• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Ισραήλ: Σκότωσε διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης - «Χρηματοδότησε την Χαμάς»Τζάνειο: Οκτώ αιτίες οδήγησαν στη λάθος μετάγγιση αίματος - Το πόρισμα «καταπέλτης»Διάσωση 40 μεταναστών στα ανοιχτά της ΓαύδουΦωτιά στον Όλυμπο - Συναγερμός στην Πυροσβεστική
δημοφιλές τώρα: Κάμερες σε δρόμους της Αττικής: Τοποθετούνται σε 8 σημεία και 10 γραμμές λεωφορείων - Με SMS οι...
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   14.06.2024 22:10 
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Το σκεπτικό για τις αλλαγές και το παρασκήνιο📌 Ανακατατάξεις και στο Γραφείο Τύπου📌 To παρασκήνιο

Ανασχηματισμός: Γιατί αποφάσισε τελικά ο Μητσοτάκης να τον κάνει Παρασκευή

Σημειώνεται πως το απόγευμα στις 18:00 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης και ακολούθησαν οι παραδόσεις – παραλαβές στα υπουργεία, που έγιναν σε καλό κλίμα

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά   ┋   🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό

επόμενο άρθρο

Σειρά επισκέψεων σε υπουργεία θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε το πρωί της Παρασκευής. Η πρώτη επίσκεψη θα γίνει στο υπουργείο Εσωτερικών – όπου ανέλαβε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θεόδωρος Λιβάνιος- και εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει μήνυμα για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολιτική | 14.06.2024 20:27
Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Μετανάστευσης: Οι δηλώσεις Καιρίδη και Παναγιωτόπουλου
Πολιτική | 14.06.2024 20:27
Αλλαγή σκυτάλης στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης - «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ανακουφίσουμε τον αγροτικό κόσμο» λέει ο Τσιάρας

Όπως αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Σοφία Φασουλάκη, ο πρωθυπουργός άρχισε τα τηλέφωνα σε όσους υπουργοποιήθηκαν από πολύ νωρίς το πρωί για να τους ενημερώσει. Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους πως προχώρησε στον ανασχηματισμό σήμερα, Παρασκευή, για να μη σέρνεται η «ονοματολογία έως την Δευτέρα που θα επιστρέψει από το εξωτερικό».

Σημειώνεται πως το απόγευμα στις 18:00 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης και ακολούθησαν οι παραδόσεις – παραλαβές στα υπουργεία, που έγιναν σε καλό κλίμα.

Το σκεπτικό για τις αλλαγές και το παρασκήνιο

Κυβερνητικές πηγές νωρίτερα ανέφεραν πως οι προσθήκες και οι αλλαγές στην κυβέρνηση δηλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: Ακρίβεια. Αγρότες και περιφέρεια. Και αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα.

Σημειώνουν δε ότι οι πολίτες ψήφισαν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2023 για δεύτερη φορά με εντολή να εφαρμόσουν ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2027.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους. Και για αυτό αναβαθμίζεται από αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε υπουργό, ο Θοδωρής Λιβάνιος, ενώ η Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει ένα εξίσου κρίσιμο υπουργείο, το Εργασίας. Υφυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών, με αρμοδιότητα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης. Καταργείται, έτσι, η θέση του αναπληρωτή υπουργού στο Εσωτερικών.

Στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει το έργο του ο Κωστής Χατζηδάκης. Ενώ τη θέση του Χάρη Θεοχάρη αναλαμβάνει ο Χρίστος Δήμας.

Στη θέση του Κώστα Σκρέκα ο οποίος έδινε μέχρι σήμερα τη μάχη κατά της ακρίβειας στο υπουργείο Ανάπτυξης, τοποθετείται ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Σε μια κίνηση που δείχνει ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Αλλαγές υπάρχουν και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου υπουργός αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός ο Χρήστος Κέλλας. Δύο στελέχη της ΝΔ που προέρχονται από τη Θεσσαλία.

Στο Μεταναστευτικό στη θέση του Δημήτρη Καιρίδη τοποθετείται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος προερχόμενος από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για τις θέσεις των υφυπουργών αξιοποιούνται πρόσωπα από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα όπως ο Ιάσωνας Φωτήλας στο Πολιτισμού, ο Κώστας Καραγκούνης στο Εργασίας, ο Χρήστος Κέλλας στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο  Κώστας Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης. Με κριτήρια όχι γεωγραφικά, αλλά εργατικότητας και αποτελεσματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό την Έρευνα και την Καινοτομία αναλαμβάνει η Ζωή Ράπτη και το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής η Κατερίνα Παπακώστα (το 3ο στέλεχος από τη Θεσσαλία που μπαίνει στη νέα κυβέρνηση).

Ανακατατάξεις και στο Γραφείο Τύπου

Στο μεταξύ ανακατατάξεις ήρθαν και στο γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, μετά την εκλογή του Δημήτρη Τσιόδρα στην ευρωβουλή. Έτσι, διευθυντής του γραφείου Τύπου αναλαμβάνει ο Χρήστος Ζωγράφος, ενώ Διευθυντής Ενημέρωσης και Διαχείρισης Κρίσεων αναλαμβάνει ο Γιώργος Ευθυμίου. Σε συντονιστικό ρόλο θα βρίσκεται ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου Πάνος Αμυράς.

To παρασκήνιο

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα την προηγούμενη Κυριακή στο Μαξίμου ξεκίνησε η συζήτηση για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένα υπουργεία. Από τον σημερινό ανασχηματισμό έγινε εμφανές πως η κυβέρνηση σκοπεύει να ρίξει το βάρος στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στον αγροτικό τομέα, σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και σε περιφερειακά ζητήματα.

Να σημειωθεί εδώ πως σήμερα το πρωί ακυρώθηκε στο παρά πέντε το προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο και έγινε ο ανασχηματισμός. Άλλωστε δεν είχε νόημα να γίνει ένα… αποχαιρετιστήριο υπουργικό συμβούλιο και μετά από λίγες ώρες να ανακοινωθούν τα νέα πρόσωπα.

Ο βασικός πυρήνας των αλλαγών είχε κλειδώσει από τις πρώτες μέρες στο Μαξίμου, αν και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκε το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερων παρεμβάσεων. Με δεδομένο πάντως πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αρέσκεται σε σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα επελέγη να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε υπουργεία και να μην ανακατευτεί η τράπουλα εντελώς. Άλλωστε πέρσι το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός είχε κάνει rotation στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ στο ενδιάμεσο είχαν υπάρξει παρεμβάσεις σε όσους τομείς είχε κριθεί αναγκαίο.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται
καταχώρηση
Διαβάστε ακόμη

Τεστ μικροβιώματος: Τι δείχνουν, τι παραλείπουν και πότε έχουν πραγματική αξία

Τζάνειο: Οκτώ αιτίες οδήγησαν στη λάθος μετάγγιση αίματος - Το πόρισμα «καταπέλτης»

Τα smartphones απειλούν την ψυχική υγεία των παιδιών – αλλά όχι όπως νομίζουμε

Η Μόνα Λίζα έμεινε μόνη: Σε απεργία οι εργαζόμενοι του Λούβρου καθώς υπερτουρισμός, υποστελέχωση και φθορές απειλούν το εμβληματικό μουσείο

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • ανασχηματισμός
  • Υπουργικό Συμβούλιο
  • ειδήσεις τώρα
  • Κυριάκος Μητσοτάκης
  • κυβέρνηση
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr