει ακριβά έναν πόλεμο που ποτέ δεν εξήγησε γιατί ξεκίνησεΦονική κατολίσθηση στην Κίνα: Καταπλάκωσε σπίτια, αγνοούνται άνθρωποι - Δραματικά βίντεο από τη στιγμή της καταστροφήςΡάγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στη Μάρω Κοντού - Η Ελλάδα αποχαιρέτησε μία σπουδαία κυρία της τέχνης«Είδαμε έναν κύριο πεσμένο»: Πώς έγινε η επίθεση του σκύλου στα Βριλίσσια
δημοφιλές τώρα: ΣΥΡΙΖΑ: Αποσύρει την υποψηφιότητά του ο Πολάκης
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   22.01.2022 12:32
Newsroom
Newsroom

Δένδιας: Η Τουρκία αμφισβητεί κεκτημένα δεκαετιών με εξωφρενικές αιτιάσεις

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

Associated Press
Associated Press
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

«Υπάρχει όντως έξαρση της ρητορικής της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία πλέον σε λεκτικό επίπεδο δεν τηρεί καν τα προσχήματα και θέτει υπό αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών, με εξωφρενικές αιτιάσεις, πέραν κάθε έννοιας λογικής και βεβαίως της διεθνούς νομιμότητας» επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κεφάλαιο και στο Capital.gr, ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει ότι είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν αφήνει αναπάντητη οιαδήποτε πρόκληση και διαμηνύει πως ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς τη θέληση της χώρας μας να υπερασπισθεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Εξίσου, ο υπουργός Εξωτερικών καθιστά εκ νέου σαφές πως η Ελλάδα επιθυμεί τον εποικοδομητικό διάλογο και την προώθηση μιας «θετικής ατζέντας», πάντα όμως στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ελλάδα | 22.01.2022 12:00 
«Κλειδοκράτορας της Ανατολικής Μεσογείου η Ελλάδα» - Τι αλλάζει με τα Rafale

Επίσης, παρατηρεί πως «η Ελλάδα εργάζεται αδιάκοπα για τη δημιουργία νέων σχημάτων συνεργασίας και αναδεικνύεται σε περιφερειακό πόλο σταθερότητας, τη στιγμή που η Τουρκία, παρά τη δική μας αντίθετη επιθυμία, συμπεριφέρεται ως παράγοντας αποσταθεροποίησης».

Περαιτέρω, ο Νίκος Δένδιας αναφέρεται στον τομέα της ενέργειας και επισημαίνει ότι σήμερα η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε έναν ισχυρό διαμετακομιστικό κόμβο.

Ειδική αναφορά κάνει στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η εν λόγω Συμφωνία που αφορά την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, εφαρμόζει στην πράξη τη Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, ενώ παράλληλα εδραιώνει τη σημαίνουσα γεωπολιτική και ενεργειακή θέση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει αγαστή τη συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) και υπογραμμιζει την αμερικανική στήριξη στη δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, τη δημιουργία διασυνδετήριων αγωγών με τις χώρες στα βόρεια σύνορα μας, καθώς και τον «Euro-Asia Interconnector» που προβλέπει την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Εν συνεχεία, ο Νίκος Δένδιας εστιάζει στη σημασία της οικονομικής διπλωματίας, τονίζοντας ότι έχει αναδειχθεί σε βασική προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «έχει ήδη επιτευχθεί σημαντικό έργο με την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων σε τομείς όπως η "πράσινη" οικονομία, η ενέργεια και η τεχνολογική καινοτομία».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών κάνει λόγο για στρατηγική επιλογή στο άνοιγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας στην υποσαχάρια Αφρική.

Διαβάστε ακόμη

Στα χαρακώματα κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Η (έμμεση) απάντηση Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΕΛ.Α.Σ. δε γεννήθηκε για να διασπάσει, αλλά για να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς»

Λέκκας για Κυψέλη: Δεν υπάρχει θέμα στατικής επάρκειας των κτιρίων - Γιατί εμφανίστηκαν ρωγμές

«Ταξιδιάρα εσύ και αιώνια έφηβη»: Συγκίνησε ο επικήδειος του Νικήτα Κακλαμάνη στην κηδεία της Μάρως Κοντού

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Νίκος Δένδιας
  • υπουργείο Εξωτερικών
  • ειδήσεις τώρα
  • Τουρκία
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr