MenuClose
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on TwitterFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
youtubefacebooktwitterinstagram
Τελευταία Νέα
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
  • Videos
BREAKING NEWS:
Σύγκρουση πλοίων στην Κυλλήνη: Ταλαιπωρία για 130 επιβάτες και απαγόρευση απόπλουΣταϊκούρας: Μέχρι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τις 72 έως 120 δόσειςΑνεμοστρόβιλος σάρωσε περιοχές στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί, δεκάδες τραυματίες και σοβαρές ζημιέςSun: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανάμεσα στους υποψηφίους για την θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ - Γιατί δεν την θέλει η ΒρετανίαΤαυτοποιήθηκαν οι Κολομβιανοί ληστές που «άδειασαν» θυρίδες στη Νέα Σμύρνη: Είχαν «χτυπήματα» σε Αμερική, Καναδά και ΕυρώπηΚατερίνα Ροκάκη: Μια αθλήτρια με μετάλλια δύναμης και ζωής
Πρωινή ενημέρωση: Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage |   Πολιτική   |   26.01.2023 07:18
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολιτικό ρεπορτάζ

Πρόταση μομφής: Με ποια γραμμή κατεβαίνει η κυβέρνηση στη «μάχη» της Βουλής

επόμενο άρθροnext-article
Μητσοτάκης - Τσίπρας / Βουλή - Πρόταση μομφής / ethnos.gr
Μητσοτάκης - Τσίπρας / Βουλή - Πρόταση μομφής / ethnos.gr

Εν μέσω πυρών από την αντιπολίτευση για το φλέγον θέμα των παρακολουθήσεων η κυβέρνηση έχει ριχθεί στην κοινοβουλευτική μάχη μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Η … μονομαχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξη Τσίπρα θα γίνει αύριο το μεσημέρι, ωστόσο ήδη έχει ξεδιπλωθεί η στρατηγική με την οποία πορεύεται το κυβερνών κόμμα σε αυτό το κρίσιμο θέμα.

 

Από την Κρήτη που πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας «καλοδεχούμενη η πρόταση». Επανήλθε δε χθες το βράδυ σημειώνοντας πως «ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση» και προσθέτοντας «θα  μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς το λαό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 25.01.2023 23:10
Άγρια κόντρα Γεωργιάδη - Πολάκη: «Είσαι Ρανταπλάν» - «Είσαι λαδέμπορας και μαυραγορίτης»
Πολιτική | 26.01.2023 06:45
Πρόταση μομφής: Σφοδρές αντιδράσεις μετά την απόφαση Τασούλα να «ψαλιδίσει» τη συζήτηση – Πυρά της αντιπολίτευσης

Από την κυβερνητική πλευρά η στρατηγική που ακολουθείται είναι διπλή: από την μία πλευρά επιχειρείται μία σύγκριση των πεπραγμένων της Νέας Δημοκρατίας με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη πλευρά γίνεται προσπάθεια  να «μεταφερθεί» η μάχη σε θέματα που εκτιμάται πως υπάρχει γαλάζιο πλεονέκτημα.

«Εγώ δεν επιζητώ την σύγκρουση, επιδιώκω την σύγκριση» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως δεν θέλει να μιλήσει για το τι έκανε την περίοδο 2015 - 2019. Αυτή την τακτική των συγκρίσεων σκοπεύει να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία στην προεκλογική περίοδο, καθώς ένα από τα βασικά διλήμματα που μπαίνουν είναι το «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». 

Είναι εμφανές πως η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει την βεντάλια των υπό συζήτηση θεμάτων, καθώς γνωρίζει πως στο θέμα των υποκλοπών θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σύνολο της αντιπολίτευσης. Σε καμία περίπτωση δεν θέλει επί τρεις ημέρες να εμφανίζεται απομονωμένη στη Βουλή και να δημιουργείται η εικόνα ενός αντικυβερνητικού μετώπου σε αυτή την κρίσιμη πολιτικά συγκυρία.

Στόχος όμως δεν είναι μόνο να ανοίξει η ατζέντα των θεμάτων αλλά και να μεταφερθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια  σε ζητήματα, που εκτιμάται πως μπορεί να πιέσουν το ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Στο πλαίσιο αυτό από την κυβερνητική πλευρά μιλάνε για την Novartis, τον Καλογρίτσα, το μεταναστευτικό και την «μικρή Μαρία», προχωρώντας σε ευθεία σύγκρουση με την αξιωματική αντιπολίτευση. 

 

Επιχειρείται δηλαδή η «μπάλα» να περάσει σε ένα άλλο γήπεδο και αυτό έγινε εμφανές και χθες, οπότε και ξεκίνησε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή. Άλλωστε όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο θα εντείνεται η προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να συσπειρωθεί το λεγόμενο αντι -ΣΥΡΙΖΑ  μέτωπο.

Από το γαλάζιο στρατόπεδο ξέρουν πως η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την κυριαρχία στο κεντρώο ακροατήριο και γνωρίζουν πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει προκαλεί «ρωγμές» στη σχέση με αυτό το κοινό. Ωστόσο, εκτιμούν πως με ένα αφήγημα σταθερότητας θα καταφέρουν να επαναπροσεγγίσουν σε ένα βαθμό  το συγκεκριμένο ακροατήριο.

Τι λέει η κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις

Απέναντι στο εντεινόμενο pressing της αντιπολίτευσης από την κυβερνητική πλευρά τονίζεται πως οι επισυνδέσεις δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Ενδεικτική ήταν η χθεσινή αναφορά του υπουργού Επικράτειας Γιώργου Γεραπετρίτη, που σημείωσε πως «υπάρχει ένα στοιχείο που να συνδέει τον πρωθυπουργό, με όσα του καταμαρτυρεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Ένα; Ένα στοιχείο υπάρχει; Υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει πει ότι ο κ. Πρωθυπουργός γνώριζε το θέμα; Οι εικασίες και οι υπερβάσεις για να συνδεθεί ο Πρωθυπουργός με ό,τι συνέβη, είναι ασκήσεις ακροβατικής γυμναστικής. Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο».

Παράλληλα από την κυβερνητική πλευρά επιμένουν να μιλούν για «ρυπαρά δίκτυα» που προσπαθούν «με τυφλό μένος να πλήξουν την Κυβέρνηση». Πάντως, είναι δεδομένο πως στην πορεία της συζήτησης στη Βουλή θα ενταθούν οι πιέσεις από την αντιπολίτευση για ξεκάθαρες απαντήσεις.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «για το θέμα των υποκλοπών έχουμε ήδη τοποθετηθεί, χωρίς να αγνοούμε λάθη και χωρίς να διαλύουμε μια πολύτιμη υπηρεσία». Προσέθεσε μάλιστα πως «όσο για τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής θα δούμε στην πορεία πόσο ανεξάρτητος είναι αυτός και οι συνεργάτες του»

Οι επόμενες κινήσεις

Από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται πως η πρόταση δυσπιστίας θα δείξει και στην πράξη πως είναι συμπαγής η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως ο σχεδιασμός δεν αλλάζει  και είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός προχώρησε χθες κανονικά στην περιοδεία στην Κρήτη.

 

Δεδομένο είναι πως  μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης μάχης στη Βουλή από την κυβέρνηση θα γίνει μια προσπάθεια  να… επιστρέψει η συζήτηση σε θέματα οικονομίας και καθημερινότητας. Στόχος είναι να περάσει προς τα έξω μια εικόνα «κανονικότητας» και να μην φανεί πως ανατρέπεται ο σχεδιασμός εξαιτίας των κινήσεων της αντιπολίτευσης.

επόμενο άρθροRead next Article
#TAGS
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Αλέξης Τσίπρας
  • εκλογές
  • πρόταση δυσπιστίας
  • ειδήσεις τώρα
  • παρακολουθήσεις
  • εκλογές 2023
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!Gowise.gr. Κάνε σύγκριση σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες
Ethnos on Google News
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.grRegister on Ethnos at Google News
ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΣ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 31.03.2023 10:11
Σπίτι μου: Οι ανακοινώσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις για φθηνά δάνεια σε νέους
ΗΜΕΡΗΣΙΑ| 31.03.2023 10:38
Shopping όλο το 24ωρο - «Πράσινο φως» στην παράταση ωραρίου, με απόφαση δημάρχου
MENSHOUSE
«Ένας Κύπριος θα κάνει νοθεία»: Οι εκλογές που η ΝΔ ήταν βέβαιη ότι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα θα νικήσει με κλοπή
MENSHOUSE
Τρία πιάτα όλα κι όλα: Το θρυλικό τηγανατζίδικο που 80 χρόνια αποθεώνει την απλότητα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

01
30-03-2023 20:33
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Πού τα πάει καλύτερα και πού χειρότερα η κυβέρνηση
02
01.04.2023 07:00
Επιχείρηση συσπείρωσης του δεξιού κοινού: Ποια ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση για να αποφύγει την… χαλαρή ψήφο
03
01.04.2023 10:47
Δένδιας: Στήριξη της Ελλάδας στην κυπριακή υποψηφιότητα για τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό
04
30.03.2023 14:10
Ντόρα Μπακογιάννη: Αν δεν πάρουμε αυτοδυναμία θα κάνουμε ειλικρινή προσπάθεια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ
05
01.04.2023 10:59
Μητσοτάκης για κατώτατο μισθό: Στο υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί ιστορικά έως σήμερα

POPULAR VIDEOS

Κεντρικό δελτίο 31/03/2023
Κεντρικό... | 31.03.2023 20:02
Κεντρικό δελτίο 31/03/2023
2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου Θεσσαλονίκης: Εισβολή εξωσχολικών σε τάξη εν ώρα μαθήματος - Τραυμάτισαν καθηγήτρια
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 31.03.2023 21:23
2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου Θεσσαλονίκης: Εισβολή εξωσχολικών σε τάξη εν ώρα μαθήματος - Τραυμάτισαν καθηγήτρια
«Αόρατα» μαχητικά: Το OPEN στο εργοστάσιο κατασκευής F-35 στο Τέξας
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ... | 31.03.2023 20:43
«Αόρατα» μαχητικά: Το OPEN στο εργοστάσιο κατασκευής F-35 στο Τέξας
Υπόγειο θησαυροφυλάκιο σπόρων για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου στη Γιακουτία
Ώρα Ελλάδος... | 31.03.2023 09:31
Υπόγειο θησαυροφυλάκιο σπόρων για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου στη Γιακουτία
Ώρα Ελλάδος 31/03/2023
Ώρα Ελλάδος... | 31.03.2023 10:03
Ώρα Ελλάδος 31/03/2023