Βορίδης: «Εκτιμώ τον Ανδρέα Λοβέρδο, θα χαιρόμουν να έρθει στη Νέα Δημοκρατία»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με τοποθετήσεις που γεννούν ειδήσεις, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό action 24 για τα αναδρομικά των συνταξιούχων δικαστικών και το μισθοδικείο, για τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Ανδρέα Λοβέρδο, για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών. Ενώ εξήγησε και το «γιατί» της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό.
Ξεκινώντας από τη δικαστική απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων δικαστικών, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε από τη δική του πλευρά, ότι «η απόφαση συνδέεται με συγκεκριμένες προσφυγές τριών δικαστών. Όλες οι αποφάσεις δεν ξεπερνούν το εύρος του δεδικασμένου τους» - και κατά συνέπεια, «σεβαστή η απόφαση, αλλά στο εύρος της».
Όμως, στο σημείο αυτό, έκανε ένα περαιτέρω βήμα, λέγοντας πως «τίθεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το τι γίνεται με αποφάσεις, οι οποίες έχουν πάρα πολύ σημαντική δημοσιονομική επίπτωση». Διερωτήθηκε δε, «λέτε να υπάρχει κυβέρνηση που να έχει δημοσιονομική δυνατότητα να δώσει τα ποσά αυτά και να μην θέλει;». Έτσι, έκανε την αντιδιαστολή μεταξύ του πολιτικού συστήματος, το οποίο κρίνεται από το λαό σε τακτικά διαστήματα, και του δικαστικού σώματος, το οποίο δεν κρίνεται, έχει θωρακισμένη την ανεξαρτησία του - «και σωστά». «Ενδεχομένως είναι ζητήματα που πρέπει να αγγίξει η συνταγματική αναθεώρηση», σημείωσε επ' αυτού ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι «το λεγόμενο μισθοδικείο είναι μια πρόταση, η οποία ετέθη στο Σύνταγμα στην Αναθεώρηση του 2011, με προτείνοντα τότε, τον Ευάγγελο Βενιζέλο».
Εν κατακλείδι, «το σίγουρο είναι ότι αποφάσεις που έχουν μείζονα δημοσιονομική συνέπεια και σημασία, πρέπει να μπορούν να εκτελούνται από τον Προϋπολογισμό. Δηλαδή αν υπάρξει μια απόφαση που θα μας γυρίσει στην πτώχευση, θα την εκτελέσουμε;», διερωτήθηκε ακόμη και πρόσθεσε ότι «ο λαός μας δεν θέλει να ξαναπεράσει στη διαδικασία να είμαστε εκτός αγορών, να μην μπορούμε να δανεισθούμε, να προσφεύγουμε στα Ταμεία». Εν τέλει, «καλώς ειπώθηκε ότι συνταξιούχοι δύο και τριών ταχυτήτων δεν νοείται να υπάρχουν».
«Είμαι αντίθετος στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών»
Ερωτηθείς για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, ο Μ. Βορίδης απάντησε ότι έχει πει την προσωπική του άποψη. «Είμαι αντίθετος, είναι ζήτημα του πρωθυπουργού να αποφασίσει το εάν και πότε [...] δεν θα το ψηφίσω, το έχω πει». Επίσης, «θεωρώ ότι από τη στιγμή που δεν ανοίγει το θέμα από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, η συζήτηση στην παρούσα φάση, έχει ακαδημαϊκό και θεωρητικό χαρακτήρα».
Για τις ευρωεκλογές και το εκλογικό σύστημα σε αυτές, αφού διευκρίνισε ότι δεν ξέρει αν ετοιμάζει κάτι το υπουργείο Εσωτερικών, παρατήρησε ότι από τη στιγμή που προτιμάται ο σταυρός, η ενιαία περιφέρεια είναι μια πολύ μεγάλη περιφέρεια. Στην οποία μετράει η αναγνωρισιμότητα και η οικονομική επιφάνεια, όπως παραδέχθηκε. Η λύση, συνέχισε, θα ήταν η δημιουργία περιφερειών, και εκτός των 13 περιφερειών. Υπάρχουν επί παραδείγματι και οι επτά αποκεντρωμένες.
«Τότε τα έλεγε ο Τσίπρας, τώρα τα λέει ο Κασσελάκης»
Ερχόμενος στα του ΣΥΡΙΖΑ, εν πρώτοις διερωτήθηκε: «Είναι νέος, στα αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ; 'Ακουσα την ομιλία (σ.σ. του Στέφανου Κασσελάκη) και άκουσα όλη την επιχειρηματολογία που ηττήθηκε σε αυτές τις εκλογές [...] ό,τι είχε ειπωθεί προεκλογικά, λέγεται και μετεκλογικά. Τότε τα έλεγε ο κ. Τσίπρας, τώρα τα λέει ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ακριβώς τα ίδια, σχεδόν λέξη προς λέξη. Το μόνο νέο που εισφέρεται τώρα είναι ότι σε ρόλο σκιώδους πρωθυπουργού, συντονιστή των τομεαρχών, είναι ο κ. Πολάκης. Αυτό, πράγματι είναι νέο και ενδιαφέρον». Αμέσως μετά δε, παρατήρησε: «Εγώ που είμαι πολέμιος της Αριστεράς, δεν θα μπορούσα να σκεφθώ καλύτερο τέλος. Τα λένε οι άνθρωποι που αγωνίσθηκαν για το ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν παλέψει για την Αριστερά πάρα πολλά χρόνια και πιστεύουν στις απόψεις αυτές».
Εν συνεχεία, η συζήτηση ήρθε στα ριζοσπαστικά σχήματα της Δεξιάς που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Και με την αφορμή αυτή, ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε σε μια τοποθέτηση για τη χώρα μας: «Στην Ελλάδα ευτυχώς έχουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιτυγχάνει μια σύνθεση που του επιτρέπει να κυριαρχεί με όρους προγραμματικούς και ιδεολογικούς, άρα με όρους με αντικειμενικό περιεχόμενο, που του επιτρέπουν να κυριαρχεί στο πολιτικό στερέωμα».
Σε μια πιο γενική τοποθέτηση, «αυτό το οποίο γεννά την άνοδο των κομμάτων της ριζοσπαστικής Δεξιάς είναι συγκεκριμένα σημεία δυσλειτουργίας, ανεπάρκειας του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος». Σε θέματα, όπως «η διαχείριση της μετανάστευσης, τα ζητήματα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας, ζητήματα που αφορούν σε μεγάλο βαθμό μεσαία στρώματα και τα εισοδήματά τους Σε αυτά τα σημεία υπήρξαν αποτυχίες, είτε διαχειριστικού, είτε ιδεολογικού χαρακτήρα, π.χ. στη μετανάστευση και την εγκληματικότητα». Για τη χώρα μας και πάλι, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να υπερασπίζεται από τη μια όλο το δημοκρατικό κεκτημένο, τους θεσμούς, να επιτρέπει την ελευθερία στην οικονομία, να παράγει οικονομικό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα όμως, να μην αφήνει χώρο, γιατί αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα φαινόμενα αυτά».
Συμπερασματικώς, «αυτός ο συνδυασμός είναι που κάνει ηγεμονική τη θέση της Νέας Δημοκρατίας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα αποτελεί ένα παράδειγμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει - και δεν είναι εύκολο - να συνταιριάξει τις απόψεις αυτές, μέσα σε ένα ενιαίο, με εσωτερική συνοχή πρόγραμμα, που αντιστοίχως φτιάχνει και ένα πολιτικό σχήμα με συνοχή», υπογράμμισε ο Μ. Βορίδης.
«Σημαντικό και σπουδαίο πολιτικό στέλεχος ο Λοβέρδος»
Ερωτηθείς ακολούθως, για τον Ανδρέα Λοβέρδο, είπε πως τον εκτιμά ιδιαιτέρως. Ειδικότερα, «θεωρώ ότι είναι σημαντικό και σπουδαίο πολιτικό στέλεχος, έχει υπηρετήσει το έθνος με συνέπεια σε πάρα πολλές στιγμές. Δεν ξέρω ποια απόφαση θα πάρει, εγώ θα χαιρόμουν να πάρει την απόφαση να έλθει στην Νέα Δημοκρατία», ήταν η ευκρινής τοποθέτηση του υπουργού. Αλλά, διευκρίνισε, «αυτό είναι μια δική του απόφαση, εγώ είπα τη δική μου άποψη». Εν κατακλείδι, «έχω συνυπάρξει σε κυβέρνηση μαζί του, ξέρω τη δουλειά του, ξέρω την ποιότητά του, ξέρω τις αγωνίες και τις ευαισθησίες του και ξέρω τι έχει να προσφέρει».
Κλείνοντας με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ζήτησε να περιμένουμε το αποτέλεσμα του α' γύρου για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων. Γιατί αν το κυβερνών κόμμα κερδίσει και τις 13 περιφέρειες, «προφανώς θα βγάλουμε πολιτικά συμπεράσματα». Αν όχι, «εξαρτάται τι θα είναι οι δεύτεροι γύροι, με ποιους αντιπάλους», με άλλα λόγια, αν είναι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, αντάρτες κ.ο.κ..
Οι αντάρτες σχεδίαζαν έναν χρόνο την ανατροπή του Άσαντ: Το στρατιωτικό δόγμα που τους μετέτρεψε σε ενιαίο στρατό και η αστραπιαία προέλαση
Σοκ στου Γκύζη: Ξυλοκόπησε τη μητέρα του, την περιέλουσε με πετρέλαιο και προσπάθησε να της βάλει φωτιά
Άγιος Στέφανος: Σοκάρει η 58χρονη που δέχθηκε επίθεση από πιτ μπουλ – Πώς σώθηκε από καθαρή τύχη
Ζοφερή προειδοποίηση επιστημόνων: «Μην αναπτύξετε βακτήρια-καθρέφτες, θα αφανίσουν κάθε γνωστή μορφή ζωής»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr