• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Σεισμός τώρα: 4,2 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κρήτη και ΑντικύθηραΕΛΑΣ: Εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση που «ξάφριζε» κατοικίες σε όλη τη χώρα - 12 συλλήψειςΜαζική κλιμάκωση από τους αγρότες: Ένταση σε αεροδρόμια και τελωνεία - Νέα μπλόκα από Δευτέρα και κυβέρνηση σε… σκληρή γραμμήΆνω Λιόσια: Εγκατέλειψε τη 2χρονη ανιψιά του σε κλεμμένο ΙΧ ενώ τον καταδίωκε η ΕΛΑΣ
δημοφιλές τώρα: Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για...
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   01.11.2023 07:02
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πολιτικό ρεπορτάζ

Ενότητες στο άρθρο: 📌 Σήμερα το τετ α τετ Μητσοτάκη - Κασσελάκη.

Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών: Ο στόχος

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο
Εφορία (EUROKINISSI)
Εφορία (EUROKINISSI)

Στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για να διασφαλίσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο εστιάζει η κυβέρνηση, που κοιτά πρωτίστως προς το κοινό των ελεύθερων επαγγελματιών. Τα νέα μέτρα κλείδωσαν στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και  το Μαξίμου επιδιώκει να διασφαλίσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να «τρέξει» μια σειρά παρεμβάσεων.

Η συγκεκριμένη απόφαση από πολιτική σκοπιά δεν ήταν και η απλούστερη, καθώς η Νέα Δημοκρατία διατηρεί στενούς πολιτικούς «δεσμούς» με το κοινό των ελεύθερων επαγγελματιών. Το συγκεκριμένο κοινό μετά το νόμο Κατρούγκαλου - και το λεγόμενο «κίνημα της γραβάτας» - είχε σε μεγάλο βαθμό κοιτάξει προς τη Νέα Δημοκρατία και αυτό φάνηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Ωστόσο στην κυβέρνηση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως επτά στους δέκα δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα ακόμα και από τον κατώτατο μισθό. Έτσι αποφασίστηκε να καθιερωθεί ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες (εξαιρούνται αγρότες και μισθωτοί αμειβόμενοι και με μπλοκάκια) ίσο με το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή στο ύψος των 10.920 ευρώ (ποσό που υπό προϋποθέσεις αυξάνεται περαιτέρω). Το «δώρο» για όσους οικειοθελώς δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα απο το νέο όριο θα είναι η μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% (έναντι 25% των υπολοίπων).

Στην πράξη το μέτρο θα οδηγήσει σε πρόσθετους φόρους 1444 ευρώ κατά  μέσο όρο για 473.000 φορολογούμενους, ενώ στον αντίποδα για 138.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα υπάρξει μέση μείωση φόρου κατά 560 ευρώ. Υπολογίζεται πως συνολικά τα πρόσθετα έσοδα θα φτάσουν τα 600 εκατομμύρια, ποσό που θα αξιοποιηθεί σε άλλες δράσεις.

Στην κυβέρνηση θέλουν να εξασφαλίσουν δημοσιονομικό αέρα για να τρέξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυρών, καθώς η ακρίβεια παραμένει το  νούμερο ένα πρόβλημα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της  Pulse το 86% των ερωτηθέντων δηλώνει πως τους απασχολεί «πολύ» ή «αρκετά» η πορεία των τιμών.  Μάλιστα  στο ερώτημα ποια κατηγορία εξόδων της οικογένειας προβληματίζει περισσότερο το 46% απαντά τα τρόφιμα.

Παράλληλα στόχος είναι από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής να προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να αυξηθούν τα κονδύλια σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία. «Τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής αποτελούν δημόσιο πλούτο. Είναι δέσμευσή μου να επιστρέψουν στην κοινωνία, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μεταφραστεί σε καλύτερη υγεία, σε περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, σε αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβουλίου.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε  ειδική αναφορά στις ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάνοντας λόγο  για  «μια τολμηρή παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά φυσικά και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων».  Μίλησε  ακόμα για μια σειρά από παράλληλα μέτρα σε πολλά πεδία «από τη διασύνδεση, επιτέλους, των POS με τις ταμειακές μηχανές, την ΑΑΔΕ και την εφορία, μέχρι τις ρυθμίσεις εναντίον του λαθρεμπορίου καυσίμων και τις καινούριες παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε για τη δίκαιη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων».

Σήμερα το τετ α τετ Μητσοτάκη - Κασσελάκη.

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρόεδρο, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη. Στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση για τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως η ΝΔ διατηρεί την πολιτική υπέροχη και μάλιστα έρευνα της Pulse δείχνει άνοιγμα της ψαλίδας με το ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από το γαλάζιο στρατόπεδο  είναι πως χρειάζεται η αντιπολίτευση να δίνει έμφαση στην ουσία και αναμένουν από τον νέο  πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί για όλα τα μεγάλα ζητήματα. Παράλληλα αυτό που επίσης επισημαίνεται είναι πως αντίπαλος της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα των πολιτών και εκεί θα δοθεί η μάχη.

«Η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εστιάζοντας σε μια σειρά νομοσχεδίων που θα πάρουν το επόμενο διάστημα το δρόμο για τη Βουλή. Έκανε μάλιστα αναφορά στο στόχο για «μεταρρυθμίσεις σε όλες τις δραστηριότητες του κράτους που αντανακλούν και σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του πολίτη».  Μάλιστα σχετικές αναφορές αναμένεται να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη σημερινή παρέμβαση του στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο δημόσιο.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Κραυγή απόγνωσης Έλληνα κτηνοτρόφου στο OPEN: «Ποια φέτα; Σε λίγο δε θα έχουμε γάλα ούτε για γιαούρτι»

Δύσκολες ώρες για τον πατέρα της Μέγκαν Μαρκλ - Ακρωτηριάστηκε το πόδι του και νοσηλεύεται στην εντατική

Κλήρωση Μουντιάλ 2026: Οι 12 όμιλοι για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού του καλοκαιριού

«Η Τουρκία εγκαταλείπει τα S-400 και ξεκινάει να προμηθεύεται F-35», λέει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ελεύθεροι επαγγελματίες
  • κυβέρνηση
  • φορολόγηση
  • φοροδιαφυγή
  • ειδήσεις τώρα
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr