• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Αυτά είναι τα πρώτα 8 σημεία που θα μπουν οι «έξυπνες» κάμερες στους δρόμους της Αττικής«Είμαι σε απόγνωση»: Αυτοκινητιστής έχασε τη δουλειά του επειδή το υπουργείο Μεταφορών ξέμεινε από ταχογράφουςΟι αγρότες, απεγνωσμένοι, κλιμακώνουν: Σήμερα οι αποφάσεις - Ανοιχτό ακόμη και το κλείσιμο του λιμανιού ΒόλουΑπίστευτες εικόνες στον Βόλο: Σκάφος του Λιμενικού «σκαρφάλωσε» πάνω στον κυματοθραύστη
δημοφιλές τώρα: Το δόγμα Τραμπ αναδιατάσσει την Ανατολική Μεσόγειο: Πώς επηρεάζονται Αθήνα και Λευκωσία
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   23.11.2023 15:40
Σπύρος Ραπανάκης
Σπύρος Ραπανάκης

Πολιτικό Ρεπορτάζ

Αποσυριζοποίηση και… χωρίς βουλευτή σε έξι περιφέρειες πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο
ethnos.gr
ethnos.gr

Σε “αποσυριζοποίηση” οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και την επισημοποίηση της αποχώρησης της ομάδας 6+6. Για να το θέσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη σπάει τους δεσμούς του με την περίοδο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και τις κεντρικές επιλογές του από το 2019 ενώ κόβει ένα σημαντικό μέρος του νήματος της ιστορικής, πολιτικής και ιδεολογικής καταγωγής του κόμματος.

Πίσω από τα- αναμενόμενα- βαριά λόγια, τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις που ξεκινούν από την αποστασία και φτάνουν στην υπονόμευση, ακόμα και στην... εθνική μειοδοσία υπάρχουν σαφή δεδομένα. Καταρχάς, η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται αισθητά αφού μετρά πλέον 36 βουλευτές ενώ το τρίτο ΠΑΣΟΚ αριθμεί 32. Για την ώρα το ενδεχόμενο να τεθεί σε διακινδύνευση ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν μοιάζει πιθανό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί όσο το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη βρίσκεται σε τροχιά κρίσης, αμφισβήτησης και αποδόμησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 23.11.2023 13:36
Πέρκα: Δεν φεύγουμε επειδή ηττηθήκαμε, φεύγουμε επειδή ηττάται η Αριστερά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτική | 23.11.2023 13:47 
Σύγχυση και ανταλλαγή «πυρών» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το «ντόμινο» αποχωρήσεων - Οι δηλώσεις όσων έφυγαν και αυτών που μένουν

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 55 μέρες ηγεσίας Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει 11 βουλευτές και 3 ευρωβουλευτές ενώ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη η εικόνα των απωλειών σε επίπεδο βάσης και στελεχών. Παράλληλα, καταγράφεται ένα ιστορικό παράδοξο που συναντάται για πρώτη φορά στην σύγχρονη πολιτική ιστορία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην Α’ Αθηνών(!). Δεύτερο παράδοξο, χάνει την εκπροσώπηση στην Ροδόπη, τη μοναδική περιφέρεια όπου αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον χωρίς έδρα σε έξι περιφέρειες: Α’ Αθηνών, Ιωάννινα, Μεσσηνία, Ροδόπη, Ξάνθη, Φλώρινα.

Η αποδόμηση της περιόδου Τσίπρα, του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, ξεκίνησε από τον Στέφανο Κασσελάκη που αμφισβήτησε τα πεπραγμένα του κόμματος και κεντρικών επιλογών της κυβέρνησης, όπως το περιβόητο μαξιλάρι των 37 δισ. και το δυναμικό που επέλεξε να έχει δίπλα του ο πρώην πρωθυπουργός. Έτσι, πλέον σχεδόν όλα τα κεντρικά στελέχη, υπουργοί και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται εκτός κόμματος. Όλο το οικονομικό επιτελείο: Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός οικονομικών από το 2015, Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος επικεφαλής ΣΕΠΕ την περιοδο που ανασυστάθηκε και επέβαλε αυστηρά πρόστιμα κι έπειτα υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης και Γιώργος Σταθάκης, υπουργοί ανάπτυξης.

Και φυσικά ο Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα, υπουργός οικονομίας και εκ των πλέον εμβληματικών ιστορικών στελεχών της αριστεράς στην Ελλάδα. Και φυσικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και στενότατος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σε αυτούς μπορούμε να προσθέσουμε τον Αριστείδη Μπαλτά, το Νικο Φίλη, τη Θεανώ Φωτίου, τη Σία Αναγνωστοπούλου, όλοι τους υπουργοί και κεντρικά στελέχη τόσο πριν όσο και μετά την κυβέρνηση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή ρήξης με τον ΣΥΡΙΖΑ εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Στρατηγική επιλογή που όπως διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση είτε θα δικαιωθεί εαν ο Στέφανος Κασσελάκης θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην ανάκαμψη, απαλλαγμένος από “πέμπτη φάλλαγγα” και “βαρίδια” όπως ο ίδιος χαρακτήριζε τους αποχωρήσαντες. Είτε η περιδίνηση θα συνεχιστεί με ορατό τον κίνδυνο ενός ιστορικού αρνητικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές που θα θέσει ζήτημα- όχι διατήρησης της δεύτερης θέσης- αλλά πολιτικής επιβίωσης.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Το δόγμα Τραμπ αναδιατάσσει την Ανατολική Μεσόγειο: Πώς επηρεάζονται Αθήνα και Λευκωσία

«Μυστήριο τρένο» ο σιδηρόδρομος: Ζητήματα ασφαλείας και στον σταθμό Λαρίσης εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψης

«Δεν θέλω άλλα πρόβατα, θέλω τα δικά μου»: Συγκλονίζει ο κτηνοτρόφος που χάνει το κοπάδι του λόγω ευλογιάς

Όργιο αστυνομικής βίας σε άλλη μια πορεία για τον Αλέξη - Κι όμως, κόσμος έσπασε τον αποκλεισμό και τραγούδησε στο μνημείο

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • αποχώρηση
  • Αλέξης Τσίπρας
  • Έφη Αχτσιόγλου
  • ΣΥΡΙΖΑ
  • ειδήσεις τώρα
  • Στέφανος Κασσελάκης
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr