• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τη ενθρόνιση του Πάπα Λέοντα - Δείτε LIVE την τελετήΕξαπατούσαν πολίτες με το πρόσχημα των επενδύσεων: Eξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις - Έγιναν 104 συλλήψειςΦωτιά στην Ελευσίνα - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παλαιά εθνική Αθηνών-ΚορίνθουEurovision 2025: Ρεκόρ τηλεθέασης 15ετίας για την ΕΡΤ1 στη μετάδοση του μουσικού διαγωνισμούEurovision 2025: Τα πρώτα λόγια του JJ μετά τη νίκη του - «Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα»
δημοφιλές τώρα: Σεισμός στην Εύβοια: Τι αναφέρει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μετά το νέο χτύπημα του...
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   07.12.2022 10:58
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Μήνυμα από το Κογκρέσο για τις υπερπτήσεις📌 Ντονμέζ για τουρκικές γεωτρήσεις: Συνεχίζουμε να ψάχνουμε κάθε γωνιά της Γαλάζιας Πατρίδας

Πανηγυρισμοί στην Τουρκία: «Καταργήθηκαν οι αμερικανικοί όροι πώλησης για τα F-16»

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Ακάρ: Προειδοποιεί την Ελλάδα και πετά πάνω από το Αιγαίο με F-16 / Associated Press
Ακάρ: Προειδοποιεί την Ελλάδα και πετά πάνω από το Αιγαίο με F-16 / Associated Press

Ιδιαίτερα κρίσιμο για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι το κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Από την μία πλευρά εστάλη ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα για να σταματήσει άμεσα τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, όμως από την άλλη το κλίμα στον τουρκικό Τύπο είναι πανηγυρικό. Στη γειτονική χώρα υπογραμμίζουν πως η αμερικανική τροπολογία που προέβλεπε όρους για την πώληση των F-16 στην Άγκυρα αποσύρθηκε και δεν υπάρχει στο τελικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ η οποία εδώ και καιρό προβάλει εθνικιστικά επιχειρήματα «άρθηκαν τα εμπόδια για την πώληση των F-16 στην Τουρκία στις ΗΠΑ» και προσθέτει ότι «η Ελλάδα έχασε»

Όπως υπογραμμίζει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη, η εφημερίδα τονίζει ότι «οι περιορισμοί που εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εισήχθησαν στην ημερήσια διάταξη της Γερουσίας δεν συμπεριλήφθηκαν στον αμυντικό προϋπολογισμό. Το ελληνικό λόμπι βιώνει μια μεγάλη απογοήτευση».

«Στον πόλεμο των F-16, που έφερε αντιμέτωπες την Τουρκία και την Ελλάδα όχι μόνο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην Ουάσιγκτον, υπήρξε μια εξέλιξη "της τελευταίας στιγμής" το πρωί. Το ελληνικό λόμπι έχασε την προσπάθειά του να αποτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία, με την οποία ασχολείται εδώ και μήνες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Μήνυμα από το Κογκρέσο για τις υπερπτήσεις

Την ίδια ώρα το μήνυμα στην Άγκυρα για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά που έστειλε το αμερικανικό Κογκρέσο είναι σαφές. Συγκεκριμένα συμπεριέλαβε σχετική αναφορά στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) που οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης. «Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο των επιτροπών Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η συγκεκριμένη διατύπωση θεωρείται μια δήλωση νομοθετικής πρόθεσης από το Κογκρέσο προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού ο Λευκός Οίκος στείλει την επίσημη ειδοποίηση της συμφωνίας για τα F-16 στο Κογκρέσο.

Η συγκεκριμένη αναφορά για τις υπερπτήσεις είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκησαν μήνες στο Κογκρέσο για την συμπερίληψη τροπολογίας στο κείμενο του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, στο τμήμα περί μεταφοράς των F16, το οποίο φέρει τον τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F-16», υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία θα απαγόρευε στον Αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο πρόεδρος παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις. Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι στο κείμενο της Γερουσίας δεν υπάρχει παρόμοια τροπολογία και ως εκ τούτου στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται μια τέτοια πρόβλεψη.

Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι οι τροπολογίες αποτελούσαν από την αρχή απλώς ένα επιπλέον εργαλείο, καθώς ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας και συνεπώς συνεχίζει να θεωρείται ο πολιτικός που κρατά τα κλειδιά των F-16. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην παραχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

Ντονμέζ για τουρκικές γεωτρήσεις: Συνεχίζουμε να ψάχνουμε κάθε γωνιά της Γαλάζιας Πατρίδας

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σε συνέντευξή του στο κανάλι 24TV αναφέρθηκε στις γεωτρήσεις που ξεκίνησε το Αμπντουλχαμίτ Χαν στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει μέχρι να βρεθεί φυσικό αέριο.

«Αφού ολοκλήρωσε τις γεωτρήσεις του στα ανοιχτά της Αττάλειας, στην περιοχή που ονομάζουμε Γιορουκλέρ, το φέραμε πίσω στο λιμάνι και τώρα κατευθύνεται για γεώτρηση στο τεμάχιο Τασουτζού-1 στα ανοικτά της ακτής της Μερσίνης. Μετά τη γεώτρηση, οι συνεργάτες μας θα αξιολογήσουν τα δείγματα που λαμβάνονται από εκεί στο εργαστήριο. Πρέπει να αποφασίσουν για τη γεωλογική μορφή εκεί. Υπάρχει κάτι που λέμε εξαρχής: θα συνεχίσουμε μέχρι να βρούμε. Αν υπάρχει, θα το βρούμε», δήλωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις εντός της δικαιοδοσίας της Τουρκίας στη Μεσόγειο θα συνεχιστούν.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πιο εντατικά στη Μαύρη Θάλασσα. Εξερευνούμε κάθε γωνία της Γαλάζιας Πατρίδας και τη βλέπουμε σαν δικό μας πεδίο έρευνας. Συνεχίζουμε τις έρευνες και μετά τις εργασίες γεώτρησης. Πρώτα ο Αλλάχ, είμαστε αισιόδοξοι και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια καλή ανακάλυψη στη Μεσόγειο, όπως και στη Μαύρη Θάλασσα», υποστήριξε.

Διαβάστε ακόμη

Η Ευρώπη εντείνει την πίεση στον Πούτιν - Έρχονται νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Στην τελική ευθεία ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τη ενθρόνιση του Πάπα Λέοντα - Δείτε LIVE την τελετή

Eurovision 2025: Ρεκόρ τηλεθέασης 15ετίας για την ΕΡΤ1 στη μετάδοση του μουσικού διαγωνισμού

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ΗΠΑ
  • Τουρκία
  • ειδήσεις τώρα
  • υπερπτήσεις
  • F-16
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr