Ιωάννα Λυτρίβη στο ethnos.gr: Στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν χωρούν συμβιβασμοί
«Η χώρα μας μπορεί να καταστεί περιφερειακό κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης», λέει για τα πανεπιστήμια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια -που θα ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο- αναφέρεται η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ιωάννα Λυτρίβη, υπογραμμίζοντας πως «στοχεύουμε στην ενίσχυση και την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, με επίκεντρο πάντα το δημόσιο πανεπιστήμιο».
Όπως τονίζει, «η χώρα μας μπορεί να καταστεί περιφερειακό κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης», ενώ παράλληλα αναφέρεται και σε μια σειρά αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί για την επαγγελματική κατάρτιση και την εκπαίδευση.
Σε συνέντευξή της στο ethnos.gr, η Ιωάννα Λυτρίβη αναφέρεται επίσης στο νομοσχέδιο για την πολιτική ισότητα στον γάμο και υπογραμμίζει πως «στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν χωρούν εκπτώσεις και συμβιβασμοί». Μάλιστα σημειώνει πως «οι ρυθμίσεις αυτές εξαλείφουν χρόνιες ανισότητες και αποσκοπούν στη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων παραμέτρων».
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει «το νομοσχέδιο δεν έρχεται να διχάσει, αλλά να ενισχύσει τον κοινωνικό ιστό και να προωθήσει τη συμπερίληψη».
Ολόκληρη η συνέντευξη
Πρόσφατα ψηφίστηκε από την Βουλή ο νόμος για την επαγγελματική κατάρτιση και την εκπαίδευση. Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που έρχονται;
Με τον νέο νόμο ολοκληρώνεται μια συστηματική προσπάθεια διασύνδεσης και οργάνωσης της δεν έρχεται να διχάσει, αλλά να ενισχύσει τον κοινωνικό ιστό και να προωθήσει τη συμπερίληψη». από το επίπεδο της αποφοίτησης του γυμνασίου μέχρι το κατώφλι του πανεπιστημίου. Οι βασικές αλλαγές σε 3 άξονες:
Πρώτον, διασυνδέουµε λειτουργικά όλες τις δοµές επαγγελµατικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Επαγγελµατικές Σχολές Κατάρτισης, Επαγγελµατικά Λύκεια, Σχολές Ανώτερης Επαγγελµατικής Κατάρτισης. Αυτό σηµαίνει ότι οι µαθητές και οι σπουδαστές έχουν πλέον τη δυνατότητα να χαράξουν τη δική τους πορεία επαγγελµατικής κατάρτισης. Κανένα αδιέξοδο και κανένα τεχνητό εµπόδιο δεν περιορίζει πια τη µετάβασή τους από τη µια βαθµίδα στην άλλη.
Δεύτερον, με την ίδρυση των Κέντρων Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης οργανώνουµε ισχυρά τοπικά και περιφερειακά δίκτυα κατάρτισης σε όλη τη χώρα. Μπορούμε νομίζω να αντιληφθούμε τη σημασία του εγχειρήματος µε όρους παραγωγικής ενδυνάµωσης για µια αγροτική περιοχή, έναν δηµοφιλή τουριστικό προορισµό ή ακόµα και ένα µεγάλο περιφερειακό νοσοκοµείο. ?εν πρόκειται για απλή αλλαγή ταµπελών, ιδρύουµε τις µεγαλύτερες και ισχυρότερες εκπαιδευτικές δοµές της χώρας, αµέσως µετά τα πανεπιστήµια.
Τρίτον, σπάµε την αποµόνωση και τον φαύλο κύκλο της υποβάθµισης των εκπαιδευτικών της επαγγελµατικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τα νέα πρότυπα διοίκησης των δοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ενθαρρύνουν τους εκπαιδευτικούς να προσηλωθούν στο έργο τους και να απελευθερώσουν τη δηµιουργικότητά τους.
Σε ποια θέματα θα δώσετε έμφαση το επόμενο διάστημα;
Άμεσος στόχος μας είναι η εφαρμογή του νέου νόμου. Μέχρι το τέλος της τετραετίας, εξήντα εξοπλισμένα και ανασχεδιασμένα πολυδύναμα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα αποτελώντας τις ισχυρότερες σε πόρους και μεγαλύτερες σε πληθυσμό σπουδαστών δομές του εκπαιδευτικού συστήματος, αμέσως μετά τα πανεπιστήμια. Το εγχείρημα είναι μεγάλο γι’ αυτό χρειάζεται συμπράξεις και συνένωση δυνάμεων. Η υλοποίηση δεν θα γίνει αποκομμένα στο γραφείο, αλλά σε διαρκή διάλογο και στενή συνεργασία με τους ανθρώπους του πεδίου, με τους κοινωνικούς εταίρους, με την τοπική κοινωνία, σε όλη την επικράτεια.
Ωστόσο, όλη η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια από αυτή την κυβέρνηση στοχεύει σε κάτι ευρύτερο: στην αναμόρφωση της μίζερης εικόνας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ως δομών υποδοχής των απόκληρων του εκπαιδευτικού συστήματος και στην αποφασιστική θραύση με τη διαχρονική ρητορική της απαξίωσης των επαγγελματικών σπουδών στη χώρα μας.
Μέσα στον Φεβρουάριο θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Τι απαντάτε σε όσους αντιδρούν; Εκτιμάτε πως θα υπάρξει ενδιαφέρον από μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού;
Με τη νέα νομοθετική παρέμβαση, στοχεύουμε στην ενίσχυση και την αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης, με επίκεντρο πάντα το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυξάνουμε τη χρηματοδότησή του μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ελαφρύνουμε από γραφειοκρατικά βάρη το δημόσιο πανεπιστήμιο και το διεθνοποιούμε, ενισχύοντας συμπράξεις και συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και προσελκύοντας φοιτητές από το εξωτερικό. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τη σημασία της εξωστρέφειας στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χώρο για την ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στον χάρτη της εκπαίδευσης. Η χώρα μας μπορεί να καταστεί περιφερειακό κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης. Τα θεμέλια διεθνοποίησης του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου έχουν ήδη τεθεί κατά την προηγούμενη τετραετία και γνωρίζουμε με βεβαιότητα, ότι υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτό το εγχείρημα από μεγάλες πανεπιστημιακές κοινότητες του εξωτερικού, στην Ευρώπη και την Αμερική, και από Ιδρύματα διεθνούς φήμης και υψηλής ποιότητας στην παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
Πρόσφατα η Βουλή ψήφισε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές. Θεωρείτε πως το μέτρο θα συμβάλλει στην μείωση των ποσοστών της αποχής;
Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους εντός και εκτός επικράτειας Έλληνες εκλογείς στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου συνιστά τομή στην εκλογική ιστορία της χώρας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών. Μείζων στόχος είναι η αύξηση της συμμετοχής και η καταπολέμηση της εκλογικής αδιαφορίας και της αποχής που καταγράφεται ολοένα και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια. Δεν συνιστά η επιστολή ψήφος μια απλή τεχνική και πρακτική διευκόλυνση, αλλά μεταρρύθμιση για την ποιοτική αναβάθμιση της δημοκρατίας και την ισότιμη μεταχείριση του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος. Είναι χρέος κάθε υπεύθυνης Πολιτείας να φροντίσει ώστε όλοι οι Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων, να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα ανεμπόδιστα. Η εκλογική διαδικασία απλοποιείται, το εκλογικό μας σύστημα εκσυγχρονίζεται, η φωνή της κοινωνίας ενισχύεται και τελικά η ίδια η δημοκρατία μας δυναμώνει.
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την πολιτική ισότητα στον γάμο. Με δεδομένο πως έχετε ταχθεί από την αρχή υπέρ των προωθούμενων ρυθμίσεων τι θα λέγατε σε όσους έχουν εκφράσει επιφυλάξεις;
Στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν χωρούν εκπτώσεις και συμβιβασμοί. Οι ρυθμίσεις αυτές εξαλείφουν χρόνιες ανισότητες και αποσκοπούν στη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή άλλων παραμέτρων. Η κατοχύρωση του πολιτικού γάμου και της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια είναι μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στην κοινωνική πραγματικότητα στην οποία ζούμε και συνιστά τομή σε σχέση με το παρελθόν. Δίνει υπόσταση σε μορφές οικογένειας που ήδη υπάρχουν γύρω μας και αίρει τις διακρίσεις που υφίστανται τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες.
Το νομοσχέδιο δεν έρχεται να διχάσει, αλλά να ενισχύσει τον κοινωνικό ιστό και να προωθήσει τη συμπερίληψη. Είναι ένα βήμα προς την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας όπου η αγάπη και η δέσμευση αναγνωρίζονται και προστατεύονται ανεξάρτητα από το φύλο των ενδιαφερομένων. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ισότητα ενισχύει τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.
Γαλλία: Τριμερής συνάντηση Μακρόν, Τραμπ και Ζελένσκι στο Παρίσι
Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι: Ποιος είναι ο επικηρυγμένος ηγέτης των ανταρτών στη Συρία που θέλει να ρίξει τον Άσαντ
Άνετα και ξεκούραστα ο Ολυμπιακός επικράτησε 3-0 του Βόλου και παρέμεινε μόνος στην κορυφή!
Αριάνα Γκράντε για τα κιλά της: «Όλοι αυτοί οι αρνητικοί σχολιασμοί αφήνουν σημάδια»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr