• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Βίντεο με τη στιγμή της σύλληψης του γιου του Κατρίνη μετά από καταδίωξη - «Κάτσε κάτω»Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα στη 16χρονη που μαχαίρωσε τη συμμαθήτριά της στην ΚυψέληΔίκη Χρυσής Αυγής: «Την εξάρθρωση της δολοφονίας του την έκανε ο Παύλος Φύσσας μόνος του»«Δεν μας αφορά η εμπλοκή με την πολιτική»: Οι συγγενείς θυμάτων των Τεμπών παίρνουν αποστάσεις από την Καρυστιανού
δημοφιλές τώρα: Κόντρα Κωνσταντοπούλου - Κουτσούμπα στη Βουλή: «Λέτε ψέματα» - «Αυτοί είστε»
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   05.07.2022 13:42
Newsroom
Newsroom

Ζάεφ: Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
Ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια ομιλίας/AP Photos
Ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια ομιλίας/AP Photos

«Η πρόταση της Γαλλίας δεν είναι η καλύτερη, αλλά είμαστε στα Βαλκάνια και χρειαζόμαστε να αδράξουμε την ευκαιρία και νομίζω ότι πρέπει να επιλυθεί αυτό το θέμα ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και στη Βουλγαρία και για το μέλλον των δύο χωρών», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στην πρόταση της Γαλλίας, ώστε να αρθεί το βέτο της Σόφιας σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη γειτονική χώρα.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε διαβουλεύσεις στη Βόρεια Μακεδονία, προσπαθώντας να βρούμε μία πρόταση για να κάνουμε αποδεκτή τη γαλλική πρόταση», σημείωσε ο κ. Ζάεφ, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, επισημαίνοντας ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η κυβέρνηση.

«Η Βόρεια Μακεδονία και η ΕΕ κάνουν ένα ιστορικο βήμα προς τα εμπρός. Η τελευταία πρόταση της Γαλλικής Προεδρίας ήταν θετική για τη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης. Η Βόρεια Μακεδονία έλαβε πολλές δύσκολες αποφάσεις τα τελευταία χρόνια. Ιστορικά δικαιούμαστε να ζητήσουμε και να πάρουμε τις διαπραγματεύσεις που χρειαζόμαστε με την ΕΕ», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε «στρατηγικό στόχο» της Βόρειας Μακεδονίας την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της χώρας του είπε: «Συμβουλεύω την κυβέρνηση να λάβουν αποφάσεις, όπως κάναμε εμείς με τον Αλέξη Τσίπρα, υπογράφοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έφερε σταθερότητα, ένα καλό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εδώ στα Βαλκάνια, με τον ευρωπαϊκό τρόπο, μπορούμε να βρούμε λύσεις σε δύσκολα θέματα μέσω της διπλωματίας και μπορούμε να αποτελέσουμε ένα καλό παράδειγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Ζάεφ τόνισε πως η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ θα φέρει περισσότερο όφελος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που λιμνάζουν για χρόνια.

«Θα ήθελα να συγχαρώ την Ουκρανία και τη Μολδαβία και τους εύχομαι να μη χρειαστούν να περιμένουν 17 χρόνια σαν και εμάς. Γιατί περιμένουμε 17 χρόνια για να ξεκινήσουμε τις πρώτες συνομιλίες και για τη δημιουργία πλαισίου διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι αυτό που βιώσαμε εμείς θα βοηθήσει τις άλλες χώρες να μάθουν από τα λάθη μας. Μετά από 17 χρόνια πιστεύω ότι είναι καιρός να πάμε μπροστά. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη Βόρεια Μακεδονία και για τις άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παρά να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο κ. Ζάεφ σημείωσε: Η Βόρεια Μακεδονία είναι από τις πρώτες φορές που συμμορφώθηκε με την πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταδίκασε τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ηταν μία ηθική επιλογή και απόφαση της Βόρειας Μακεδονίας, ως ανεξάρτητο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και ως υποψήφια χώρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ηθική υποχρέωσή μας και επειδή πραγματικά σεβόμαστε και μοιραζόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες».

Όλες οι ειδήσεις

Μεγάλη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό: Επιχειρούν πάνω από 100 πυροσβέστες και εναέρια μέσα - Ανησυχία για σπίτια και Γεράνεια Όρη

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία από το Ευρωκοινοβούλιο: Οι διαφορές δεν λύνονται με «νταηλίκια» αλλά με το Διεθνές Δίκαιο

«Αυτοί ήρθαν και με βρήκαν»: Προκλητικός και αμετανόητος ο ψευτογιατρός που λέει ότι δεν είναι δολοφόνος

Μωβ μέδουσες: Τσίμπησαν γυναίκα σε παραλία στα Χανιά - Τα σημάδια μετά τα τσιμπήματα

Διαβάστε ακόμη

Ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα στη 16χρονη που μαχαίρωσε τη συμμαθήτριά της στην Κυψέλη

Βίντεο με τη στιγμή της σύλληψης του γιου του Κατρίνη μετά από καταδίωξη - «Κάτσε κάτω»

Αίγιο: Βγήκαν τα αποτελέσματα της νεκροψίας του μποξέρ που γρονθοκόπησε τον γιατρό - Τι έδειξαν

Στείλτε τον Φραπέ στο Eurogroup:«Δεν θέλω ου!» (Ep12)

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Βουλγαρία
  • ειδήσεις τώρα
  • Βόρεια Μακεδονία
  • Ζόραν Ζάεφ
  • Ευρωπαϊκή Ένωση
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr