• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
«Ήταν λάθος»: Η συγγνώμη Κυρανάκη μετά τη σεξιστική επίθεση στην Πέρκα μέσα στη ΒουλήΗ κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του Τραμπ με τη Ματσάδο στον Λευκό Οίκο και το «μυστήριο» με το ΝόμπελΣαρώνει η γρίπη: 871 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και 8 θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδαΕιρωνείες Ράμα σε δημοσιογράφο: «Οι Έλληνες νομίζετε ότι είστε απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη»
δημοφιλές τώρα: Νέα καταγγελία για ΔΕΔΔΗΕ: «Μου έστειλαν πρόστιμο για ρευματοκλοπή επειδή είχα κλειστό τον γενικό...
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   12.02.2019 23:28
Newsroom
Newsroom

Φωτίου: Παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές το άρθρο 16

Επιτέθηκε στη ΝΔ για την πρότασή της για αλλαγές στο άρθρο 16, και την «συστηματική προσπάθειά της» να καταργηθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας των ΑΕΙ

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Η Θεανώ Φωτίου (Φωτογραφία αρχείου - Eurokinissi)
Η Θεανώ Φωτίου (Φωτογραφία αρχείου - Eurokinissi)

Η πρόταση μας που αφορά 17 μόνο άρθρα, αποφεύγει τον τυφλό συνταγματικό μαξιμαλισμό που επιχειρεί η ΝΔ, η οποία θέλει να αλλάξει τα μισά άρθρα του Συντάγματος χωρίς να λέει και σε ποια κατεύθυνση θέλει να τα αλλάξει. Το ίδιο έγινε το 2001 και 2008, που δυο συνταγματικές αναθεωρήσεις απέτυχαν. Εμείς επιθυμούμε ευρείες συναινέσεις για να αντέξει η συνταγματική αναθεώρηση και στο μέλλον».

Αυτό υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ για την πρότασή της για αλλαγές στο άρθρο 16, και την «συστηματική προσπάθειά της» να καταργηθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας των ΑΕΙ. 

«Είστε, νυν και ΑΕΙ σε σύγχυση, κύριοι της ΝΔ. Ο δημόσιος χαρακτήρας των ΑΕΙ δεν είναι εμμονή της Αριστεράς, αλλά ο μόνος τρόπος για την ελεύθερη ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας, για τη διάχυση της γνώσης και για την ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε αυτήν», τόνισε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε:

«Το πανεπιστήμιο εξ' ορισμού παράγει και αναπαράγει την γνώση, καθώς και τον διδακτικό φορέα που διαχειρίζεται την γνώση και την έρευνα, αλλιώς δεν είναι πανεπιστήμιο. 

Γι' αυτό, το Σύνταγμα αναφέρεται ρητά στα χαρακτηριστικά των δημόσιων πανεπιστήμιων, που υπηρετούν το αυτοδιοίκητο και την ελευθερία της διδασκαλίας και της έρευνας. Και τα δύο αυτά στοιχεία δεν μπορούν να υπάρχουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, είτε αυτά είναι κερδοσκοπικά, είτε μη κερδοσκοπικά. Ιδιωτικά ΑΕΙ είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα εκτός της δημοκρατίας, και μάλιστα όχι καλής ποιότητας».  

«Είναι η δεύτερη φορά που η Βουλή συζητάει την κατάργηση της συνταγματικής προστασίας του δημόσιου πανεπιστημίου. Την πρώτη φορά παραλίγο να διασπαστεί το - τότε ακόμα ισχυρό - ΠΑΣΟΚ και η επίθεση στην ανώτατη παιδεία αποκρούστηκε. Τώρα ευτυχώς η πλειοψηφία της Βουλής είναι αντίθετη, και ο δημόσιος χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης θα διασωθεί. Αυτό είναι η παρακαταθήκη της Αριστεράς για τις επόμενες γενιές» κατέληξε η κ. Φωτίου.  

Διαβάστε ακόμη

Οι μπλόφες του Τραμπ: Γιατί η αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν παραμένει υπαρκτή απειλή

Κραυγή απόγνωσης από τα μπλόκα: «Δεν μπορούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας - Παλεύουμε για τα αυτονόητα»

Ειρωνείες Ράμα σε δημοσιογράφο: «Οι Έλληνες νομίζετε ότι είστε απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη»

Η πρώτη χώρα του πλανήτη που στις 15 Ιανουαρίου 1822 αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση - Η θυσία 100 Αϊτινών και οι 45 τόνοι καφέ

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Θεανώ Φωτίου
  • Συνταγματική Αναθεώρηση
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr