• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Η «ακτινογραφία» της ιρανικής επίθεσης στην Κύπρο: Συμβολισμοί, στρατηγικά μηνύματα και η επόμενη μέραΗ εξόντωση Χαμενεΐ και το τέλος των προσχημάτων: Πώς οι ΗΠΑ πέρασαν στην εποχή των «επίσημων δολοφονιών»Από τα λεωφορεία και το μετρό έως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια: Τα σχέδια του Υπερταμείου για οργανικά έσοδα 1 δισ.Fake SMS για «φύλλα πορείας»: Ξεκίνησε έρευνα για τους δράστες - Αυτό είναι το μήνυμα
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   31.12.2022 05:45
Αλέξανδρος Διαμάντης
Αλέξανδρος Διαμάντης

Κοινοβουλευτικός συντάκτης

ΠΑΣΟΚ: Ο πράσινος ήλιος ανάτειλε το 2022, η Καϊλή έφυγε και ο Ανδρουλάκης ετοιμάζεται για τα (πιο) δύσκολα

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋

επόμενο άρθρο
Στιγμιότυπο από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
Στιγμιότυπο από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Μια χρονιά με… ανάμεικτα συναισθήματα κλείνει για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δείχνει πλέον έτοιμο για τις νέες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το επιτελείο του προετοιμάζονται για το εκλογικό 2023, γνωρίζοντας ότι θα κληθούν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για το κόμμα.

Η αλλαγή ηγεσία στα τέλη του 2021 αδιαμφισβήτητα έφερε νέο αέρα στη Χαριλάου Τρικούπη, και το 2022 ο Ν. Ανδρουλάκης έδειξε ότι είναι ικανός για την ολική επαναφορά. Μέχρι, εξάλλου, να ξεσπάσει το σκάνδαλο με την πρωταγωνίστρια την Εύα Καϊλή το κόμμα είχε τα υψηλότερα δημοσκοπικά του ποσοστά και στα ηγετικά κλιμάκια κοιτούσαν ακόμη… ψηλότερα. 

Το 2022 θεωρείται από αρκετά πράσινα στελέχη ως χρονιά ορόσημο. Κι αυτό διότι τον Μάιο σε εσωκομματικό δημοψήφισμα αποφασίστηκε η μετονομασία του κόμματος σε «ΠΑΣΟΚ-Κίνημα-Αλλαγής», η οποία συνοδεύτηκε από την  επαναφορά του πράσινου ήλιου.

Επρόκειτο για το ιστορικό σύμβολο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρήθηκε από τον κ. Ανδρουλάκη ως μια σύνδεση του (επιτυχημένου) χθες με το σήμερα. Λίγες ημέρες αργότερα διεξήχθη το Συνέδριο του κόμματος, παρουσία και των ιστορικών στελεχών του, δείχνοντας τη συστράτευση γύρω από το πρόσωπο του Ν. Ανδρουλάκη. Ο ίδιος, πάντως, τότε είχε ξεκαθαρίσει με νόημα ότι δεν χωρούν οι «σύγχρονοι γενίτσαροι που από το ΠΑΣΟΚ μετακόμισαν σε άλλες παρατάξεις και παράλληλα δεν είχε αφήσει  περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας:  «Είμαστε στην απέναντι όχθη από αυτούς που μας καλούν για προοδευτικά μέτωπα και κέρδισαν την κυβέρνηση το 2015». 

Λίγους μήνες αργότερα ο Ν. Ανδρουλάκης έδειξε τις προθέσεις του, τοποθετώντας σε θέσεις κλειδιά στον εσωκομματικό μηχανισμό νέους ανθρώπους, όπως για παράδειγμα τον Ανδρέα Σπυρόπουλο. Αξιοποίησε στελέχη όπως τον Π. Δουδωνή, τον Δ. Μάντζο κ.α., προκειμένου να σηματοδοτήσει την ανανέωση. 

Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν η αιτία για να ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Στις  26/7/2022 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποκαλύπτοντας  απόπειρα παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του με το λογισμικό παρακολούθησης Predator, που -όπως κατήγγειλε- «φυτεύτηκε» στο κινητό του. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φέρνουν το ζήτημα στη Βουλή, ζητείται και συγκαλείτε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και μερικές ώρες αργότερα αποπέμπεται ο Π. Κοντολέων και ο Γρ. Δημητριάδης. 

Το 2022, όμως,  κλείνει με μια δύσκολα διαχειρίσιμη υπόθεση για το ΠΑΣΟΚ. Η σύλληψη της Εύας Καϊλή φέρνει αυτομάτως τον Ν. Ανδρουλάκη σε δυσχερή θέση, σπεύδει να την αποπέμψει από το κόμμα, αλλά σίγουρα η όποια ζημιά είχε γίνει.

«Δεν θα συμβιβαστώ με καμία πρακτική που πλήγωσε τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης στο παρελθόν, δεν θα δεχτώ ούτε ψήγμα υπόνοιας σε θέματα διαφάνειας, δεν θα επιτρέψω κανείς να μην αμαυρώσει αυτή τη νέα πορεία που ξεκίνησε πέρσι τον Δεκέμβρη. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε κατεστημένα , που θα στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει μια προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή», τόνιζε ο ίδιος εκείνη την περίοδο. 

Διαβάστε ακόμη

Ο πόλεμος ως ευκαιρία για το Μαξίμου, η στήριξη του Μητσοτάκη στον Νετανιάχου και οι πανηγυρισμοί για την αποτυχία του εισαγγελέα της δίκης των υποκλοπών

Από τα λεωφορεία και το μετρό έως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια: Τα σχέδια του Υπερταμείου για οργανικά έσοδα 1 δισ.

Fake SMS για «φύλλα πορείας»: Ξεκίνησε έρευνα για τους δράστες - Αυτό είναι το μήνυμα

Δωρεάν φάρμακα κατά της παχυσαρκίας για πάνω από 8 μήνες - Οι δηλώσεις Γεωργιάδη

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ειδήσεις τώρα
  • ΠΑΣΟΚ
  • εκλογές 2023
  • εκλογές
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr