• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube Channel Follow us on FaceBook Follow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStore ΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Κακοκαιρία Byron: Βροχές και καταιγίδες και σήμερα - Κεντρική Μακεδονία και Δωδεκάνησα στο επίκεντροΏρα αποφάσεων για το έργο «φάντασμα» Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα - «Αγκάθι» η χρηματοδότησηΑυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον ΙανουάριοΚλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες με 6.000 τρακτέρ στους δρόμους - Πώς απαντά η κυβέρνηση
Πρωινή ενημέρωση: ➔ Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | ➔ Μάθετε περισσότερα για τον καιρό σήμερα | ➔ Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   18.10.2023 10:43 
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 «Το να έχει ένα κόμμα από 10-12% δεν είναι ηγεμονία - Είναι μοίρασμα της μιζέριας»📌 «Μπορεί να υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα υπερβούν τα δύο κόμματα»

Σπίρτζης στο OPEN: Η πρόταση για συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ βρίσκει πρόσφορο έδαφος στον προοδευτικό κόσμο

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο  

«Η πρόταση για συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ βρίσκει πολύ πρόσφορο έδαφος στον προοδευτικό κόσμο της χώρας», ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και πρότεινε ένα τέτοιο πρώτο βήμα να γίνει στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Αρχικά, ανέφερε: «Η τάση πολιτικής κατεύθυνσης του να υπάρχει συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων δικαιώθηκε από την κοινωνία και τον ελληνικό λαό. Και όλη αυτή η αναταραχή που γίνεται δεν είναι γιατί υπάρχει ένας δύο άνθρωποι από το ένα κόμμα ή το άλλο που προτείνουν συνεργασίες. Είναι γιατί αυτή η πρόταση βρίσκει πολύ πρόσφορο έδαφος στον προοδευτικό κόσμος της χώρας».

Αναφορικά με τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, πως «είμαι υπέρ των συνεργασιών στη βάση της κοινωνίας» ο κ. Σπίρτζης είπε πως «συμφωνώ απόλυτα». «Η κοινωνία εκφράστηκε». «Έχουμε χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές αλλά και οι από πάνω πρέπει να πάρουν τα μηνύματα των από κάτω, της βάσης».

Σε ερώτηση εάν αυτή ήταν η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές ο κ. Σπίρτζης είπε: «όχι. Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν όχι για εκλογική συνεργασία, στενή συνεργασία. Ήταν για κυβερνητική συνεργασία. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Πρέπει βήμα βήμα μετά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αν θέλουμε να έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που ο δεύτερος πόλος, για μένα ο πρώτος πόλος, θα είναι ο προοδευτικός κόσμος της χώρας και όχι δύο πόλοι στο πλαίσιο της δεξιάς. Πρέπει να υπάρχει συμπόρευση και στενή συνεργασία και προεκλογική. Αυτό δεν σημαίνει πως θα συγχωνευτούν τα δύο κόμματα και πως θα γίνει οτιδήποτε άλλο. Έχουμε μπροστά μας ευρωεκλογές».

«Το να έχει ένα κόμμα από 10-12% δεν είναι ηγεμονία - Είναι μοίρασμα της μιζέριας»

Και συνέχισε: «Το να έχει ένα κόμμα από 10-12% δεν είναι ηγεμονία. Είναι μοίρασμα της μιζέριας. Η δυναμική δεν εκφράζεται από ένα κόμμα. Η δυναμική στον κ. Δούκα εκφράστηκε όταν βγήκε ο κ. Ζαχαριάδης και ο ΣΥΡΙΖΑ και είπε πως τον στηρίζουμε. Δεν το λέει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το είπε ο κ. Παπανδρέου. Το είπε πολύ έντονα χτες ο Χάρης Καστανίδης. Το λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επίσης που είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν και στελέχη και των δύο κομμάτων που θέλουν να διατηρήσουν δύο κομματικούς οργανισμούς για άλλους λόγους». 

«Θεωρώ πως έχουμε χρέος και δεν πρέπει σε  αυτή την προσπάθεια ούτε ρόλο να ζητήσει κανείς ούτε ιδιοτέλεια  να έχει. Αν πάμε σε μια βήμα - βήμα προσέγγιση συνεργασίας και νομίζω πως οι ευρωεκλογές προσφέρονται για αυτό». Επίσης προτείνει να «υπάρχει συνένωση του Ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς και του κόμματος των Σοσιαλιστών Δημοκρατών».

«Αυτό είναι μια πρόταση που σπρώχνεται από το δημοκρατικό κόσμο της χώρας που αναζητά μια βιώσιμη και νικηφόρα πολιτική πλειοψηφία», σημείωσε.

«Μπορεί να υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα υπερβούν τα δύο κόμματα»

«Το θέμα είναι αν τα δύο κόμματα συγκροτημένα αποφασίσουν στα όργανά τους δημοκρατικά, να έχουν μια συμπόρευση. Αν δεν έχουν μια τέτοια αντίληψη και δεν αναπτύξουν μια άλλη λογική, πολύ απλά θα υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα υπερβούν τα δύο κόμματα. Δεν γίνονται τέτοιες κινήσεις αλλά θα επιταχυνθούν».

«Στα πιο τρελά όνειρα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση δεν διεκδικούν», σχολίασε ακόμα.

Ερωτώμενος σχετικά, απάντησε πως δεν θα φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το θέμα δεν είναι να πας να διαιρέσεις τα υπάρχοντα κόμματα αλλά να συνθέσεις και να πας ένα βήμα παρακάτω και να συμπαρασύρεις και άλλες προοδευτικές δυνάμεις και πρόσωπα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν να μην απογοητεύουν τον προοδευτικό κόσμο της χώρας».

«Το μοντέλο "το κόμμα διοικείται από μια παρέα" απέτυχε και να ευχηθώ και πως στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν θα κυριαρχήσουν οι αντιλήψεις και οι λογικές πως διοικούνται από παρεούλες».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είπε πως «υπήρχε βολιδοσκόπηση από την δημοκρατική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο Αθηναίων, που αρνήθηκε ο κ. Γερουλάνος γιατί ήθελε να είναι υποψήφιος βουλευτής και υπήρχε και πρόταση από μας με επικεφαλής τον κ. Γερουλάνο να υπάρχει στήριξή του για την περιφέρεια Αττικής. Στο ΠΑΣΟΚ κεντρικά έγινε η πρόταση. Παραπέμφθηκε για μετά τις εκλογές. Επί της ουσίας απορρίφθηκε».

«Στις ευρωεκλογές, αν αποφασίσουν αυτό το εγχείρημα, δεν χρειάζεται ούτε ηγέτη, ούτε ποιος θα είναι πρώτος, δεύτερος. Και θα αποφασίσει ο κόσμος εάν επικροτεί μια τέτοια κατεύθυνση ή όχι», κατέληξε. 

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Η σφαίρα που πήρε την αθωότητα μιας γενιάς: 17 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη και η μνήμη δεν σβήνει

Αυτά είναι τα ακριβά φάρμακα που θα διατίθενται και σε ιδιωτικά φαρμακεία από τον Ιανουάριο

Ανατροπή στη δολοφονία Καρυώτη: «Μου δώσανε φράγκα για να ομολογήσω, να μείνει μεταξύ μας»

Δώρο Χριστουγέννων για όλους; Παλιά ιστορία που πονάει – Πώς καθιερώθηκε

επόμενο άρθρο  
#TAGS
  • Ευρωεκλογές
  • ΣΥΡΙΖΑ
  • ΠΑΣΟΚ
  • ειδήσεις τώρα
  • Χρήστος Σπίρτζης
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr