• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Κυβερνητικός συναγερμός για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Τι ανησυχεί την ΑθήναΤραγωδία στον Πειραιά: 17χρονη έπεσε στο κενό από τον πέμπτο όροφο - Συνελήφθη η μητέρα τηςΚλιμακώνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Βομβαρδίζει τη Βηρυτό το Ισραήλ ως απάντηση στην Χεζμπολάχ - Μπαράζ εκρήξεων σε χώρες του ΚόλπουΚύπρος: Ιρανικό drone έπληξε τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι - «Δεν μετέχουμε στη στρατιωτική επιχείρηση» το μήνυμα Χριστοδουλίδη
δημοφιλές τώρα: Μέση Ανατολή: Κλιμακώνεται ο πόλεμος σε όλα τα μέτωπα - Live οι εξελίξεις
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   07.12.2022 07:00
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολιτικό ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Λάδι στη φωτιά της έντασης ρίχνει η Άγκυρα📌 Η Αθήνα «βλέπει» δύο αίτια πίσω από την τουρκική κλιμάκωση:

Προκλήσεων συνέχεια από την Άγκυρα και μηνύματα Μητσοτάκη από την Αλβανία: Διπλωματικό «σκάκι» στη… γειτονιά

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο  
ethnos.gr
ethnos.gr

Το σχοινί των προκλήσεων συνέχισε να τραβά η Άγκυρα, που δείχνει αποφασισμένη να διατηρήσει το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Την ίδια στιγμή η Αθήνα «κοιτά» προς τα κράτη της περιοχής και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Αλβανία (πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού από το 2009). Το μήνυμα που επιδιώκει να στείλει η κυβέρνηση είναι πως τα ανοιχτά θέματα μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσα από διάλογο, ο οποίος πάντως πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός από τα Τίρανα αναφέρθηκε στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία, λέγοντας πως έχει καταγραφεί πρόοδος και σημειώνοντας πως «προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά τη διάρκεια της συνάντησης των διευρυμένων αντιπροσωπειών ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κατάρτιση συνυποσχετικού, όπως συζητείται μεταξύ των δύο πλευρών, θα αποτελούσε ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως ανάλογα θέματα πρέπει να λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, ενώ υπενθυμίζεται πως η χώρα μας έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Και αυτό που επισημαίνεται είναι πως οι συμφωνίες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της συνεννόησης γειτονικών χωρών, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Να σημειωθεί εδώ πως το χθεσινό ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν … περιπετειώδες, καθώς δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Λίγες μόνο ώρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων - που φιλοξενήθηκε στα Τίρανα- υπήρξαν δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που ουσιαστικά κατηγόρησε την χώρα μας για «εξαπάτηση» των Ευρωπαίων προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ.

Στη συνέχεια η επίσκεψη που επρόκειτο να κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη ακυρώθηκε. Από την κυβερνητική πλευρά αυτό που τονίζεται είναι πως η επίσκεψη θα γινόταν με πτήση ελικοπτέρου από τα Τίρανα αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω καιρικών συνθηκών . Παράλληλα σημειώνεται πως η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις περιοχές της μειονότητας θα προγραμματιστεί το πιθανότερο μέχρι τα τέλη του έτους. Πάντως, το θέμα σχολιάστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ που ανέφερε πως : η ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη λόγω «καιρικών συνθηκών», δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την οργάνωση και αυτής της κυβερνητικής επίσκεψης, μετά το φιάσκο της επίσκεψης στη Λιβύη.

Τελικά χθες το βράδυ ο Αλβανός πρωθυπουργός αναγνώρισε πως είπε «κάποια περίεργα πράγματα για την Ελλάδα» και προσέθεσε πως «δεν είναι κάτι που αφορά το παρόν». Με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει πως «στηρίζουμε σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική όχι μόνο της Αλβανίας αλλά και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Λάδι στη φωτιά της έντασης ρίχνει η Άγκυρα

Την ίδια στιγμή που η Αθήνα κοιτά προς τα κράτη της περιοχής η τουρκική πλευρά δεν δείχνει διατεθειμένη να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου και να εγκαταλείψει τους υψηλούς τόνους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέλεξε να εξαπολύσει νέες ανυπόστατες κατηγορίες εις βάρος της χώρας μας, ανοίγοντας εκ νέου το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών. Μάλιστα εκτόξευσε νέες απειλές λέγοντας «αν δεν θέλετε ειρήνη, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα» και επανήλθε στην εμπρηστική ρητορική χρησιμοποιώντας την φράση «θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά».

Η Αθήνα «βλέπει» δύο αίτια πίσω από την τουρκική κλιμάκωση:

  • Πρώτον ο Τούρκος πρόεδρος πιεσμένος από την άσχημη πορεία της οικονομίας της χώρας του επιδιώκει να στρέψει τη συζήτηση σε άλλα θέματα. Στο πλαίσιο αυτό με μια ρητορική υψηλών τόνων εναντίον της Ελλάδας εκτιμά πως μπορεί να συσπειρώσει ένα σκληροπυρηνικό ακροατήριο στο δρόμο προς τις κάλπες το 2023.
  • Δεύτερον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτίμησε πως μπορεί να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να ενισχύσει τη ρόλο της χώρας του στη γεωπολιτική σκακιέρα. Ωστόσο το γεγονός πως η αναθεωρητική του ατζέντα δεν βρίσκει ευήκοα ώτα εντείνει τον εκνευρισμό του και τον οδηγεί σε μια ρητορική υψηλών τόνων. Μάλιστα φαίνεται πως επιχειρείται να καλλιεργηθεί ένα νέο- οθωμανικό αφήγημα με διάρκεια.
Διαβάστε ακόμη

Ανάλυση: Τι σημαίνει ότι «το Ιράν δεν είναι Βενεζουέλα» - Η δύσκολη επόμενη μέρα στην Τεχεράνη

Τραγωδία στον Πειραιά: 17χρονη έπεσε στο κενό από τον πέμπτο όροφο - Συνελήφθη η μητέρα της

Επέκταση του πολέμου: Συναγερμός σε 3 κοινότητες στην Πάφο, η Ελλάδα στέλνει φρεγάτες και F-16 στην Κύπρο - Οι IDF διέταξε εκκένωση στη Βηρυτό

Κύπρος: Ιρανικό drone έπληξε τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι - Αναχαιτίστηκε και δεύτερο αντικείμενο

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Αλβανία
  • Έντι Ράμα
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Τουρκία
  • ειδήσεις τώρα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr