• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Υπόθεση Έπσταϊν: Έρευνα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Γιάγκλαντ στη ΝορβηγίαΠρόγνωση Μαρουσάκη: Διπλό χτύπημα της κακοκαιρίας σήμερα - Φτιάχνει ο καιρός το ΣαββατοκύριακοΛος Άντζελες: Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με ποδηλάτη, έπεσε στην είσοδο σούπερ μάρκετ και σκότωσε τρία άτομαΑνετράπη φορτηγό στην Εθνική Οδό - Κλειστές δύο λωρίδες στο ρεύμα προς Αθήνα
δημοφιλές τώρα: Ασπρόπυργος: Εντόπισαν καλώδιο... ενός χιλιομέτρου που χρησιμοποιούσαν για ρευματοκλοπές
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   02.04.2024 18:08
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Το σκεπτικό της απόρριψης

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Το ΣτΕ απέρριψε την αίτησή της για τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019

Ποιο το σκεπτικό πίσω από την απόφαση

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο
Eurokinissi
Eurokinissi

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να επιληφθεί της αίτησης του κόμματος "Πλεύση Ελευθερίας" της Ζωής Κωνσταντοπούλου αναφορικά με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 και αρμόδιο είναι μόνο το Εκλογοδικείο. Έτσι, το ΣτΕ απέρριψε την εν λόγω αίτηση.

Το σκεπτικό της απόρριψης

Όπως είναι γνωστό στις εκλογές του 2019 το κόμμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου είχε λάβει 2.768 ψήφους επί του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων (ποσοστό 1,465%), με αποτέλεσμα να παραμείνει εκτός Βουλής, καθώς δεν είχε το απαιτούμενο εκλογικό μέτρο του 1,5%.

Ειδικότερα, η "Πλεύση Ελευθερίας" και η κυρία Κωνσταντοπούλου προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πράξη του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση τους για συνέχιση της επανακαταμέτρησης όλων των ψηφοδελτίων (συμπεριλαμβανομένων των άκυρων και των λευκών) όλων των συνδυασμών της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Στην αίτηση, επικαλέστηκε την ανάγκη διασταύρωσης και επιβεβαίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς συντρέχει ειδικός νομικός λόγος, αλλά έχει και έννομο συμφέρον επανακαταμέτρησης, που ανάγεται στο δικαίωμα λήψης της εκλογικής επιχορήγησης, εφόσον υπερβεί το ποσοστό των ψήφων το 1,5%. Όπως ισχυρίστηκε ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα το ποσοστό του 1,5% υπολείπεται μόλις 2.068 ψήφους σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στη συνέχει έγινε η ανακήρυξη των βουλευτών με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα και ο οριστικώς πίνακας κατανομής των εδρών των κομμάτων.

Ακολούθως, η κυρία Κωνσταντοπούλου με νέα αίτηση ζήτησε από το Πρωτοδικείο Αθηνών να συνεχιστεί η καταμέτρηση και παράλληλα ζήτησε αντίγραφα των τηλεγραφημάτων των δικαστικών αντιπροσώπων που αφορούν τα εκλογικά αποτελέσματα.

Το Πρωτοδικείο απέρριψε το αίτημα, σημειώνοντας ότι πρέπει να κατατεθεί ένσταση στο Εκλογοδικείο, κάτι όμως που δεν έγινε.

Κατόπιν αυτών, η κυρία Κωνσταντοπούλου προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πράξη του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών, επί της αιτήσεώς της.

Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 443/2024 απόφασή του, απέρριψε την αίτηση της, υπογραμμίζοντας ότι εάν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αμφισβητηθεί ενώπιον του Εκλογοδικείου, δεν μπορεί από το ΣτΕ να ελεγχθεί ούτε ευθέως ούτε παραπίπτοντος και προσέθεσε ότι στερείται δικαιοδοσίας να επιληφθεί και απέρριψε την αίτηση ακύρωσης.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Καβγάς Δρυμιώτη - Ζαχαριάδη on air για την Χίο: «Είστε ανθέλληνας, πιστεύετε τους λαθρομετανάστες»

Πρόστιμα στα ΜΜΜ: «Καμπάνα» 100 ευρώ πλέον για το κανονικό εισιτήριο - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Λάκης Ραπτάκης: Ο θρυλικός πρωτοπόρος της νυχτερινής διασκέδασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής συνελήφθη για ναρκωτικά στο Μενίδι - Τι κατέσχεσε η ΕΛΑΣ

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ΣτΕ
  • ειδήσεις τώρα
  • εκλογές
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr